• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HAROLDMormoni - kdo jsou?
    „Ptal ses mě, co jsem dal za to, abych se stal mormonem? (…) Mormonem se stane ten, kdo zaplatí vše, co má. (…) Zaslíbenou zemi ti nikdo nepřinese pod nos. Ty sám musíš přejít poušť. Musíš opustit vlast, rod i majetek. Takový člověk je mormon. A i kdybys měl doma jenom kvítí, kterému se na Islandu říká býlí, tak je opustíš. Odvedeš svou mladou, kvetoucí ženu na poušť. Takový člověk je mormon. Žena ponese vaše dítě v náručí a bude je k sobě tisknout. Půjdete dnem i nocí týdny a měsíce a všechny své věci potáhnete na vozíku. Chceš se stát mormonem? Jednoho dne klesne tvoje žena hladem a žízní na kolena a bude mrtva. Vezmeš jí z náručí vaši malou dcerku, která se nenaučila usmívat. Jen k tobě bude na poušti tázavě obracet oči. To je mormon. Žádné dítě se však nezahřeje na hrudi muže. Málokdo dokáže být jako otec, a nikdo jako matka, kamaráde. A pak půjdeš pouští dlouho sám, s holčičkou v náručí. Až jedné noci ucítíš, že z útlého tělíčka vyprchal v mrazu všechen život. Takový člověk je mormon. Zahrabeš ji rukama do písku a zapíchneš do něj kříž z dvou stébel, která odnese vítr, než se stačíš narovnat. To je mormon…“

    Halldór Laxness: Znovunalezený ráj

    rozbalit záhlaví
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GREATDRAKE: A to jsi nějakou svlékal, nebo soudíš podle výhledu na pláži?? Protože totiž:

    "Obviously at times when you wouldn't wear normal underwear (such as bathing or swimming) mormons wouldn't wear their garments either."
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GREATDRAKE: Mormonky v Idaho jsou odporná liberalistická sběř, to ví každý. ;-)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Nu tak mormonky v Idaho opravdu nic takovéhoto nenosily :)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    SHEALA: Mormoni jsou schopni schůzovat téměř nepřetržitě (snad s výjimkou středy).... :-)

    No, ona taky podprsenka v našem slova smyslu byla vynalezena afaik tak někdy kol roku 1914, takže se tím Joseph asi skutečně příliš nezabýval :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    HAROLD: misto ? nojo, ale to je pro zeny trochu nepohodlny... vidim ze smith nemyslel na jiste zahady zenske anatomie :-) prece jen to neposkytuju moc opory pro damskou hrud. :)

    ad schuze, v tom pripade schuzovali cely minuly tyden... nejsou teda spis nejaky svatky ted ?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    SHEALA: Spíš měli nějakou schůzi. :-)


    Pod spodním prádlem? Já bych spíš řekl, že místo spodního prádla. Ale teď jsi mě trochu rozvyklala (zatím jsem svlékal proklatě málo mladých mormonek...)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    je pravda to ze tyto oblecky se nosi pod spodnim pradlem,. nebo je to muj vymysl spusobeny nezrizenym popijenim firemniho kafe ?
    jinak dnes rano jsem sla do prace na sebe relativne brzo, a nevsimla jsem si particek mormonu, zjejme misionaru pochodujicich do jejich budovy. Asi chodi do prace stejne jako ja pozde :-)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    O tom nepochybuj! ;-D
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HAROLD: Pán je tradicionalista?? ;-)))
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GOBERS: Fuj, ten hnusný modernistický střih! ;-p
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Ceremonie těsnění taky dobrá!
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    BTW... ;-))




    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HAROLD: Církev Jesuse Christa cvičí křest ponořením.

    Na značkýýýýý!!!! Aaaa dva tři, dva dva tři, aaa dva tři...

    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZUZKAOU: Vzhledem k tomu, že celou tu akci přežilo max. 18 dětí (prameny se různí), lze to dost těžko rekonstruovat. Důležitý bylo jednak to, že Utah v té době nedobrovolně vstupoval de facto do války s Unií. Takže na území teritoria bylo vyhlášeno stanné právo, mormoni se mobilizovali a měli rozkazy nepouštět na území teritoria žádné cizí ozbrojené jednotky. Osadníci nebyli sice ozbrojené jednotky, ale i tak asi cítíš, že jejich transfér přes Utah od začátku smrděl průserem. :-) Brigham Young se tehdy věnoval hlavně komunikací s Bílým domem a snažil se vyřešit krizi mírovou cestou.

    Vzhledem k tomu, že po dobu trvání stanného práva bylo zakázáno prodávat potraviny migrantům, dostala se ta parta osadníků do křížku s místním obyvatelstvem poměrně rychle. Potom byla 7. 9. 1857 skupina ještě napadena Pajuty. Vzhledem k tomu, že mormoni žili s Indiány celkem bezkonfliktně, začalo se mezi lidem prostým spekulovat o tom, co Indoše nasralo... Další faktor byl taky ten, že se patrně místní mormoni obávali, aby se osadníci nepřipojili ke kalifornské armádě a nevyrazili taky proti Utahu... Taky se zachovala nějaká svědectví o tom, jak se osadníci holedbali tím, že se v Arkansasu zúčastnili lynčování Parleyho P. Pratta, jednoho z největších mormonských teologů (imho až do současnosti) a v té době afaik dokonce apoštola. To je ale samozřejmě otázka... Těžko tohle nějak dokládat...

    Takže jak vidíš, byl to zmatek. Mormoni sice měli tendenci to řešit a vyslali k Brighamu Youngovi rychlého posla. Ten se ale stejně vrátil do Cedar City až dva dny po masakru, takže ať už to Young viděl jakkoli (mormoni dodnes tvrdí, že zakázal místnímu obyvatelstvu se mezi osadníky jakkoli vměšovat. historici tvrdí většinou, že se o tom ví prd), nebylo to nic platný... Young navíc slíbil vládě USA, že celou věc nechá vyšetřit, ale za celou akci byl potrestán jen jeden člověk a ještě až dvacet let po masakru...

    Na výročí masakru v r. 2007 jsem o tom plodil na objednávku nějaký článek a zběžně jsem při tom prolistoval dost prací mormonské i nemormonské provenience. Ty důležitější práce jsem pročítal systematicky... Nicméně i když o tom bylo už popsáno pěkných pár set stran, každá kniha konči v podstatě konstatováním "stejně se nikdy nedozvíme, co se to tam vlastně stalo..."
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GOBERS: :-DDD

    Jó, jdi do toho, je to prdel. :)))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HAROLD: proč je tam ve skutečnosti povraždili?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HAROLD: Krrrrrrrrrvežízniví mormoni!! To musím vidět!!
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HAROLD: Snad nejsou všichni tak zbožní, že by neprovozovali pirátství. ;-)) Zkusím něco najít...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GOBERS: Já nic nemam, protože jsem do toho nijak zvlášť nedělal... Ale taky by mě to celkem zajímalo.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HAROLD: Hezkypěkně!! Nějaké linky ke stažení by nebyly?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam