• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HAROLDMormoni - kdo jsou?
    „Ptal ses mě, co jsem dal za to, abych se stal mormonem? (…) Mormonem se stane ten, kdo zaplatí vše, co má. (…) Zaslíbenou zemi ti nikdo nepřinese pod nos. Ty sám musíš přejít poušť. Musíš opustit vlast, rod i majetek. Takový člověk je mormon. A i kdybys měl doma jenom kvítí, kterému se na Islandu říká býlí, tak je opustíš. Odvedeš svou mladou, kvetoucí ženu na poušť. Takový člověk je mormon. Žena ponese vaše dítě v náručí a bude je k sobě tisknout. Půjdete dnem i nocí týdny a měsíce a všechny své věci potáhnete na vozíku. Chceš se stát mormonem? Jednoho dne klesne tvoje žena hladem a žízní na kolena a bude mrtva. Vezmeš jí z náručí vaši malou dcerku, která se nenaučila usmívat. Jen k tobě bude na poušti tázavě obracet oči. To je mormon. Žádné dítě se však nezahřeje na hrudi muže. Málokdo dokáže být jako otec, a nikdo jako matka, kamaráde. A pak půjdeš pouští dlouho sám, s holčičkou v náručí. Až jedné noci ucítíš, že z útlého tělíčka vyprchal v mrazu všechen život. Takový člověk je mormon. Zahrabeš ji rukama do písku a zapíchneš do něj kříž z dvou stébel, která odnese vítr, než se stačíš narovnat. To je mormon…“

Halldór Laxness: Znovunalezený ráj

rozbalit záhlaví
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    HAROLD: to nevím. o mormonech, respektive o jejich vzniku mi toho věru moc známo není, takže jenom spekuluju :)
    proč ne? předpokládam, že pokud jakási andělská bytost chce sdělit své poselství, učiní tak pro vyzrálejší duši, než duši čtrnáctiletýho chlapce, i když faktem na druhou stranu je, že mormonismus se poměrně rozšířil. nicméně - jak říkám - je v Bibli záznam o tom, že by se anděl zjevil někomu věkově srovnatelnému s Josephem Smithem? podle mě není ve schopnostech čtrnáctiletýho kluka učinit sám to, co udělal, takže tam muselo být něco víc - ať už onen anděl nebo spiknutí... nebo halucinace :)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    KOMATSU: No, čí loutka? Relativně dlouho na to byl dost sám...
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    ve 14 letech? co když byl jen pouhá loutka? aby svědctví vypadalo věrohodněji? čtrnáctiletý chlapec si nemůže vymyslet takovou lež.
    a co vedlo onoho anděla sdělit svoje poselství zrovna 14 letýmu klukovi? je někde v Bibli srovnatelná záležitost? zjevení v tak útlém věku?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZUZKAOU: Je, je to Kniha dýchání. A překlad z mormonské university je jedním ze dvou v současnosti nejuznávanějších. :-)

A jinak a) to křesťanství si nemusel dávat dohromady, vyrůstal v něm, jen ho chápal dost osobitě. O Egyptě patrně nevěděl nic, jen to bylo tehdy v módě, tak to zkusil taky. A to zednářství bych vůbec nepřeceňoval. Nezdá se mi to příliš pravděpodobné vzhledem k tomu, že když dosáhl věku, kdy by byl zralým pro přijetí do lóže, byl už pronásledovaným náboženským vyvrhelem :-)

Nicméně kniha Abraham je dodnes pevnou a velmi oblíbenou součástí kánonu. Jinak co přesně myslíš "pružným přizpůsobováním věrouky"?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HAROLD: ta věta je že není zas až tak náročné vidět ... A 14 letého kluka se zjevením (ano beru), který si pak dal dohromady kus egypta, kus zednářství, kus křesťanství a postupné velmi pružné přizpůsobování věrouky.

Ta egyptologie - ano to je ten rozpor absurdní začátek vs. současnost. Jestli se nepletu, tak ten zachovaný egyptský svitek který má být knihou Abraham je nějakým standartním pohřebním egyptským svitkem
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZUZKAOU: To máš bezpochyby pravdu, nicméně s "idět Josepha Smithe třeba jako charismatického podvodníka" je taky trochu problém: ono mu bylo 14, když s tím začal. O to je to pro mě nepředstavitelnější. Když si představím čtrnáctiletýho kluka, kterak začne mluvit o tom, že se mu zjevil anděl etc. a do pár let má kolem sebe desetitisíce lidí... Mno, počátky mormonismu jsou více než záhadné. :-)

A mimochodem díky těm egyptským hieroglyfům je v Utahu na mormonské universitě jedna z nejlepších egyptologií a podle jejích překladů se vyučuje třeba i na Karlově universitě. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nutno naznat že mi nejde dohlavy jedna věc - rozpor mezi tím, že spousta lidí jsou velmi oddaně věřící mormoni, víru šíří a celé to funguje (fundamentalisty momentálně pomiňme.)

Ale přitom to celé stojí na absurdních příbězích o ztracených izraelitských kmenech, velmi alternativní historii a falešných egyptských hieroglyfech (Drahocená perla).

V okamžiku, kdy se kdysi dávno Mohamedovi diktoval archanděl korán - ok. Ale pokud se má to samé stát v první polovině 19. století a ještě to celé se snaží doložit "vědecky" a právními prohlášeními svědků, tak v tom okamžiku mi skutečně nepřijde zas až tak náročné vidět Josepha Smithe třeba jako charismatického podvodníka. A kdybych chtěla být hodně jedovatá, tak Hubbardova kosmologie mi přijde konzistenější, než mormonská. (konec konců, když se podívám na http://www.mormon.cz/viranauka/1.html tak to je samá bible a ježíš a ne příběhy o nephitech a lamaitech... )

Jenže Smith evidentně nastavil systém své církve tak, že vlastně funguje (když se nepočítají odštěpenci).

A to je asi to co mě fascinuje - z mého pohledu velmi absurdní věrouka kontra velmi stabilní systém který oslovuje i v současnosti.

HAROLD
    HAROLD --- ---
    Každopádně až se tu s tim trochu naučim, hodim na nástěnku nějaký odkazy a všeliké jiné smetí. :-)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    HARALD: The Book of Mormon je základním fundamentem mormonské víry. Popisuje osudy dvou izraelských enkláv na americkém kontinentě. Publikována byla r. 1830 a brzy byla přeložena do značného množství světových jazyků a indiánských dialektů. Česky péčí Arthura Gaetha r. 1933, před pár lety vydán nový český překlad.

No, na ní se svým způsobem láme chleba - ortodoxie tvrdí, že bez ní není mormonismus myslitelný a že je spolehlivějším zdrojem Božího zjevení, než co jiného. Oproti tomu liberálové jsou od počátku více fixováni na Bibli.
    HARALD
    HARALD --- ---
    HAROLD: Dál třeba o Knize Mormon. :-)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Tedy mormoni jsou příslušníci náboženské tradice, kterou nazýváme mormonismus. K této tradici se dnes hlásí několik desítek autonomních církví. Většina z nich sídlí na území USA. Nauka mormonských církví vychází jasně z křesťanství, ale má mnoho specifických prvků, takže křesťané toto zařazení často zpochybňují. Mormoni se ale jako křesťané sami identifikují. V zásadě se dělí na tři základní proudy - Utažský, který se dělí na ortodoxii reprezentovanou Církví Ježíše Krista Svatých posledních dnů (která má misii i v ČR) a na fundamentalismus, který se v několika vlnách odštěpil od CJKSpd, když se začala vzdalovat původním mormonským tradicím. Druhá větev jsou tzv. "missouri mormons a osobně je většinou označuju pracovně jako mormonský liberalismus. Co dál? :))
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    :)) Tak diskuse vznikla před pár minutami, dejme jí šanci.
    R_G
    R_G --- ---
    Koukam doslova narvana diskuze. Takze: Kdo jsou Mormoni?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam