• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HAROLDMormoni - kdo jsou?
    „Ptal ses mě, co jsem dal za to, abych se stal mormonem? (…) Mormonem se stane ten, kdo zaplatí vše, co má. (…) Zaslíbenou zemi ti nikdo nepřinese pod nos. Ty sám musíš přejít poušť. Musíš opustit vlast, rod i majetek. Takový člověk je mormon. A i kdybys měl doma jenom kvítí, kterému se na Islandu říká býlí, tak je opustíš. Odvedeš svou mladou, kvetoucí ženu na poušť. Takový člověk je mormon. Žena ponese vaše dítě v náručí a bude je k sobě tisknout. Půjdete dnem i nocí týdny a měsíce a všechny své věci potáhnete na vozíku. Chceš se stát mormonem? Jednoho dne klesne tvoje žena hladem a žízní na kolena a bude mrtva. Vezmeš jí z náručí vaši malou dcerku, která se nenaučila usmívat. Jen k tobě bude na poušti tázavě obracet oči. To je mormon. Žádné dítě se však nezahřeje na hrudi muže. Málokdo dokáže být jako otec, a nikdo jako matka, kamaráde. A pak půjdeš pouští dlouho sám, s holčičkou v náručí. Až jedné noci ucítíš, že z útlého tělíčka vyprchal v mrazu všechen život. Takový člověk je mormon. Zahrabeš ji rukama do písku a zapíchneš do něj kříž z dvou stébel, která odnese vítr, než se stačíš narovnat. To je mormon…“

    Halldór Laxness: Znovunalezený ráj

    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Existujou nějaký mormonský filmy?

    (když američani točí filmy pro černošskou populaci a hispánci si stahujou telenovely, mají něco takového mormoni? )
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HAROLD: Inu... může být... http://www.episcopal-ut.org/
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Inu, v papežově pracovně ve Vatikánu zvoní telefon, a když svatý otec zvedne sluchátko, slyší Boží hlas: "Milý Benedikte, volám ti, abych ti oznámil své rozhodnutí, že ode dneška bude na zemi už jen jedna církev." Benedikt: "No to je skvělé!" Bůh: "Jo, a volám ze Salt Lake City."
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    SHEALA: No tak ten myslím není. :-))
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GOBERS: ja sem o te nekde zakopla uplnou haluzi... ono je neco z toho malinko prefiltrovanyho i do te nove, ale je treba si vsimat a hodne znat mormonstvi... a pritom ta nova ma liberalni pohled na genderovy role, (od klasickyho M. pohledu uplne odlisny)... docela mazec.
    jinak starou battlestar galacticu jsem nevidela, jen ten soucasny remake, a to ne celou.

    jinak kdyz jsem u tech Orsonu... co Orson Welles ? :-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    SHEALA: No vidíš to, to jsem taky nevěděl. :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GOBERS: ja jsem objevila ze autor Batllestar galactica, te puvodni, je mormon.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GOBERS: To ano, ale mezi mormony (obzvláště v pionýrské generaci) jich bylo mnoho... :) A dodnes je to jméno mezi mormony celkem ctěné. Ale tak samozřejmě specificky mormonské není.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HAROLD: Co je na jméně Orson tak specificky mormonského? Vždyť je to stejné jméno jako třeba obvyklé švýcarské Urs.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Já jak teď blbnu kolem státnic, tak na to nemam čas, ale každopádně pár věcí, jako třeba "mormoni v literatuře", "mormoni v hudbě" apod. mám v plánu zpracovat (něco už jsem nasbíral), tak časem :)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GOBERS: No, hele, já bych se klidně vsadil, že bude, protože tu písňovou produkci mají (a v té době měli) olbřímí... Ale jako zatim mě nenapadlo se pídit. Ispirace!
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Koukám, že ta původní se neodeslal, tak ještě jednou:

    HAROLD: Hele, jedna otázka úplně mimo, když tu tak poslouchám Johnyho Cashe: američani mají spoustu country music o zlatokopech, osadnících a spol., neexistuje taky nějaká mormonská country music (nějaké to "když jsme táhli do Salt Lake City, jupijupijou..." :-D :-D)?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GOBERS: a cos čekal od člověka, který se jmenuje Orson? ;D
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    A ještě jedno zajímavé zjištění (možná objevuju Ameriku): před pár dny jsem k svému překvapení zjistil, že můj oblíbený spisovatel Sci-fi Orson Scott Card (známý např. skvělým románem Enderova hra) je aktivně praktikující mormon. Leccos z jeho knížek rázem dostalo nový smysl...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZUZKAOU: Taky jsem na to myslel, udělám to, jakmile se trochu vzmátořím a budu mít možnost si nad to sednout...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    vzhledem k opět se rozjíždějící mormodebatě v sektách - co to tu nějak oživit. nějaké zajímavé věci sem pověsit, odkazy naházet nebo tak...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZUZKAOU: Tak razie v Short Creeku vyvolala obrovskou vlnu kritiky vzápětí. A mam pocit, že někdo z iniciátorů šel tehdy i sedět... Ve Wacu to dopadlo o poznání hůř...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HAROLD: a kdo si v 50. letech lámal hlavy s korektností a hlavně kdy se začaly vyplácet horentní sumy jako odškodné a nebo jako vyrovnání díky tomu, že právníci se naučili dojit američany?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HAROLD: No to tedy... a taky prd z toho...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam