• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    TYPOLOGIE NÁJEMNÍKŮ


    1. Mladý pár
    Pozitiva: Příjemní nájemníci, se kterými se dá domluvit. Většinou nehrozí problémy s placením, pokud si nevybrali příliš drahý byt.
    Negativa: Většinou nájem netrvá dlouho. Stěhují se buď do vlastního, nebo prostě jinam, kde je to levnější nebo lepší. Někdy se stěhují jen tak z rozmaru. Nevytvářejí si k bytu pevné vazby. Občas nájem končí rozchodem dvojice, s možnými peripetiemi. U nižších sociálních vrstev hrozí přeměna do rodiny, někdy problémové.

    2. Spolubydlící (s podkategorií studenti)
    Pozitiva: Můžou platit i znatelně vyšší celkový nájem, pronajmout si velký, dobře řešený byt, případně i byt v ne úplně ideálním stavu či byt s nejistou budoucností.
    Negativa: Velké nebezpečí neplacení nájmu a škod na bytě. Je nutné dát dostatečně najevo, že pronajímatel komunikuje pouze s jedním člověkem, který i zodpovídá za včasné placení nájmu a za stav bytu. Je potřeba byt pravidelně kontrolovat. Nájem je málokdy dlouhodobý, výpovědi bývají náhlé a nikdy není dodržena výpovědní lhůta.

    3. Rodina
    Pozitiva: Ideální typ nájemníka. Dlouhodobý vztah, kdy při stále kvalitě bydlení nemá nájemník důvod odcházet.
    Negativa: Je potřeba si pečlivě vybírat. Při problémech je velmi těžké se jich zbavit, hrozí i medializace případu a obecné opovržení. Je možná demolice bytu. I slušným rodinám můžou dojít peníze, rodina má obecně nejmenší rezervy a pokud jeden živitel ztratí práci, bývá to špatné.

    4. Mladší solitér
    Pozitiva: Těžko generalizovat. Může to být rozvedený manžel, starý mládenec nebo nějaký podivín v případě malého bytu, bohatá zcestovalá panička nebo samotářský milionář v případě většího/luxusního bytu. Většinou s nimi problémy nejsou, vždycky vědí co chtějí a pokud se neožení/nevdají, tak bydlí dlouhodobě a bez výkyvů.
    Negativa: Někdy si pronajímatel není tak úplně jistý, co je to vlastně za člověka. Je tichý a nemluvný proto, že je plachý introvert, nebo je to masový vrah a po nocích šmíruje další oběť? Někteří osamělí pánové mají sklony ke kutilství a pronajímatel se pak po letech diví, co dokázal z jeho bytu udělat (v pozitivním i negativním smyslu). Bohatá panička si sice s vrtačkou sama hrát nebude, ale časté návštěvy dekoraterských firem/tapetářů/malířů/bytových architektů v jejím bytě svědčí o tom, že má příliš velkou fantazii.

    5. Důchodce solitér (na "dožití")
    Pozitiva: Nájemník, který neuteče. Dlouhodobé bydlení a jistota je jediný požadavek, se kterým přichází. Určitě se nebude chtít stěhovat častěji, než jednou za dvacet let. Pokud má důchod znatelně vyšší než nájem, tak ho bude vždycky platit.
    Negativa: Až příliš dlouhodobý nájem. Po určitém věku už není možné s čistým svědomím babičku vyhodit, protože je jasné, že nemá kam jít. V případě potíží se tak pronajímatel dostává do neřešitelného dilematu. Už od začátku hrozí nepochopení nájemního vztahu, i když důchodce všechno odkývá a podepíše, stejně ničemu nerozumí.
    Tržní nájem je pro důchodce vždy obrovským výdajem. Při vzrůstajících cenách poplatků a energií (a klesání důchodů) je dost možné, že nájemník nebude mít na nájemné.
    Pak jsou tu také problémy spojené se stářím. Až se o sebe stařík už nedokáže postarat, jen těžko s ním budeme všechno řešit. Je nutné, aby takový člověk měl fungující rodinu, která se o něj dokáže ve stáří postarat. U vyloženě osamělého důchodce hrozí i to nejhorší riziko - že v bytě zemře a vyjde to najevo až za několik týdnů/měsíců (což není nic neobvyklého a nedá se tomu předejít).

    6. Svobodná matka s dětmi, s dítětem
    Pozitiva: Nic moc, může být majiteli vděčná
    Negativa: Většinou to skončí pro neplacení nájemného (nechodí alimenty, malá výplata v práci, pro časté nemoci dětí ji vyhodí a pod.). Výjimečně si najde chlapa a finance se zkonsolidují.

    7. Romská famílie
    Pozitiva: Velmi vysok vnos, možnost diktovat si nehorázné podmínky
    Negativa: Pouze pro silné jedince, ideální je mít jich plný jeden dům na okraji města a posílat výběrčího pro nájem v hotovosti. Nabízí se úspory při placení daní z příjmu a pod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam