Viktor Smolski
Viktor Dmitrijevič Smolski * 2.1.1969, BLR
Od roku 1999 členem power-metalové, původně německé kapely
Rage
Tohohle pána jsem, aniž bych ho znal, viděl rovnou naživo. Na festivalu Masters Of Rock 2006 s Rage. Mezi jinými hráči světového formátu z jiných hvězdných kapel (např. Whitesnake, Masterplan, Within Temptation, Helloween, Gamma Ray aj.), které jsem tehdy také neznal, mě jednoznačně zaujal hned prvním sólem. Zatímco ostatní hráli, podobní jeden druhému, samá šíleně rychlá neobarokní sóla plná stupnic, arpeggií a rozložených akordů, prostě heavíková klasika (...nuda), Viktor ve mě okamžitě vzbudil dojem originálního sólisty. A jako jediný kytarista a dokonce jediný melodický nástroj v Rage tam odváděl neuvěřitenou práci. Jeho schopnost dokonale vyplňovat muziku, trefovat se akurátními vyhrávkami mezi fráze zpěvu a potom neskutečně zábavně, originálně a parádně zasolit je prostě jedinečná. Dost superlativ, Viktor je pro mě jeden z nej nej :))
Rage - Dies Irae nemůžu sem nedat tuhle úžasnou píseň s UAAAAU sólíčkem uprostřed...
Viktor Smolski - Paint the Devil On the Wall Viktor paří na playback na veletrhu v Praze
Viktor Smolski - Unity+jam+The Lunatic krátké, leč úderné sólíčko plné parádiček. Obzvlášt ty jeho příklepy...