• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MANICCAKuba - perla Karibiku...rum, doutniky, revoluce
    rozbalit záhlaví
    PEDANT
    PEDANT --- ---
    XCIDER: Ahoj, ad kontrola ubytovani na letisti - byli jsme loni v unoru, na letisti po nas nikdo nic nechtel videt, ubytovani jsme meli domluveno pres email na casu.

    ohledne vyletu/trasy, osobni zkusenost a nazor:
    - Havana supr;
    - Vinales me nebavilo;
    - Zatoka Svini parada ale jen kvuli potapeni, jinak nevim co bych tam delal;
    - Cienfuegos moc hezke mesto, urcite ano;
    - Trinidad taky parada + skvele potapeni;

    Camaguey, Holguin a Santiago sme nakonec skrtli, desili jsme se presunu zpatky do Havany na jeden zatah = 12-14 hodin nejakym busem nebo co.

    Santa Lucie byla fajn a pak dve noci v case na Varaderu - to stalo fakt za to, nelituji ze jsme byli.)
    MIRAMIRA2
    MIRAMIRA2 --- ---
    XCIDER: Santiago je nevic, ale daleko no...
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    XCIDER: my jsme si rezervovaly casu a ta paní nás nahlásila a neměly jsme žádný problém. Myslím, že jsme ani nic neukazovaly.

    ad 2) Santiago nevím, ale skoro víc než Cienfuegos doporučuju věnovat víc času Trinidadu a pak zátoka sviní a Vinales obecně. cienfuegos nás krutě nezaujalo. Trinidad jsme bohužel nezvládly, bylo krátce po hurikánu a byla tam cholera, tak jsme si řekly, že trosky a choleru nepotřebujeme vidět :-)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    jedu na Kubu v polovine dubna, mel bych par dotazu:

    - na letisti pry kontroluji rezervaci na prvni 3 dny ubytovani. to musi byt oficialni hotel nebo staci zarezervovat si nejaky casa particulare a ukazat jim adresu, popr. emailovou komunikaci??

    - jedu na cca 18 dni, krome Havany mam v planu Trinidad, Cienfuegos, Camaguey, asi Holguin. Ma cenu jet az do Santiaga? mate s nim nekdo zkusenost?
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    byť ta klimatizace byla strašná. My jsme rvaly ponožky do těch děr, protože to nešlo zavřít a už jsem měla na sobě snad všechno, co jsme měly s sebou.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    PEDANT: hej, to nám udělali taky :-D stejná trasa, před Havanou na překladišti nás přesadili do jiného auta, strašně rozbitého 9ti místného křápu a jelo se dál :-D vevnitř se nedalo dýchat ani sedět, ale braly jsme to jako dobrodružství, měli jsme na tom překladišti trochu strach. :-)

    Ale jako jo, obecně proste collectivo lepší (hlavně srdíčko za to dovezení před ubytko, to mě vždy těšilo), ale viazul se občas taky dá.
    PEDANT
    PEDANT --- ---
    GENEVIEVE: Ja je uplne nezatracuji, par krat jsme si to zkusili ale pak mi v Cienfuegos dosla trpelivost - sli jsme 3x na nadrazi rezervovat jizdenky, protoze jim vypadl system nebo co. Ono ten rozdil v cene Viazul vs. Taxi Collectivo nebyl silenej, e.g. o 3-7 CUC na hlavu navic, coz mi vzhledem na flexibilitu a rychlost, prislo lepsi. Plus taky to, ze te vyzvedli a vysadili pred ubytovanim a clovek se nemusel tahat s bagazi pesky pres mesto, nebo si na miste shanet odvoz .)

    Ale jednou nas napalili, paradne - mel to byt taxik z Vinales do Zatoky Svini...a ty svine nas nekde pred Havanou vysadili na parkovisti a nasazeli do nejakeho pofiderniho, polozbouchaneho autobusu system sardinka a tak vezli dal :-/
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    PEDANT: my jsme s Viazulem jely z Varadera do Havany a bylo to velmi příjemné a na pohodu a asi za třetinu toho, co chtěli za collectivo. Ale myslím, že je to "vymoženost" Varadera jako turistického centra, jinde ta collectiva byly vždycky v pohodě, i při větším přejezdu (zátoka sviní až Cienfuegos).
    PEDANT
    PEDANT --- ---
    FLIPPER: spatne cesty a cena se jiz zminovala ale ono je docela komplikovane jiz to auto sehnat; a je jedno zda to "nekdo zaridi" jeste z CZ/Evropy a potvrdi, ze te tam bude cekat. Muze a nemusi, cili klidne budes par dnu cekat v Havane na auto. Netusim, jak je to s benzinkama, nas taxikar zabocil z dalnice a dotankoval u nejakeho kamose z kanystru :))

    Taxi Collectivo vas odveze kam budete chtit, pak jeste lokal taxiky, ktere ti vybavi domaci. Na autobusy (Viazul) bych se rovnou vy....jezdi pozde, pomalu, klimoska je na rymu...jo a taky nemusis sehnat jizdenku. Jestli chces dam ti kontakt na chlapka v Havane, ktery nam docela pomohl jeste pred prijezdem - s ubytovanim, odvozem a taky potapenim; jo a umi anglicky.)
    QUIP
    QUIP --- ---
    GENEVIEVE: Tak my jsme auto meli a naopak, jsem velmi rad, ze jsme ho meli. Stalo to sice vic, ale podivali jsme se kdy jsme chteli, kam jsme chteli a protoze tam s nama nejeli dalsi turisti nejakym busem nebo collectivem, tak jsme si na ruznych vyhlidkach atd. zastavovali sami a kochali se tam sami. Cestovat se na Kube dalo podle navigace uplne normalne.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    FLIPPER: z mojí zkušenosti bych se na auto vybodla. cesty jsou strašný značení ještě horší a na dálnici potkáte koně pivoz i slepici. jezdete taxi collectivo. dostanete se všude a ještě ušetříte. :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    FLIPPER: Tak uz jenom pujceni auta znamena, ze to nebude low cost dovolena :) Pred 2 lety bylo auto tusim za 65 Euro na den. Ubytovani podle mista 25 - 30 Euro na den pro dva. Jist se tam pak da za min, nez v CR, takze to uz problem neni.
    FLIPPER
    FLIPPER --- ---
    zvažujeme se ženou, že bychom vyrazili s naší malou dcerou v lednu na Kubu. dokážete někdo odhadnout na kolik zhruba nás tam vyjdou tři týdny low cost dovolený? chtěli bychom si půjčit auto a vybrat si 3-4 místa, který bychom měly jako základnu, kde bychom bydleli a odkud bychom vyráželi na výlety. díky!
    PERPLEX
    PERPLEX --- ---
    objevil jsem ve fotaku zapomenutou kuriozitku z koupelny jednoho Casa particulare kousek na vychod od Havany, toto dumyslne zarizeni ohriva vodu primo v hlavici rozprasovace... vysledny efekt pri sprchovani je vsak zajimava smes mistni podivne pachnouci vody a certstveho adrenalinu, ktery vas zahreje zevnitr:)



    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    SKINNER: my jsme u ní byly, byla příjemná, zařídila všechno, vysvětlila co jsme potřebovaly. Pěkn pokoj s koupelnou, od centra dál a při zmatenosti dopravy v Havaně to byl trochu voser, ale vlastně na naše rozkoukání se na Kubě značka ideál. Byly jsme tam tři noci. To že mluví česky je výhoda. Fakt nám spoustu věcí vysvětlila a založila nás, protože jsme si měnily peníze až v Havaně.
    SKINNER
    SKINNER --- ---
    Dotaz : Helena Rodriguez ano nebo ne? Případně prosím tipy na casa particulares v Havaně. Díky
    STAM
    STAM --- ---
    ahoj, chcem ísť na Kubu, a počas pobytu ešte zájsť do Kostariky za kamoškou. Podľa internetu nemá zmysel riešiť nejaké viacvstupové víza, ale kúpiť si dva samostatné vstupy - dve turistické karty. Máte s tým niekto skúsenosť, riešia to nejak že by som jeden deň prišiel a druhý hneď odišiel, a potom o týždeň sa znova vrátil? (multicity letenka je o dosť drahšia než dve spiatočné)
    A ešte to zrovna tak vychádza že by som mal prílet do Havany o piatej večer, a odlet do Kostariky hneď na druhý deň o siedmej ráno - dá sa nejak zostať, respektíve prespať na letisku? Dík
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    GENEVIEVE: dekuju za odpoved. Zajimave. Jak pise nacelnik, zazili jsme to trochu (dost) jinak. Ale asi jsme jen meli kliku :-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    QUIP: občas na tohle máme kliku :-D
    QUIP
    QUIP --- ---
    GENEVIEVE: Evidentne jsme byli se ZIGI na Kube v paralelni dimenzi, zatim co vy jste navstivili misto, ktere je kombinaci mongolske kuchyne a nepalske spiny :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam