tady sem nekde googloval postup jak vycinit kozku, bo mam kozi i s chlupama a chtel sem si s ni usit brasnu na notebook
tak se do toho vbrzku pustim a dam vedet....
...............................
Co budete potřebovat:
· Jar
· 1 1 l octa-8%
· 1 kg kuchyňské soli
Postup:
1.) Z čerstvě stažené kůže oškrábeme pomocí ostrého nože tuk,zbytky masa a blan. Pokud je kůže vyschlá,namočte ji před tím na několik dnů do vody, aby změkla. Tuto práci udělejte pořádně! Neoškrábaná místa po usušení kůže tvrdnou.
2.) Poté kůži vložíme do nádoby s vodou, do které jsme přilili Jar (původní recept neuvádí množství Jaru- ale nešetřete!). Necháme ji máčet 3 hodiny. Po jedné hodině s kůží občas zamícháme.
3.) Kůži vyndáme z lázně a pořádně propereme v čisté vodě.
4.) Nyní si připravíme z 10 litrů vody, 11 l octa a 1 kg soli roztok, do kterého kůži vložíme. Necháme ji v něm 3 dni a každý den 3x až 4x zamícháme.
5.) Za 3 dni jsme se vrátili a teď kůži můžeme vyndat. Neždímejte a dejte ji volně sušit (já osobně jsem ji před tím vypral v čisté vodě,aby se zbavila octového aroma). Kůží je nejlepší vypnout do rámu nebo přibít na vrata - pokud bydlíte na vsi. Na vratech podložte hřebíky prkénky,aby pod ni mohl proudit vzduch. * *Sušte ji volně ve stínu.Když oschne začněte ji vytahovat a mnout.Vytahovat se dá přes napnutý provaz nebo ohoblované prkénko. Na vašem úsilí závisí jak bude kůže měkká.
6.) Když dosáhnete zvolené měkkosti, kůži vyuďte, aby vám po zvlhnutí neztvrdla.
Pozn: * Pán,od kterého jsem recept obdržel podle něho s úspěchem činí kůže z koz a daňků do úplné měkkosti. Na první pokus se vám asi nepovede dosáhnout naprosté dokonalosti ale zkoušejte to. Chce to cvik a zkušenosti.
* *- kůži nevěšte přes tyč apod. Na místě,kde se dotýká tyče by ztvrdla a vaše práce by přišla v niveč.
Přeji mnoho úspěchů při výrobě! Doufám, že vás mokasíny z teploučkých kožešin budou při zimním táboření krásně hřát.
Vydělávání kůží chemickou cestou
Dříve než začnu popisovat postupy, které používám a považuji za nejsnažší, chci upozornit, že nejsem profesionál v tomhle oboru, ale samouk.
Myslím si ale, že vydělané kůže, ke kterým jsme se u nás v kmeni dopracovali, jsou použitelné pro všechny věci, které člověk našeho zaměření potřebuje (oblečení, mokasíny, pouzdra, tašky atd.). Asi ne každému se podaří hned napoprvé vydělat kůži k dokonalé spokojenosti. Chce to ale vytrvat a zkoušet dál. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že k dobrým výsledkům pomůže hlavně vlastní praxe. Je to dřina, ale pocit, že má člověk všechny věci z vlastnoručně vydělané kůže, to určitě vynahradí.
Postupy, které budu popisovat mám vyzkoušené a týkají se vydělávání kůží jak s chlupem, tak na useň.
Pro začátek se nebudu zabývat činěním zvířecím mozkem, protože je to trochu složitější, ale budu se věnovat činění s použitím jednoduchých chemikálií.
Pro oba způsoby činění je potřeba kůži ať čerstvou či suchou vložit do vody a máčet asi 3 dny a během této doby několikrát vyměnit vodu.
Činění kůže s chlupem
* oškrabat rozmočenou kůži - masovou stranu - na špalku ostrým nožem nebo různými škrabkami (dle druhu, tloušťky a velikosti kůže)
* po oškrabání se rozprostře a posype kamencem hlinitodraselným a solí v poměru asi 3:1 a stejnoměrně se rozetře
* složí se masovou stranou k sobě, složí do balíku a vloží do nádoby s trochou vody (aby kůže nevyschla) a nechá se asi 1-2 týdny
* po vyjmutí se očistí zbytky kamence a soli a nechá se okapat
* potom se natře emulzí a
nechá schnout
* během schnutí se vytahuje a měkčí (škrabkou, v ruce, přes roh či provaz)
* pozor při závěrečné fázi schnutí, snadno ztvrdne - když už se to stane, stačí kůži zabalit do mokrého hadru, nechat nasát vlhko a pokračovat v sušení
* po úplném uschnutí možno přebrousit
Roztok kyseliny lze použít i na kůže s chlupem, mám vyzkoušené lišky, kuny, lasičky. Určitě by to šlo použít i na větší kůže, jako např. jelen, ale problém je s velkým množstvím roztoku a s velkou nádobou.
Není dobré kůže sušit na prudkém slunci. Vlákna v kůži rychle ztvrdnou a špatně se měkčí. Při závěrečném sušení a měkčení považuji za nejlepší mnout a vytáhnout kůži v ruce.
Nátěr kůže emulzí nemusí být, ale je to lepší. Kůže je potom vláčnější a lépe odolává vlhku. Je možné také kůži na závěr vyudit.
Emulzi zhotovíme z vody, rostlinného oleje a mýdla. Olej a mýdlo se rozvaří ve vodě a potom se natírá na kůži. U usně z obou stran. Poměr je asi 5 litrů vody. 1/3 litru oleje a 3/4 krabice pračkového mýdla, lze použít i normální mýdlo, ale musí se nastrouhat. Roztok používám i na další kůže až do vypotřebování, ale je potřeba vždy přilít vodu a opět rozehřát.
Skejpry a škrabky mám vyrobené dle indiánských a zatím jsem nenašel lepší nástroje. Pokud máte problémy se získáváním či zhotovením těchto nástrojů, mohu je dodat. /viz kontakt na obchodníky/
Doufám, že moje rady a návody Vám pomohou.
Přeji mnoho úspěchů.