• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    Oficialni nazev: Kubanska republika

    Hlavni mesto: La Havana

    Statni zrizeni: Socialisticka republika se systemem jedne politicke strany a jednokomorovym parlamentem

    Nabozenstvi: Ateiste, Katolici, africka nabozenstvi (oficialni cisla nejsou publikovana)

    Uredni jazyk: spanelstina, v turistickych komplexech se bez probelmu domluvite anglicky, nemecky

    Casovy posun: oproti SEC - 5 v lete, - 6 zima

    Vstupni formality - cestovni doklady - platny pas po dobu pobytu v zemi. Viza - turisticke vizum v podobe turisticke karty, poplatek 630,- (vystaven na pockani v ambasade), pri odletu z Kuby se plati letistni taxa 25 CUC

    Mena, ceny

    dve meny - PESO NATIONALE a PESO CONVERTIBLE

    Konvertibilní (convertible) pesos neboli CUC, je měna, kterou dostane po rozměnění EUR. Je to takzvaná turistická měna, za kterou ale mohou nakupovat i Kubánci. Pesos nacionale je měna, ve které Kubánci dostávají své platy, nakupují potraviny na lístky a Vy jako turista za ní můžete také nakupovat. Problém je v tom, že nákupní místa dobře znají jen místní obyvatelé, tudíž je pro Vás výhodnější měna Pesos convertible.

    1 CUC je přibližně 24 pesos nacionale, aktuální kurz CUC je asi 16, 024 Kč.

    Vhodná místa pro směnu jsou například banky, hotely, směnárny nebo větší turistická střediska. Hotely si ale účtují mnohem větší poplatky za zpracování. Pokud hledáte směnárnu, určitě Vám pomůže tato fráze: "Hay una cadeca cerca de aquí?" [aj una kadeka serka de akí?]

    Co za kterou měnu nakoupíte?

    Za pesos nacionale koupíte zeleninu a ovoce na tržištích, noviny na ulici, pizzu ve stáncích a některých restauracích, housku se sýrem nebo se šunkou, nápoje v plechovce a místní chléb v tzv. "cadena cubana de pan". Pak můžete narazit také na obchody, ve kterých jako turisté nakupovat nemůžete. Prodávají se zde totiž potraviny na lístky, to znamená na příděl: rýže, fazole, housky. Za CUC ale nakoupíte většinou všude a všechno.

    Pokud Vám bude činit problém rozeznat, v jaké měně jsou ceny uvedeny, pomůže Vám to, že ceny uváděny v desetinných číslech jsou v měně CUC, v pesos nacionale se platí v desítkách. Pokud si ani tak nebudete jistí, určitě se zeptejte, Kubánci Vám vždy ochotně poradí. Dejte si také pozor na označení měny. Pokud se někdo zmíní o dolarech, jde většinou o měnu peso convertible, což byl dříve dolar. Narazíte-li na zboží s označením ceny "$", jde tedy o peso convertible.

    Ceny na Kubě

    Kuba, ačkoliv by to na první pohled mohlo zdát, není zemí s nízkými cenami. Vše, co je pro obyvatelé nadstandardní a luxusní, tzn. vše kromě rýže, fazolí a chleba, je i drahé. Ceny jsou proto téměř srovnatelné s cenami v České republice, pokud se jedná o měnu CUC. V pesos nacionále sice nakoupíte velmi levně, ale zato jen omezené množství potravin, které připadá i na místní obyvatele. Jídlo se zde ale naprosto úchvatné, proto chcete ? li se užít pohádkovou snídani, nechce si ji, sice za vyšší cenu, připravit ve Vašem ubytovacím zařízení. Najíte se vskutku výtečně!

    Banky

    Na Kubě existují tři hlavní bankovní řetězce. Zastoupení těchto bank naleznete ve všech hlavních městech regionů a ve všech větších městech na ostrově: Banco Financiero International, Banco Crédito y Comercio (Banco Nacional de Cuba), Caja de Ahorros. Banky jsou ale stále v procesu instalování bankomatů, ale tento systém stále ještě na Kubě nefunguje. Proto banky ve větších městech jsou schopny poskytnou hotovost na základě kreditní karty, minimálně však 100 USD.

    Orientační ceny

    odletová taxa je 20 dolarů. Ubytování lze sehnat pod deset dolarů v tzv. Peso hotelech, v soukromí 10 - 25 USD. Jídlo se dá v soukromé restauraci pořídit za 2 - 10 USD a oblíbené daiquiry v nočním podniku se vstupným (5 dolarů) za 3 americké dolary. Drahé jsou doutníky. Krabice nejlepších Cohíba,vás přijde v oficiálních obchodech na tři sta dolarů. Levnější Partagás třeba na padesát dolarů.

    Pronájem levného, malého auta pořídíte do čtyřicet dolarů. Je třeba si však domluvit pojištění, které může vyšplhat na patnáct dolarů za den. Jako další dopravní prostředek se nabízí taxi s řidičem - lze usmlouvat na deset dolarů denně včetně benzínu.

    Příklady cen:

    - pizza - 1 USD

    - pivo - 0,60 - 1,50 USD

    - voda 1,5 l - 0,50 - 1 USD

    - cigarety místní 0,50 USD, americké 1,50 USD

    - rodinná večeře - cca 5 CUC

    - taxi z letiště do Havany - 30 CUC

    Oficiální kurz kubánských pesos v bance (CADECA) 1 USD = 22 pesos, na ulici 20 pesos.

    Doprava

    Pokud se vydáte na Kubu, je třeba mít ještě půl roku platný cestovní pas. Je také nutné vyplnit vstupní formulář, jehož kopii si uschováte a předložíte při odjezdu. Jako turista budete také potřebovat turistický průkaz, který zastává roli víza. Seženete jej asi za 650 Kč v cestovních kancelářích. Platí až čtyři týdny a lze na místě prodloužit na dobu nejvýše tří měsíců. Musíte také předložit ubytovací poukaz na minimálně 3 noci, pokud cestujete individuálně. Při odletu ze země je třeba zaplatit poplatek 20 USD.

    Jako turista smíte vyvézt jen nové zboží, jež není určené k obchodování, a to v hodnotě max. 1000 USD. Platí přísný zákaz vývozu krokodýlí kůže, želvoviny, černých korálů a velkých mušlí.

    Doprava na ostrově

    Pokud jste se vydali na Kubu na vlastní pěst, máte také asi více času na individuální poznávání ostrova. Možností, jak se zde přepravovat je mnoho. Začněme autobusy. Veřejným autobusům se říká guaguas nebo camellos. Je to časově náročná a nejistá doprava, dlouhá zpoždění nebo poruchy jsou zde na denním pořádku. Tehdy Vám asi nezbude nic jiného, než autostop nebo pěší turistika. Snad jen ve Varaderu jezdí každou hodinu kyvadlová doprava, jež přepravuje turisty mezi hotely a nákupními centry.

    Další možnou formou přepravy je vlak. Železnice spojuje všechna důležitá města Kuby. Hlavní tepna vede od Pinar de Rio na západě přes Havanu až na východ do Guantánama. Vlaky jsou zde rozděleny do čtyř kategorií: servicio especial (rychlík), primera expeial (osobní vlak první třídy), seguda clase (osobní vlak druhé třídy) a lechero, což je tzv. courák. Na kvalitu a čistotu zde moc nespoléhejte.

    Pokud ale cestujete na větší vzdálenosti, volte raději leteckou dopravu. Je samozřejmě dražší a lety bývají rychle vyprodány, ale jako dopravní prostředek je letadlo asi nejjistější volbou. Vnitrostátní lety zajišťují Cubana de Avianción, Aerogaviota a charterová společnost Aerocaribbean. Cílovými letišti bývají většinou Baracoa, Bayamo, Cayo Coco, Cayo Largo, Havana, Guantánamo, Las Tunas, Manzanillo nebo Santiago de Cuba.

    Pokud dáváte přednost vlastnímu programu a rozložená cesty, můžete si na Kubě pronajmout automobil. Fungují zde 4 velké auto-půjčovny: Cubacar, Havanautos, Nacional a Transautos. Výběr je vskutku velký, od starých veteránů, až po komfortní vozy. Při platbě v hotovosti je třeba složit kauci 200 USD, při platbě kartou stačí podepsat bianko formulář. Využít můžete také taxi službu, která Vás vyjde asi na 1 USD za kilometr.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam