Nutno naznat že mi nejde dohlavy jedna věc - rozpor mezi tím, že spousta lidí jsou velmi oddaně věřící mormoni, víru šíří a celé to funguje (fundamentalisty momentálně pomiňme.)
Ale přitom to celé stojí na absurdních příbězích o ztracených izraelitských kmenech, velmi alternativní historii a falešných egyptských hieroglyfech (Drahocená perla).
V okamžiku, kdy se kdysi dávno Mohamedovi diktoval archanděl korán - ok. Ale pokud se má to samé stát v první polovině 19. století a ještě to celé se snaží doložit "vědecky" a právními prohlášeními svědků, tak v tom okamžiku mi skutečně nepřijde zas až tak náročné vidět Josepha Smithe třeba jako charismatického podvodníka. A kdybych chtěla být hodně jedovatá, tak Hubbardova kosmologie mi přijde konzistenější, než mormonská. (konec konců, když se podívám na
http://www.mormon.cz/viranauka/1.html tak to je samá bible a ježíš a ne příběhy o nephitech a lamaitech... )
Jenže Smith evidentně nastavil systém své církve tak, že vlastně funguje (když se nepočítají odštěpenci).
A to je asi to co mě fascinuje - z mého pohledu velmi absurdní věrouka kontra velmi stabilní systém který oslovuje i v současnosti.