• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    HONANEK69: tyvado to je lahoda pro můj zrak.. To je krása když jsou peníze a odsejpá to, hmmm.
    V jakém časovém úseku to je?
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    GECKO: tak obestavěnej prostor máme zhruba stejnej + venkovní dřevěná terasa a kryté stání pro 2 auta, tak sem zvědavej kam se s cenou dostanem, rádi bychom dělali víc svépomocí, uvidíme co to udělá..
    časem se pak můžu podělit o zkušenosti, cca v létě a později příští rok.

    díky za info!
    GECKO
    GECKO --- ---
    AQUALOCO: Obestaveny prostor domu je cca 500 m3 a garaze cca 170 m3 (dvougaraz s podkrovim, samostatne stojici). Cele to mohlo stat priblizne 3.5 mega, od urcity doby jsem to prestal pocitat. Staveli to najati remeslnici, podavace a pridavace casto delal nekdo z rodiny. V mnoha ohledech jsme se snazili setrit a hledat ekonomicky zajimave reseni, ale nkede zase mame relativne drahe komponenty (okna drevena, trojskla vcetne vchodovych dveri a jednoho velkeho fr. okna s posuvem staly cca 280 tKc, strecha je hlinikovy plech, taky nebyla nejlevnejsi napriklad, fasada je obklad z modrinovych prken, material nebyl drahy ale prace dost.... Dum neni zcela dokoncen (chybi vetraci jednotka, detaily na fasade a vnejsi upravy terenu, chodnicky a dlazdeni pred garazi. Plot nedelame). Pokud vyjde zelena usporam, rad bych jeste solary. na dotaci na pasivni dum temern urcite nedosahnu, ale IMHo hlavne kvuli pozadavku na BD test, kterym zhledem ke konstrukci domu neprojdu...
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    GECKO: no jasně, beton, nějakej bordel a parkety.. budeme teď řešit vytápění v závislosti na ztrátách, tipuju, že budou někde na vaší úravni, možná i níž, to pak můžem začít ubírat na izolacích..

    mohl bych se zeptat na objem domu a cenu, za kterou jste ho postavili? jen pro představu než to dopiplám a zkusím udělat rozpočet..
    GECKO
    GECKO --- ---
    AQUALOCO: Nojo, ale v tom prizemnim byte ve starym baraku predpokladam mas beton rovnou na zemi....

    Ja mam skladbu podlahy odspoda:
    - Hofafest UD 3.5 cm
    - nosna konstrukce z tramu vysky 25cm, mezi tramy 20cm, vycpana vatou
    - rost ze tresnich lati krizem na tramy opet vycpany vatou
    - 2x OSB 12mm pod ni mirelon 3mm
    - mirelon 3mm a plovoucka

    A myslim, ze to bude OK.

    Vytapeni je INterierovy kotel Verner 13/10.1 (2kW do prostoru, 7 kW do vody) akunadrz 1000 l, doplnena elektrospiralama 6+3 kW, rozvod tepla Verner Spiro.

    Steny jsou zvenci dovnitr:

    - vetrana fasada z modrinovych prken
    - Hofafest UD 6 cm
    - drevena konstrukce 20 cm vycpana konopnym vlaknem nebo izolaci Canabest basic
    - ekopanely stramit 6 cm

    Celkove R tehle skladby je tusim cca 6.5. Okna trojskla Ug 0.59 v drevenym ramu IV92. Spicitana tepelna ztrata cca 4 kW. Proste v zime clovek nema chodit bosej...


    Ale nastehovat se teprve chystame, za tri tydny ma byt kolaudace... kamna se delali vcera, jeste musim vychytat system regulace toho topeni...
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    GECKO: jojo, pokud to človek dělá pozvolna, pomalu, není asi problémem vlhkost dřeva jako v případě, kdy to člověk bude relativně brzo zaklápět, samotný deformace dřeva bych neřešil.. podlahu máme navrženou o tl. 420mm, rádi bychom měli na zemi dřevo, což se samo pere s podlahovkou, která nám ovšem vychází z důvodu nedostatku jakýchkoli energií (dostanem 4kW na TČ a šmitec, a samotný čerpadlo na radiátory nestačí - začarovanej kruh.))) (kvůli TUV se nabízí varianty TČ+solár nebo TČ+výměník u krbu)
    tak když budete mít nějaké první zkušenosti bez podlahovky, rád je vyslechnu!

    makám v přízemním bytě a ty ledový nohy přes zimu bych nikomu nepřál !;)
    GECKO
    GECKO --- ---
    AQUALOCO:
    ZATAMOKO:

    Zatim tam nebydlime, takze zkusenosti je pomalu. Kazdopadne podlahovka neni nikde. Cela stavba je sucha vystavba, podlahy jsou dreveny a na nich plovka (z ekonomickych duvodu) bez betonu nebo anyhydridu (kurna, jak se to pise..) a sucha podlahovka je draha. Vytapeni je resene krbovkama od Vernera s vymenikem a akunadrzi a topnyma sloupama, opet od Vernera. V dobe stavby jsme tam topili starejma petrama a vpohode, ale to jsme tam chodili v botach. Ta podlaha nad terenem ma cca 30cm skladbu a je temer plna izolace, tak verim, ze to nebude problem.

    Co se tyce konstrukce, pouzivali jsme drevo primo z pily. KVH vychazi o dost draz a jen tramu bylo tak neco kolem 35 kubiku... Co melo byt ve vysledku pohledove jsme se snazili hoblovat (musi to aspon trochu oschnout). Je nutne pocitat s tim, ze drevo z pily (zvlast vetsi prurezy) proste popraskaji, coz nema na statku vliv, pouze je to esteticka zalezitost a IMHO spis prednost. Konstrukcni KVH (NSI) neni nijak zvlast pekne a to napojovani muze byt dost videt a pohledove (SI) KVH je zase velmi velmi drahe. Stavba nam trvala relativne dlouho, takze stramy, i ty schovane v konstrukci mely dost casu vyschnout pred uzavrenim ze vsech stran. Vlhkost jsem nijak neresil, proste jak top prislo z pily jsme to pouzivali, stejne to jeste xkrat zmoklo a podobne.

    Je sporny, jestli nechavat tramy predem proschnout. Kdyz budou schnout mimo zabudovani do konstrukce, popraskaj a pokrouti se a pak s tim bude vetsi problem. Je teoreticky mozne nechat si je vysusit v susarne, ale to vicemene jde s fosnama a podobne, ale tram s vetsim prurezem susarna stejne nevysusi...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    AQUALOCO: presne ta podlahovka me zajima. Ted jsme byli na chalupe a dlazba v prizemi je dost prakticka vec, kdyz clovek furt lita ven-dovnitr.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    GECKO: zdar!
    řešim v současnosti projekt našeho domku, rastr patek (pilotů, jsme na jílu) máme zhruba stejnej..
    .. rád bych se zeptal (nejspíš časem na víc věcí:) - dnes, zajímalo by mě, máte dole podlahové vytápění? případně až se ochladí k mrazům, jak to člověk vnímá?

    - jaký jste na konstrukci použili dříví (z pily, s jakou vlhkostí, nebo KVH?)

    díky
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    GECKO: super, informace z prvni ruky! :)
    Ted nemam moc cas to resit, ale postupne se budu ptat.
    GECKO
    GECKO --- ---
    ZATAMOKO: Hehe.. ty Milire jsou moje... prave dokoncujeme. Zakladni rozmer je 6x12 m, patky jsou v rozteci 3x4m.

    Patky vrtany vrtakem 40cm na bobcatu (vysledna dira je vetsi, asi 60) do zhruba metrovy hloubky, podle toho jak to slo. Je tam podlozi plny sutru a casto kus skaly. Do zakladu vcetne pasu pod jednou stenou (protoze je to castecne zakopany ve svahu) padly necely tri mixy betonu, takze asi 11 kubiku.

    Ram podlahy prizemi je z tramu 20x25 v tom rastru 3x4m, nasledne vyplneny podlahovyma tramkama 12x20.

    Dum pa dve patra. velky je tak normalne...

    Vyhody:
    - jednodussi zemni prace a mene betonu pri zakladani
    - vetrana mezera resi ochranu proti pronikajicimu radonu a vlhkosti

    Nevyhody:
    - uz podlaha prizemi je vlastne strop, takze delas dva stropy. Jestli se na tom ve vysledku nejak extra usetri netusim...

    Kildne se ptej :)

    Honza
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Mate nekdo zkusenost s drevostavbou zalozenou na patkach?
    Popr. me trebas nekam nasmerujte, teda na nejake relevantni informace .)

    Dumam nad tim zda a za jakych podminek (roztec patek, vyska, hloubka) je mozne postavit dum cca 7x16 s obytnym podkrovim.
    V podstate by to mela byt "replika" podhorske usedlosti (Novohradske hory) a jelikoz jsou v miste celkem jednoznacne regulativy, tak jsem si rek, ze bude asi nejschudnejsi postavit prave stylem dost podobny dum. Navic mam pro tyhle klasicke jednopodlazni usedlosti slabost :)

    Napr. tady http://io.pinknet.cz/milire/index.php?itemid=9 se to zda jako pomerne velka stavba.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    SIHAJKA: určitě se vyhněte polystyrenu a hledejte prodyšné materiály (pro vlhkost i vzduch, jinak vám to dík polystyrenu časem shnije.. zkus to nafotit, naměřit rozměry, popsat kde stavba je a co za materiály by bylo možné sehnat v blízkém okolí (jíl, sláma mezi trámy, nebo pak konopné provazce, je toho víc...)
    GECKO
    GECKO --- ---
    SIHAJKA: Jestli se v tom ma topit a prebyvat tak neni....
    SIHAJKA
    SIHAJKA --- ---
    máme chatičku po prapra je jednoduchá dřevěná konstrukce s plechy coby střecha na asi půlmetrové podezdívce, vevnitř jsou vidět trámy a zdi tvoří jen jakýsi papundekl, zíráme kolik to vydrželo, ale nutně to potřebujem zateplit, myslíme že by mohl být vpoho polystyren mezi ty trámky a zvažovali jsme na to sádrokarto, prosímVás myslíte že je to ok? pod plech, terpapír a dřevěné latě dát dovnitř polystyren a přikrýt něčím? čím?
    SWARAJ
    SWARAJ --- ---
    výstava, kde jsou práce Rajnišova ateliéru - http://www.archiweb.cz/buildings.php?action=show&id=2678
    ZOM664
    ZOM664 --- ---
    nedá
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Vim, ze podam kuse informace, ale jine nemam :]
    Da se podle tohodle obrazku alepson ramcove odhadnout cena svepomocne realizace te drevene casti? Pudorys je cca 12x7 metru a spodek je uz udelany.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Nějaké zkušennosti s firmou OKAL ? nebo nějaké další firmy s kterými máte dobré zkušennosti?
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Jooo romantika :) Ten tlamušák se povedl, taky se musí ten náš všude cpát na fotky :) Chííí život v tomto domu si dokážu představit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam