• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    Tento klub slouží k procvičování schopnosti navrhovat jednoduché i pokročilé mnohakrokové organické syntézy. Navrhovatel řešené struktury (tj. jedinec, který úspěšně vyřešil předchozí syntézu) by měl volit látku, se kterou již dříve pracoval, aby byl schopný rozsoudit správné řešení, v případě, že se jich objeví více.

Prosím respektujte následující pravidla:
    1. Při navrhování syntéz používejte jako reagenty pouze komerčně dostupné látky.
    2. Syntéza by neměla mít více než deset kroků.
    3. Navržený sled reakcí vkládejte ve formě obrázků! Slovní popis n-stupňové syntézy nebude nejspíš nikdo číst.
    4. Doba na vyřešení struktury je předběžně stanovena na JEDEN TÝDEN - pokud se do té doby nepříjde s vhodným řešením, je navrhovatel povinen zveřejnit správné znění. Dalším navrhovatelem se pak stává osoba, která se k tomuto řešení nejvíce přiblížila.
    5. Navrhovatel se může své funkce dobrovolně vzdát ve prospěch jiného diskutujícího.
    6. Navržena může být i struktura, kterou plánujete připravit a rádi byste postup zkonzultovali, popř. zjistili i jiné úhly pohledu.
    7. Jakékoliv příspěvky mimo téma diskuze budou nemilosrdně mazány.

Přeji příjemnou zábavu!
    rozbalit záhlaví
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    to je zajimave - znamenalo by to, ze se to otvira skrz tvorbu monoacyl fluoridu. Mozne to je
    BORAG
    BORAG --- ---
    CURDLED: dík za info. Tohle je dost zajímavé. Ona totiž voda samotná a to i v přítomnosti Et3N i za vyšší teploty s tím nedělá vůbec nic. Dokonce tuším zkoušeli i experimenty s přídavkem NaOD (v DMSO-d6) a i tady se to zdálo relativně stabilní. Ovšem přídavek fluoridu, který je potřeba pro aktivaci druhého reakčního partnera, způsobí, že se ten ftalimid začne okamžitě otevírat. Tím arylem na dusíku je tuším p-halobenzen.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    BORAG: oni se samy otviraj velmi snadno vodou v bazickem prostredi, anebo jinym nukleofilem. Aryl totiz funguje jako mirne electron-withdrawing group. Pokud vsak ten aryl ucinite elektronove bohatsim - napriklad substituce skupinami jako je OMe, NMe2 v o,p polohach nebo nahrada benzenu za thiophen nebo za pyrrol/indol, tak ten problem nebude tak zly.
    {Pokud vsak pridate elektron-withdrawing substituent jako treba nitro na ten aryl, anebo ho nahradite pyridinem/pyrimidinem, problem se zhorsi}

Ftalimid substituovany na N carboxyethylovou skupinou se otvira jeste snadneji, pouziva se to dokonce jako cinidlo k zavadeni ftalimidu na primarni aminy, protoze je jemnejsi nez ftalanhydrid a nemusi se zapejkat aby se uzavrel ftalimid.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: chtit muzete leccos akoratze jednokrokovou reakci to nepujde, coz se vam snazim vysvetlit. Vyrabel jsem n-alkylovane cysteinaminy, naveliko.

Taky musete zkusit koupit nesubstituovny cysteinamin jako hydrochlorid, udelat z nej s acetonem 2,2-dimethyl-1,3-thizolidin a ten pak zkusit alkylovat na dusiku
    BORAG
    BORAG --- ---
    Nějaký tip, proč se N-arylované ftalimidy v přítomnosti fluoridových aniontů (TBAF či CsF) v rozpouštědlech obsahujících malé množství vody (i voda přítomná v TBAF stačí) poměrně rychle otvírají?
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    CURDLED: jako ono jde vymyslet něco jiného, ale mělo to být zároveň jednoduché (proč, to je jiná debata). jednokroková syntéza. nevadil by nízký výtěžek, stačí mi 100 miligramů
    když se tato cesta nepovede, tahle série se prostě odpíská
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: thiiran neni dobry, lepsi je pouzit S-akylovanou thiiraniovou sul. Navic u thiiranu je problem, ze kdyz ho otevrete aminem nebo jinym nukleofilem, uvolneny SH je mnohem nukleofilnejsi nez ten amin, kterym to otevirate, takze to zpolymeruje. Doporucuju se na thiirany vysrat a delat to jinak. Napriklad muzete amin zaacylovat pomoci Trityl-S-CH2CO2H a pak to vzit boranem a zredukovat amid na amin (mimochodem LiAlH4 urazi trityl ze siry, coz neni dobre protoze se to pak moc blbe izoluje z te anorganiky)

S-tritylthioacetic acid | Org Prep Daily
    https://orgprepdaily.wordpress.com/2012/09/05/s-tritylthioacetic-acid/
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    někdo zkušenosti s otvíráním thiiranu?
    no zatím mi nepřijde, že by byl tak reaktivní. mojeho aminu v reakční směsi si vůbec nevšímá. je to poměrně jednoduchý amin, akorát že fluorovaný (je jich víc, série), takže vám ještě klesne bod varu, což s třemi uhlíky pro mě zdá se znamená, že víc jak r. t. si nemůžu dovolit. může to být ten problém? ožije thiiran, až mu trochu či pořádně zatopíte?
    a už mě ten puch začíná sejřit :) už aby se zasnoubil s mým aminem a on ho nechce
    MRTY
    MRTY --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: "We plan to reopen the SDBS in July 2024, but have no specific set date in mind." to zni, jako ze bude, ale nechtej slibovat zadny konkretni datum.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    cototo???? :(((
    AIST:Spectral Database for Organic Compounds(SDBS)
    https://sdbs.db.aist.go.jp/
    jakože už není a nebude?
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    tetrachlor je drahy kvuli dani na Freony - ale jde velmi dobre nahradit 1,2-dichloroethanem (=taky jedovaty svinstvo, kolega hubil cervotoce ve srubu zaplynovanim pomoci dichlorethanu, a fakt ho vyhubil)

Jednou z prijemnych vlastnosti CCl4 je snadne monitorovni reakce pomoci 1H-NMR, staci vzit maly vzorek a jen ho naredit dostatkem CDCl3 aby to chytlo lock
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    PETER_PAN: jeden litr za 10000 korun na Sigmě :) to je fakt ujetá cena
    ono to nakonec dopadlo dobře. prostě to vypadlo z roztoku dohromady a musí se s tím halt počítat
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: Jj, ta nedostupnost tetrachloru ani pro maly scale me trapi. Ano tetrachlor je problematicka latka, ale pro R&D v malem to proste neni problem.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    PETER_PAN: HOSu mám a vyzkoušela jsem, jak se chová - rozp. ve vodě, v kdečem
    ta sraženina se dnes rozpouští :) včera ne. včera to bylo takové trochu mazlavé, dnes prášek
    nicméně ze zkušenosti vím, že navlhlý štof obvykle nezpůsobí, že se jeví jako naprostá cihla cihlovatá
    zjistila jsem dnes na NMR, že je to směs imidu a štofu (bromomethylu)
    to nestandardní chování je způsobeno zřejmě sílami fyzikálními. na úrovni rozhraní pevné látky a roztoku. dál nevim
    tato syntéza se dělá nejlépe v tetrachloru. ten se nedá sehnat, tak to musím dělat ve vařícím chloroformu a celý se to chová trochu jinak
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: Tak mohlo dojit k tomu ze cast NBS se hydrolyzovala. Hydrolyzovany NBS dava N-hydroxysuccinimide. Ten je v kyselem prostredi velice nerozpustny (vznikajici HBr tomu dosti napomaha uz od zacatku takoveho nezadouci reakce). Pomuze louhovani s NaOH ci KOH.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    jsem dneska bromovala takovej methylchrysen NBS v chloroformu. brom skočil na methyl, ok, ale to reziduum??
    jako nedělala jsem to poprvý, tento druh bromace. bílý pevný reziduální sukcinimid má být excelentně rozp. ve vodě a jiných solventech. a ono nic. se mi to zažralo do frity a kupa špinavýho nádobí od tej cihly debilní. ale nemá to být cihla, tak co to sakra je. žádný jiný chemik v okolí neví (ani jeden kolega neví). nikdo neví. přitom taková blbost
    ta zajebaná frita nepustila ani proplachováním H2SO5 a to už je jako vážné :)
    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    Organika proč ?

N1-methylpseudouridylation of mRNA causes +1 ribosomal frameshifting | Nature

N1-methylpseudouridylation of mRNA causes +1 ribosomal frameshifting | Nature
    https://www.nature.com/articles/s41586-023-06800-3
    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    Zapadni geneticke injekce MOD mRNA covid-19 (nasledky pro obcany a pacienty co si dali Tečku) - Pfizer, Moderna

https://twitter.com/DrJohnB2
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    pokud mate TLC se sklenenym podkladem, velmi doporucuji CAM (cerium ammonium molybdate), hlinikovy podklad se tim bohuzel sezere. V pripade hlinikoveho podkladu jde pouzit Seebachuv "Magic stain"

TLC Staining solutions | Org Prep Daily
    https://orgprepdaily.wordpress.com/2006/09/27/tlc-staining-solutions/
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    PETER_PAN: to tam není, neva. já to vydyndám jinde :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam