• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HAROLDMormoni - kdo jsou?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    SHEALA: No vidíš to, to jsem taky nevěděl. :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GOBERS: ja jsem objevila ze autor Batllestar galactica, te puvodni, je mormon.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GOBERS: To ano, ale mezi mormony (obzvláště v pionýrské generaci) jich bylo mnoho... :) A dodnes je to jméno mezi mormony celkem ctěné. Ale tak samozřejmě specificky mormonské není.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HAROLD: Co je na jméně Orson tak specificky mormonského? Vždyť je to stejné jméno jako třeba obvyklé švýcarské Urs.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Já jak teď blbnu kolem státnic, tak na to nemam čas, ale každopádně pár věcí, jako třeba "mormoni v literatuře", "mormoni v hudbě" apod. mám v plánu zpracovat (něco už jsem nasbíral), tak časem :)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GOBERS: No, hele, já bych se klidně vsadil, že bude, protože tu písňovou produkci mají (a v té době měli) olbřímí... Ale jako zatim mě nenapadlo se pídit. Ispirace!
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Koukám, že ta původní se neodeslal, tak ještě jednou:

    HAROLD: Hele, jedna otázka úplně mimo, když tu tak poslouchám Johnyho Cashe: američani mají spoustu country music o zlatokopech, osadnících a spol., neexistuje taky nějaká mormonská country music (nějaké to "když jsme táhli do Salt Lake City, jupijupijou..." :-D :-D)?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GOBERS: a cos čekal od člověka, který se jmenuje Orson? ;D
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    A ještě jedno zajímavé zjištění (možná objevuju Ameriku): před pár dny jsem k svému překvapení zjistil, že můj oblíbený spisovatel Sci-fi Orson Scott Card (známý např. skvělým románem Enderova hra) je aktivně praktikující mormon. Leccos z jeho knížek rázem dostalo nový smysl...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZUZKAOU: Taky jsem na to myslel, udělám to, jakmile se trochu vzmátořím a budu mít možnost si nad to sednout...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    vzhledem k opět se rozjíždějící mormodebatě v sektách - co to tu nějak oživit. nějaké zajímavé věci sem pověsit, odkazy naházet nebo tak...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZUZKAOU: Tak razie v Short Creeku vyvolala obrovskou vlnu kritiky vzápětí. A mam pocit, že někdo z iniciátorů šel tehdy i sedět... Ve Wacu to dopadlo o poznání hůř...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HAROLD: a kdo si v 50. letech lámal hlavy s korektností a hlavně kdy se začaly vyplácet horentní sumy jako odškodné a nebo jako vyrovnání díky tomu, že právníci se naučili dojit američany?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HAROLD: No to tedy... a taky prd z toho...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Ale s tou precedentností - ono to nic až tak nového není, koneckonců v Short Creeku v 50. letech do dopadlo dosti podobně...

    Btw máme patnáct let od událostí v texaském Wacu. Tam se CPS taky vyznamenala...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZUZKAOU: Nakonec je budou muset pustit a vyplatit horentní odškodné - protože se tenhle rozsudek patrně stane precedentním, tudíž se na to sletí všichni právníci čmuchající právě ty kompanzace. - No, doufejme velmi... Zatím se zdá, že je to ještě běh na dlouhou trať...

    na druhou stranu pro ty starší to může znamenat v budoucnu daleko silější příklon k víře svých rodičů, protože se ukázalo že mají pravdu a svět okolo je extra špatnej. - Přesně tak... To je bohužel veliká, veliká škoda. V době kdy se polygamní komunity pomalu otevírají státu, a i tak odtažité skupiny jako amishové začínají lobovat za svou odlišnost a začínají státu dělat ústupky (alespoň služební mobily, školení o možných nebezpečích ve stylu "jak vypadá pistole, a co umí"...), dojde patrně u FLDS k ještě větší radikalizaci, a hlavně celý proces to o jednu dvě generace (!) zpomalí...

    (a Putin je tu ot :-) )
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HAROLD: narozdíl od ruska evidentně v USA funguje právní prostředí. Nakonec je budou muset pustit a vyplatit horentní odškodné - protože se tenhle rozsudek patrně stane precedentním, tudíž se na to sletí všichni právníci čmuchající právě ty kompanzace.

    což pochopitelně neumenšuje to, co se těm lidem děje a děckám pod 10 let to prostě nevysvětlíš. (na druhou stranu pro ty starší to může znamenat v budoucnu daleko silější příklon k víře svých rodičů, protože se ukázalo že mají pravdu a svět okolo je extra špatnej.)

    V porovnání s tím - začal třeba vůbec někdo prošetřovat co se skutečně stalo v tom divadle, kde vojáci kapánek zapoměli doktorům říct, čím je zplynovali a tak se ty lidi nedařilo oživit?

    atd.... (docela by mě zajímalo, jestli někdo najde nějaký argument, kterým by mě přesvědčil, jak je ruská politika báječná. Dělala jsem s uprchlíkama, takže ruský styl touhy po vládnutí fakt nemám ráda)

    Ale uznávám, nepatří to sem úpůně.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    (A Putin rulezz, wtz!!! ;-P )
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZUZKAOU: Tak zatím se neděje nic, co bych neočekával.....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam