• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    RAMJAH
    RAMJAH --- ---
    tak se musim pochlubit, loni sme koupili barák a jedna z prvních věcí co byla(současně s rekonstrukcí vnitřních prostor), že sme se pustili do rekonstrukce roubení, které přechozí majitel nahrubo nahodil, jedna strana vypadá takto:



    druhá část je na pořau tento týden, tam to bude složitější, spodní 3 trány sou pryč dík vlhkosti která se držela pod omítkou....takže příjde heverování a výměna...
    GODY
    GODY --- ---
    Má někdozkušenosti s CEHA Trading?
    MATTES
    MATTES --- ---
    vcera na drevostavbach v letnanech super prednaska tady o tomdle "hotelu": http://www.hha.no/work Public buildings Prekestolhytte
    mazec : masivni desky spojovane na drevene koliky, organicky tvary ladici s okolim..
    MTTM
    MTTM --- ---
    YBUKO: no, on se takhle stavenej srub izolovat nedá, ne, pokud chces zachovat to, kvuli cemu ho stavíš.)
    teda, je tam trochu izolace ve stycnejch plocách jednotlivejch kmenů, ale je toho fakt malo...

    GEEK: není, asi 20 kilaků od ml. boleslavi
    GEEK
    GEEK --- ---
    MTTM: neni to v severnich cechach?
    MTTM
    MTTM --- ---
    YBUKO:
    mame klasickej kanadskej srub k celoročnímu bydlení. Osobně tam nejsem sám, ale rodiče každodenně. Žádná přídavná izolace, k vytápění krbová vložka s teplovzdušnym rozvodem a cca 40% spodních podlah s topnym kabelem.
    výhodou je opravdu rychlá akumulace stěn (ale nevydrží, jak už tu pár lidí psalo)
    DIGITALISMEK
    DIGITALISMEK --- ---
    jj
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    hmm ,tak to ti jen tiše závidím.. taky by se mi hodila nějaká trucovna kus od lesa na horách..
    AETHER
    AETHER --- ---
    HNZDD: tak on ten drevenej interier asi na moc vic nez rekreacni stavbu vhodny neni. Kdybych stavela (a mela finance, tj. mohla si vybrat), tak jdu do neceho nizkoenergetickyho, videla jsem jak pekny dreveny veci s dobrou izolaci, tak klasiku, takze pak asi rozhoduje hodne co se hodi na konkretni pozemek atd. Mela jsem kolegyni, ktera chtela za kazdou cenu srub a to snad na nejakem pozemku nedaleko od Prahy, to si treba vubec nedovedu predstavit, ackoliv drevo miluju.

    Jinak na tu rekreaci je to super, akorat jsem to podedila nedavno, tak ted to musim dat nejak do kupy;)
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    jo pokud ten srub užíváš občas tak platí cos napsal.. to že dřevenej barák hned vytopíš souvisí s akumulací (tepelnou setrvačností) - zase rychle vystydne,
    tady u nás v jizerkách si někdo občas dřevenou klasiku vystřihne ale já bych do toho nešel - poměrně vysoká investice do materiálu a pokud chceš aby tě barák nesežral na energiích musíš zevnitř doteplit takže vlastně přijdeš o ten pocit že bydlíš ve dřevě.
    osobně kdybych stavěl tak bych šel do dřevostavby typu sloupkovina - izolace,nebo do klasiky poroterm 44 + polystyren.
    je to každýho věc, nechci tu hučet..
    AETHER
    AETHER --- ---
    HNZDD: jo, s tim v podstatate souhlasim - nicmene proste mam zkusenost, ze ten srub se vytopi mnohem snaz nez kamenny barak s metrovou zdi (mam srovnani) a ta teplota se drzi relativne dobre (treba vecer nalozis a rano mas jeste teplo); co se tech piliru tyce, neni to tak uplne tepelne neizolacni, protoze pokud neni vylozene minus dvacet, tak se stavba neochlazuje od zeme, ktera je zrovna na Sumave celou zimu zmrzla; vzduch ji zespoda pres den trochu ohriva, coz je taky kapku znat... ale samozrejme je to hlavne kvuli vode, o tom se nechci hadat.

    Btw. Ty se temi stavbami evidentne zivis - stavi se jeste nekde takove ty klasicke ceske roubenky?
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    no myslím že si nerozumíme.. tou srubovinou co se dle mě nehodí do čr je samozdřejmě ta nová kanadsko ruská pohádková bouda, pokud je to postavený na pilířích tak to tu konstrukci izoluje proti vodě ne však proti chladu. a každá stavba se dá vytopit je to jen o výkonu zdroje. o tom jak je na tom dům z hlediska tepelně izolačního si můžeš zhruba udělat představu pomocí jednoduchého pokusu.. vytopíš dům na nějakou teplotu a pak v zavyslosti na čase sleduješ jeho vychládání (tohle je opravdu orientační svou roli tu hraje taky akumulace tepla do konstrukce adt..), nebo to jednoduše spočítáš podle učebnice fyziky pro stř. školy.
    nejsem nepřítel sruboviny ale dost se bavím nad tím když mi přijde zákazník na schůzku a řešíme topení a z něj vypadávají moudra získaná od tesařské firmy..
    AETHER
    AETHER --- ---
    HNZDD: mam srub na Sumave, je to spis takova chata, stavena za 2. sv. valky, od zeme je izolovana pomoci kamennych piliru, zevnitr omitka a celkove zatepleni nic moc, ale i v zime se to da v pohode vytopit kamny na drevo, takze imho se to da udelat. Prumer povalu je tak 20 cm, takze to taky neni zadna velka masa dreva. Mimochodem v ceskych podminkach byly roubene domky pomerne caste, je zvlastni, ze se sem ted importuje ten kanadsky a kdovijaky design srubu a pritom by se dalo velmi dobre pracovat s klasikou. Nerikam, ze se to hodi do nejakeho satelitu, ale na vesnici nebo na kraj lesa proc ne.
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    obecně ale klasickej srub(o kterým si myslím že nemá v české krajině co dělat) není zrovna nizkoenergetickej.. teda pokud ho dodatečně nezateplíš nebo ho nepostavíš z povalů ze stromu co měl průměr aspon 60 cm..
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    vše to bude o dostatečně nadimenzovaným zdroji tepla a topným systému
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    SWASA: není uplně od věci nechat si udělat projekt..
    5TANDOZ
    5TANDOZ --- ---
    SWASA: na vypocet zatepleni existuji programky, kdyztak posta
    SWASA
    SWASA --- ---
    HONANEK69: Spatne zkusenosti???
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam