• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANIQUEKůžičky, kožešinky - materiály z mrtvých zvířátek člověkem užívané
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    IGNIS_FATUUS: já moc nápady nemám, design nedělám naopak těžím z historie a tam tedy pravda řemeslo kurňa potřebuji :)...
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    RAEL
    RAEL --- ---
    Dospěla jsem k závěru, že se mi třeba workshopy moc nevyplatí dělat i když za ně dostanu zaplaceno. Pak se objeví XY dalších lidí, co dělají obdobné věci jako já, jednodušeji, méně kvalitně a za nižší cenu. Koncový zákazník rozdíl bohužel nepozná. Myslim, že ze stejných důvodů to nedělá i spousta dalších řemeslníků. Pak je už trochu rozdíl, když se Ti starší uvolí naučit něco z toho co umí ty mladší v rámci oboru.
    IGNIS_FATUUS
    IGNIS_FATUUS --- ---
    DIABOLUS: jako řemeslo je důležitá součást designu - bez kvalitního řemesla je ti sebelepší nápad na prd, takže se na kvalitní zpracování u nás hodně dbá. Někdy si teda dělám srandu že sem švadlena s vysokou školou :)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    IGNIS_FATUUS: mě zajímalo řemeslo, tatínek mě ale na učňák nechtěl dát. tak jsem skončila na technice :)
    IGNIS_FATUUS
    IGNIS_FATUUS --- ---
    U nás se letos otevírá bakalářský i magisterský obor Obuv a doplňky - boty, kabelky a další kožené doplňky (pásky, rukavice, čepice,...) tu šijeme už teď. viz uud.zcu.cz, ale není to jen o řemesle, ale hodně o designu:

ATEH
    ATEH --- ---
    DIABOLUS: Od tama to znám ;-)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    ATEH: vim vim, silon jsme cpali i do aut...
    ATEH
    ATEH --- ---
    DIABOLUS: Silonové součásti jsou v pořádku, silon je takřka nezničitelný... třeba taková ložiska do nějakého "lůžka" uložit musíš a tady se silon stává nepostradatelným. Horší je, když je nahrazovaný nějakým jiným plastovým šitem.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    TIMA: Ten bohužel neznám. Ale vím, že stroje o kterých se tvrdí, že jsou celokovové mají běžně umělohmotné či silonové součásti.
    TIMA
    TIMA --- ---
    No při nákupu mi tvrdili, že můj Huskystar 224 kovový vnitřek má. Zatím jsem ho nerozebírala ale, takže jistotu nemám.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    TIMA: podivej se na to asi takhle. Kůže je materiál hutný a houževnatý, když do něj narazí jehla, pak je náraz tvrdší nežli u několika vrstev džínoviny ikdyž je kůže relativně tenká. Těmito nárazy trpí celé ústrojí. Lépe to snáší staré celokovové stroje, ale i tak to pro ně nejni žádný med a rychleji se opotřebovávají. A nežijte v omylu, že z venku kovové veritasky jsou celokovové i vevnitř...
    ATEH
    ATEH --- ---
    TIMA: Na mém stroji je tendká oděvní kůže v pohodě, jen potřebuju teflonovou patku, aby se správně posouvala. Ale i tak stroj občas potřebuje, abych ho nehnala a pomohla kolečkem.
    TIMA
    TIMA --- ---
    LIMONADA: A myslíž, že tenká oděvní kůže je bez rizika?
    ZRUUD
    ZRUUD --- ---
    LIMONADA: Pokud o tom uvažuješ jako o budoucí profesi, to je jiná - jestli se tím příležitostně bavit po večerech a semtam něco prodat, nebo se tím regulérně živit... A o předávání zkušeností zadarmo tu snad ani nemůže být řeč :)

Taky jsem to nebral tak, že by po absolvování zmíněného kurzu bylo možno se daným řemeslem profesionálně živit - spíš mi šlo o vhled do tématu a kontakt lidí s podobnými zájmy. Když si vzpomenu jak těžko se hledaly základní informace...

Navíc - jsem učitel, nutkání předávat informace je nedílnou součástí mé diagnózy, mějte ohled :)
    LIMONADA
    LIMONADA --- ---
    ZRUUD: prave ze nejsem vyucena, uvazuju ze bych se vyucila po vejsce=D
    a vidim ze je to asi tak jak sem si myslela viz PRKOSH: (diky za info)
    nepsala jsem ze si myslim ze by se to nedalo/nemelo predat, ale spis ze si to kazdej hodne rozmysli - je to na dlouho, neni to jen na nejakej kurz imho.
    ja to taky delam jako hobby, ale obcas i neco na zakazku, a popravde to malo co sem docela za dlouho nabyla samostudiem a praxi bych taky zadarmo nechtela predavat=)

TIMA: ano,muze si vest dobre, ale opravdu ho tim rychle oddelas. stroje na kuzi maj mnohem silnejsi mechanismus.
    TIMA
    TIMA --- ---
    ZRUUD: Mrknu na to. V angličtině jsem našla docela vyčerpávající fórum tady

TIMA
    TIMA --- ---
    LIMONADA: Výbavičku si pomalu shromažďuju, je to všechno drahé jako prase. Šicí stroj překvapil - zatím si vede docela dobře :).
    Ad workshopy, dneska existujou kurzy na milion věcí, na výrobu všeho možného, tak proč ne? Lidí, co jsou ochotní za to dát peíze, by bylo orčitě víc. Prostě díra na trhu...
    PRKOSH
    PRKOSH --- ---
    Ja jsem cekal ma misto u sveho mistra 5 let. Obuvnickych mistru (ted nemyslim opravare co maj skolu ale boty neusijou) je v tyhle zemi malo a skoro nikdo nebere na uceni.

Jen pan Lawart (www.zacharias-lawart.cz) mel kdysi prednasku o vyrobe bot ale postavenou tak aby si nikdo boty neusil:)

Ale pokud se chces ucit tak myslim Kvasnička (www.boty-alanky.cz) ma otevrenou pozici. Zaplatis mu kolem pul mega (to bylo pred lety mozna uz chce vic) a za rok a pul te nauci absolutne vse aby sis otevrel firmu.
    CNV
    CNV --- ---
    Viděla jsem tuhle nabídku na rekvalifikaci na brašnáře. Někde v podkrkonoší. Kurz obuvnictví je nejblíž asi v Maďarsku. Špatný, no.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam