• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HAROLDMormoni - kdo jsou?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GREATDRAKE: O tom nemám informace. Jaké? :)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HAROLD: Spíš mne fascinovaly jejich úspěchy v Japonsku ;)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Mimochodem v některé knize Karla Maye (tuším Duch Llana Estakada, ale budu muset hledat...) je vtipná zápletka, když se bandita vydává za misionáře Svatých posledních dnů a ukrývá se tak před spravedlností... :))
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    HAROLD: I proto to koneckonců hraje tak důležitou roli - jako misionáři chodili po světě i všichni proroci církve (mimo Josepha Smitha). Je to pro ně velmi čestný úkol...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZUZKAOU: První misie vyrazily ještě za života proroka Josepha Smitha. Samozřejmě tehdy ještě nebyly tak vypracované, ale i tak byly hodně účinné. První misie do Británie přivezla do Salt Lake City na jeden zátah asi 19 000 konvertitů (joj, to bych kecal, číslem si nejsem jist, ale řád odpovídá...).
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Ty systémy se pochopitelně rozvíjely samostatně. Zatímco u jehovistů ale poslední dobou tahle praxe ustupuje naúkor méně invazivního postávání v metru, pro mormony je to stále jeden z pilířů jejich víry. A ten systém mají obecně lépe postavený. Mj. i díky tomuto svému bratru. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HAROLD: ono to dává smysl. Především to dost účinně formuje toho mladýho mormona. To vysílání na misie mi přijde jako geniální výchovný moment. Vypadne od rodičů, musí se nějak postavit na vlastní nohy, ale bez toho aby se dostal pod vliv něčeho, co nechceš - typu vojna, běžné vysokoškolské koleje a nebo au-pairování.

Kdy se misie pro mladé u mormnoů objevily? To přece nemůže být od začátku, ale až poté, co se nějak popasovali s establishmentem, ne?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZUZKAOU: Ne, u mormonů je systém jiný. Jehovisti mají všichni určité časové rozpětí, které musí tímto strávit, nebo třeba stát v metru se Strážnou věží. Oproti tomu mormoni posílají mládež na dvouletou misii do cizí země, pro kterou je specielně vyškolí. Po těch dvou letech mají padla. Tedy žádné celoživotní dvouhodinovky denně, ale dva roky 24 hodin denně a pak klid...
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: no prece obchodni prodejci :)
    ne vazne, dyt to je stary mechanismus. a jestize primeme tezi, ze nabozenstvi je instituce, jejizm hlavnim obsahem je zachovani a rozsireni sebe sama, je to pro ne naprosto prirozene. apostolove, verozvesti, "jdete a sirte"... je to pritomno skoro ve vsech nabozenstvich abrahamske tradice.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HAROLD: jestli se nepletu, tak jehovisti taky mají povinn počet odestátých a odchozených hodin. To tady bude fungovat taky,že?

Nabízí se otázka kdo to od koho opsal. Kdo začal chodit dřív po lidech a nabízet jim, že si popovídají...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZUZKAOU: Aha, ten dotaz jsem přehlédl... Evidují. Ba možná ještě dokonaleji, než jehovisti. Velmi dobře si pamatují, kde je odmítli, a tam - pokud vím - už neotravujou. Pokud je ovšem někdo neodmítl dosti důrazně, čas od času se znovu ozvou. CJKSpd je mohutná byrokracie, viděl jsem osobně sklep na Špejcharu uprostřed akce a bylo to až děsivý.

Parkrát jsem se dokonce setkal s tím, že mi lidé vyprávěli, že když se (třeba i studijně) na čas přesunuli do USA a zařídili si tam bydlení, ozval se jim zničehonic telefonicky česky hovořící (sic!!!) misionář a zkoumal, zda si nechtějí popovídat. Takže ta evidence bude velice velmi kvalitní!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nějak zapadl můj dotaz, jestli si mormoni taky pečlivě evidují obejité vchody jako jehovisti.

A co sem naházet nějaké materiály co se nedají vygooglit?

Mimochodem - tady je ke stažení třeba metodická příručka pro misionáře a nutno naznat, že to mají dohloubky promyšlené, tak aby to byl snadno předatalený systém - přečti si tohle, a uč a zároveň to nějak fungovalo...
    HYBNERKA
    HYBNERKA --- ---
    samozrejme tim nemyslim ted nedavno:)
    HYBNERKA
    HYBNERKA --- ---
    DARJUSHKA: maximalne to ze se obe nabozenstvi radi mezi nove vznikla nabozenska hnuti...:)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    HAROLD: dekuju.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    VIR_KENNY: Tak já uvidim, co vytěžim... :-)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    HAROLD: jj, znam, slavnej komik.

Teologie by zajimala minimalne pro informaci. Jak jinak pochopit jejich zpusob zivota?
    _KROKOUSH_BLG_
    _KROKOUSH_BLG_ --- ---
    treba v 1 dile south parku je to celkem vysvetlene je to 7ma serie 12ty dil dyztak tady jsou vsechny ke shlednuti http://www.southparkstudios.com/
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    VIR_KENNY: Nevím o tom, snad jen velmi málo... Pro naši oblast nejsou zajímaví. Ale můj známý je s nimi v kontaktu, tak zkusím zapátrat, co by šlo zjistit. Pokud vím, teologicky jsou v podstatě v arminiánské linii (?), ale předpokládám, že samotná teologie Tě nezajímá... (?)

btw tohle budeš asi znát: http://www.youtube.com/watch?v=GsfVw9xxoNY :-)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    Amisove, ti mne zajimaji! Je neco o nich v cestine?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam