• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UV_CATEXPERIMENTALNI TYPOGRAFIE + + +
    UV_CAT
    UV_CAT --- ---
    Richard Rozhoň http://www.304.cz/jigsaw
    Jigsaw
    UV_CAT
    UV_CAT --- ---
    Elena Grossman http://www.convealer.com
    Bal's Fires, A Serif Slab (2005) Based on Rockwell
    Renner (2005) Based on Futura
    GGG
    GGG --- ---
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    GGG: tohle mě pobavilo! pecka! :D
    GGG
    GGG --- ---
    GGG
    GGG --- ---
    GGG
    GGG --- ---
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    KUBA687: delal jsem do nej jeden "soap" kousek do pexesa, tak taky cekam, kdy posle autorsky vytisk .))) snad letos.
    KUBA687
    KUBA687 --- ---
    mimochodem, netušíte někdo, jak je na tom intrika s novým soapem? abych něco neprošvih. už rok mají na webu, že č. 5 odloženo na léto. bohužel nepíšou na který.
    KUBA687
    KUBA687 --- ---
    UV_CAT: můj jemnocit určitě ne (-: nechtěl jsem prudit, jen mě zajímá to rozlišení
    UV_CAT
    UV_CAT --- ---
    KUBA687: Souhlasim s tebou. Tvrdit tady o všem, že jde o typografický experiment je docela nadsazené. Nicméně jde mi i o to aby se tu něco dělo třeba i přes určité snížení exkluzivity příspěvků. Samozřejmě je dobrá otázka, kde je hranice mezi vizuální hříčkou a experimentálnim přístupem k podstatě písma, ale vzhledem k tomu, že ji zatim nikdo přesně nedefinoval, nechal bych tématu jistou volnost. Jestli ale některé příspěvky urážejí něčí typografický jemnocit, (bez ironie ;) mrzí mě to...
    KUBA687
    KUBA687 --- ---
    UV_CAT: myslím, že ty práce tady jsou většinou spíš netradiční estetickou hrou, než experimentem. skládání abecedy z nábytku nebo kolážování z fotek bych za experiment moc neoznačoval: než prozkoumáváním neprozkoumaného to jsou opravdu spíš vizuální hrátky: písmenko zůstává písmenkem, koláž koláží. otázka čitelnosti... dobře, tomu se tak jako tak věnuje klasická typografie, tohle je pořád v jejím rámci, znečitelnění je přece (v tomhle smyslu) docela banální operace. sem tam se objeví zajímavý nebo nezvyklý kontext, ale to je všechno. a jak jsi psal k EXPERIMENTA TYPOGRAFICA: zas tolik se toho za 50 let nezměnilo.

    tím vším ale nechci říct, že se mi ty věci tady nelíbí, naopak.
    ZIP79
    ZIP79 --- ---
    Mtak narozdíl od experimentální ho typa, který je schopen více či meně dobře udělat skoro každej, si u klasický typografie 90%grafiků ani nevrzne, proto sem dostal chut si alespoň hrát:))
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    EELK: typografie "klasická" má relativně striktní pravidla. Která nejsou ani tak určena nějak "zvrvchu", ale prostou potřebou užitnosti, tedy bezproblémové a bezchybné čitelnosti. Experimentální typografie se pak snaží nalézt ty opačné hranice – do kdy je písmo ještě písmem? Lze pouhým zakrýváním židle, otáčením specifického tvaru a pod. dosáhnout potřebné sémantické čitelnosti k rozpoznání liter? Otázka nejasná, lemovaná častými kroky vedle a ještě častějšími kroky po již jednou vyšlapané cestě. Experiment je pokus, třeba jen pokus nalézt ještě neprobádanou cestu, abychom lépe poznali ty probádané. Stejně jako sebe nejlépe poznáme při rozhovoru s ostatními, tak typografii lépe poznáme jen experimentálními, pokusnými průsahy do jiných oborů (a těch bude vždy dost, vždy nějaké nové a zcela jistě i měnící se v čase). A tyto průsahy pak podle mého mapuje právě to, čemu jsme navyklí říkat experimentální typografie.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    oho, man in blue zase perli :)

    Bokeh Type, a fun little diversion for two minutes or five hours, depending on how stoned you are.
    http://www.themaninblue.com/experiment/BokehType/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam