• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: to tak dopadne, ked v polke postu odidem sledovat TV :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: ja som to zvazoval takto...

na tomto tvojom navrhu mi nieco nesedi v poslednom kroku...
    BORAG
    BORAG --- ---
    aha, omyl, teď se na to koukám, že v tom posledním kroku mi chybí uhlík. Tímhle postupem bych udělal furanový kruh. Předělám...
    BORAG
    BORAG --- ---
    Takže první pokus:

WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Jo, to znam :) Jak Ti tak prijemne zacne kamenet a mrazit krk, jako kdyz Ti zubar pichne znecitlivujici injekci ...
    BORAG
    BORAG --- ---
    WILDENBURY_SQ: jak pravil Librium, jedná se o lidokain. Pár posledních dnů jsem trochu nachlazený a užívám Orofar proti bolesti v krku a právě lidokain je znecitlivující složka léčiva.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ:lidokain.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ale jeste tedy se vratim k jednomu malemu dotazu.. je ten anilid nejake lecivo, nebo ma nejaky specificky vyznam? Drive byl strohy acetanilid pouzivan snad jako analgetikum a proti chripce, nicmene byl samozrejme zdravi dosti skodlivy... Nema s tim tento "bohatejsi" anilid neco spolecneho?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: a tento typ reakcie sa vola aminolyza funkcnych derivatov karboxylovych kyselin.bezne sa pouziva napriklad pri priprave nizsich amidov karb. kyselin (napriklad acetamid, chloracetamid, butyramid, N-alkylamidy kyselin, stearamidy atd).
    pouzit mozno halogenidy, pseudohalogenidy (aj in statu nascendi, napriklad azid predpripraveny z hydrazidu R-COOH a kys. dusitej), anhydridy (i zmiesane, napriklad R-CO-O-Tf), estery, jednoduche amidy, ureidy atd.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Jop, dekuji vam lidi, znalosti doplneny.

Tak muzete polehounku otukavat tu novou strukturu :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: so solami by to neslo, ale islo by to s volnou kyselinou (resp. z prislusnej aniliniovej soli danej kyseliny) za pritomnosti kondenzacneho cinidla (tionylchlorid, fosforyltrichlorid, DCC apod.).
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Spis uz s volnou kyselinou.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Takze ester je spravna volba? Nize zmineny "pokus" se mi nechce provadet buhzdarma, no v Ansatz:)) by mel zustat acetanilid, rikas-li to takhle.. a odpadne prislusny alkohol. doplnuji do sesitku "organicka chemie"

a analogicky se soli by to tedy neslo, .. ?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    tak skus zahrievat napriklad anilin s prebytkom etylacetatu pod kolonou a sleduj, co ti bude oddestiluvat a co zostane v Ansatz.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Nechavam se podat. amid, imid a ester podle me s anilinem nereaguji. Sul te kyseliny (treba sodna?) ... Nevim, ze by odpadl NaOH a pekne se to napojilo, jak my chceme, tenhle typ reakce bych asi jeste neznal, pokud by to takhle slo, ale dumam nad tim a na nic jineho nemuzu prijit.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ:
    "...amid, imid, ester, sul nam jsou na nic."
    urcite?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    anhydrid, halogenid, amid, imid, ester, .. (sul) ..

nevim proc, ale anhydrid ani halogenid alkylovane aminokyseliny mi nepripadaji jako nejake stabilni, bezne dostupne..

amid, imid, ester, sul nam jsou na nic. Co mi stale unika? :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: jo, robim to.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: zazracny? no tak si vypis na papier zakladne funkcne derivaty karboxylovych kyselin. a dumaj...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    vydrzi pres noc? :)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam