• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí





    Toto je klub pro majitele a zároveň pronajímatele nemovitostí.

    Měl by se zabývat všemi právními i praktickými aspekty vlastnictví a pronájmu bytů. Dobré i špatné zkušenosti vítány. Stejně tak je možné zde debatovat o investicích do nemovitostí (ovšem opravdu o investicích, ne o nákupu pro vlastní bydlení).
    Co má a nemá být v nájemní smlouvě? Na co má právo pronajímatel a na co nájemník?

    Pro začátek bychom mohli třeba dávat dohromady špatné zkušenosti s nájemníky a vymýšlet způsoby, jak podobným nepříjemnostem předcházet.
    rozbalit záhlaví
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    Kdyz bych si chtel odecist naklady z toho co mi dal spolubydla, kolik tak cca stoji posudek na rozdeleni kupni ceny abych mohl udelat odpis?
    Ma to smysl kdyz bych odepsal jen kousek? Co se pak deje s tim co se prenese dal, deli se to nejak pomerove do budoucich let?
    CUKI
    CUKI --- ---
    KLX: Obecní úřady mívají lepší "povědomí" a lepší archivy než SÚ.
    KLX
    KLX --- ---
    ALDARION: jojo, děkuji za reakci. On je to můj byt, takže vím všechno a změna proběhla. Bez úřadu (bourání malé příčky), takže přesně tak. :) Akorát jsem potřeboval plán z úřadu. Uvidim, nějak vyřeším, případně i jinak...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    KLX: Teoreticky by to MĚLO být na SÚ příslušném k dané oblasti. Ale také se to mohlo prostě ztratit, zakrámovat... A i když plány najdeš, doporučuji jim příliš nedůvěřovat - spousta věcí bývá změněná bez zaevidování, často velice "kreativně" - a nejde jen o lidovou tvořivost, ale často různé instituce za minulého režimu prostě necítily potřebu to komunikovat s úřadem...
    KLX
    KLX --- ---
    VODNIK: Děkuji za info. Tak to jsem myslel, že někde zaneseno být musí a archiv jsem tedy nemyslel. Původně jsem myslel, že to bude na katastru na 100 % a nebylo. Je to dům někdy z 60. let. No tak uvidím.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    KLX: ani stavební úřad takový plán mít nemusí, záleží na stáří bytu. Pro náš dům (r.v.1921) byly v archivu jen řezy celého domu, jednotlivé byty vůbec.
    KLX
    KLX --- ---
    ALTOR: Díky díky, myslel jsem si to.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    KLX: Praha 8
    KLX
    KLX --- ---
    Ahoj, potřeboval bych mít k dispozici plán bytu - rozměry, apod.. Kde mi tento plán vydají (úřad)? Na katastru ten podrobný plán nemají, jen takový na nic. Předpokládám, že stavební úřad. Mohu jít na kterýkoliv v Praze, nebo pouze na Praze 8, kde se nemovitost nachází? Předem moc děkuji za info.
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    TBC: je to spolubydleni a smloubu budem muset antidatovat xD ale potrebovla bych neco napsat do danovka (brzo, ja vim:)), tak at vim kolik dat jako tu cast co je najem :) ale kvuli hypotece zas nesmime mit smlouvu s energiema v cene najmu, takze potrebuju nejak spocitat kolik muzi vyuztovat na energie a podle toho tam napsat kolik je najem a to zdanit
    TBC
    TBC --- ---
    GHORMOON: no tohle by si mel mit osetrene ve smlouve, a idealni je co je prepisovatelne prepsat na najemce at si resi dle sveho /tedy hlavne energie/, jinak proste vyjdi z tarifu co mas, a objemu spotreby pri podobnem obsazeni, dej tam rezervu treba 20%, a takovy dej zalohy
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    ahoj, potreboval bych nejaky pointer, jak presne se rozpocitavaj zalohy, hlavne elektrika. Bohuzel nemam vyuctovani k tem spravnym datum, takze potrebuju vedet, jestli se to rozpocitava podobne jako to delaji prodejci kdyz nemaji (nejaklyma smernyma tabulkama), nebo jen proste podle poctu dni. Vsechno co na netu nachazim je co jde a nejde zpaocitat, ale ze by tam napali jak ... :)
    Also, internet tam jde taky zapocist?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    To je psycho, vyvěsila jsem inzerát na pronájem bytu a jsem zavalena desítkami žádostí. Před rokem ve stejné situaci mi přišlo tak dvacet nabídek, deset z nich přišlo na prohlídku a s jedním jsme se dohodli. Teď všem ani nezvládám odpovědět, kolik jich je. Nepřekvapivě jsou to skoro všichni Ukrajinci, překvapivě většinou ne uprchlíci, ale lidé, kteří zde už delší dobu žijí. Kde ti samí lidé byli před rokem?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Vytvořil jsem novou diskusi, jejíž téma se částečně překrývá a specializuje se na témat které se řeší s obcí. Pokud máte něco k tématu tak zde:
    [VEŘEJNÉ PROJEKTY a jejich prosazení na obecní úrovni]
    CROONIE
    CROONIE --- ---
    Zdravím, náhodou někdo, kdo by se mohl podělit o zkušenosti s nákupem nemovitosti v Itálii?
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    SRNECEK: Majitel postupuje v nesouladu s OZ, otázka je, do jaké míry to vymahatelné, když po něm budete chtít, aby to nedělal.

    Nenastal v bytě nějaký problém, že by se třeba majitel začal bát o svůj majetek (z pozice pronajímatele se mi to stalo, nájemníci mi vrátili v podstatě vybydlený byt, do kterého jsme jim v době jejich pobytu nechodili a oni nám nenahlásili vzniké závady, v jejichž důsledku to poškození nastalo - třeba netěsnící odpad u linky vedl k totálnímu zamoření kuchyně plísní, jim to bylo jedno).
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, prosim Vas, stava se mi obcasne, ze mi majitel bez oznameni vtrhne do bytu, je to spolubydleni, takze to neni uplne soukromi, ale i tak to predem neohlasi a dokonce si presune nejake veci, kdyz potrebuje, nikdy se nejednalo o urgentni navstevy. Nedavno se tu zjevil jeho syn po 10 vecer, aby si jen do jednoho pokoje ulozil nejake veci, neobyvany, uz mi ruply nervy a trochu si to vylil na nem, ten byl dost arogantni, jak ma pravo si sem chodit. Pokud vim, tak obcansky zakonik stanovuje podminku, ze majtel muze vejit bez ohlaseni jen v krizovych pripadech, ze? A pokud chce inspekci, tak musi proste se predem ohlasit. Uz mne to dost sere, zejm. jsem treba ve spodnim pradle a nahle tu stoji a zejm. presun os. veci. Vesmes jsem nikdy s nim nemel problemy, ale toto se nejak zacalo horsit, vzdy proste prijde rict nejakou kravinu, co se dalo resit telefonem, a nebo jde napr. doresit neco s jinym najemnikem, zase se to dalo resit telefonem, a nebo nejaky check-in, ale ktery se mohl dohodnout predem. Chci zkusit proste argumentaci tim zakonikem, i kdyz doufam zprvu v nejaky selsky rozum, at mne jen informuje i SMS, ze v nejaky cas prijde. Diky.
    GREVE
    GREVE --- ---
    CUKI: Oficiální vyúčtování ti moc nepomůže. Stejně to bude velmi nepřesné, takže lepší je to vzít rovnou při odstěhování nájemníka odhadem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GREVE: To se ti ne vždy musí podařit. Například teplo se rozpočítává za sezónu někdy v květnu.
    BEBERA: Ideální je nájemníkům nastavit zálohy s rezervou. kauci vrátíš hned a přeplatek po vyúčtování.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GREVE: díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam