• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    Tento klub slouží k procvičování schopnosti navrhovat jednoduché i pokročilé mnohakrokové organické syntézy. Navrhovatel řešené struktury (tj. jedinec, který úspěšně vyřešil předchozí syntézu) by měl volit látku, se kterou již dříve pracoval, aby byl schopný rozsoudit správné řešení, v případě, že se jich objeví více.

Prosím respektujte následující pravidla:
    1. Při navrhování syntéz používejte jako reagenty pouze komerčně dostupné látky.
    2. Syntéza by neměla mít více než deset kroků.
    3. Navržený sled reakcí vkládejte ve formě obrázků! Slovní popis n-stupňové syntézy nebude nejspíš nikdo číst.
    4. Doba na vyřešení struktury je předběžně stanovena na JEDEN TÝDEN - pokud se do té doby nepříjde s vhodným řešením, je navrhovatel povinen zveřejnit správné znění. Dalším navrhovatelem se pak stává osoba, která se k tomuto řešení nejvíce přiblížila.
    5. Navrhovatel se může své funkce dobrovolně vzdát ve prospěch jiného diskutujícího.
    6. Navržena může být i struktura, kterou plánujete připravit a rádi byste postup zkonzultovali, popř. zjistili i jiné úhly pohledu.
    7. Jakékoliv příspěvky mimo téma diskuze budou nemilosrdně mazány.

Přeji příjemnou zábavu!
    rozbalit záhlaví
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: tak chlorid arzenity by ti sym-bislitium polymerizoval asi dost, nakolko nie je chraneny....mozno by to slo nejakym trialkylsilyldichlorarzinom s naslednou chloraciou...?
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: hmm, s takovýmihle organokovy jsem nikdy nedělal, takže těžko říct, jak dobře to půjde redukovat (nedojde v průběhu reakce k rozkladu arzakridinu?). To samé se pak týká té oxidativní chlorace... Já to vzal cestou nejmenších problémů :-) Je sice delší, ale s tím, že pravděpodobně bude fungovat. Důvod přoč se tam dává ten cín je myslím ten, že AsCl3 by to částečně polymeroval. Ale jistý si moc nejsem.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    a dalo by sa ist z arzakridinu jeho redukciou na dihydroderivat a oxidativnou chloraciou na As..?
    BORAG
    BORAG --- ---
    ne, nebude. Proto se to bude muset izolovat, okyselit a pak zahřát. Proto to zůstane ve formě alkoholu. Kdyby to dekarboxylovalo už v jednom kotli, tak se to pravděpodobně bude dál oxidovat na keton přímo. Příště to budu muset víc rozepisovat.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: bude dekarboxylovat aj deprotonizovana (ako benzilat)?
    BORAG
    BORAG --- ---
    ech, moment. Ještě k té kontrakci. V prvním kroce se to oxiduje na benzil, pak dochází k přesmuku na alfa-hydroxy-karboxylovou kyselinu, která následně dekarboxyluje (bude to potřeba zahřát).
    BORAG
    BORAG --- ---
    jj. Mám takový pocit, že právě keton podléhá postupné redukci lépe než alkohol. Ale muselo by se to zkusit. Možná to nebude ani potřeba.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: hui :) zaujimava je ta kontrakcia benzoinu alkalickou oxidaciou. tam dojde k oxidaciu na benzil, presmyku na benzilat a jeho oxidativnemu odburaniu?
    a naco oxidujes (? -- PCC) ten difenylmetanol pred komplet redukciou jodovodikom?
    BORAG
    BORAG --- ---
    Dělal bych to nějak takhle. To že se v předposledním kroce používá cín si pamatuju z nějaké toxikologie. Jinak bych to vážně nedal :-) Příprava toho dibromderivátu je taky taková, hmm, divná. Nic lepšího mě nenapadlo..

LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    a ked sme uz zasli do tych iritantov, skuste vymysliet (len na prvy pohlad trivialnu) metodu pripravy latky Excalibur (dihydrochlorakridarzinu):

BORAG
    BORAG --- ---
    jo, to je fakt. Já si pořád nějak neuvědomuju, že v tomhle případě se bavíme o průmyslové výrobě :-)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: ja by som povedal, ze technicky salicylaldehyd pri odbere niekolkych ton bude celkom lacny. :)
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: teda to mě docela překvapuje. Spíš co se ceny látek týče. Používáš chlornitrobenzen, ten je tedy asi o stovku levnější než mnou použitý nitrofenol (resp. jeho redukovaná forma). Druhým reagentem je v tvém případě salicylaldehyd a ten jsem před nějakou dobou potřeboval a byl docela nepříjemně drahý. Já volil chlorbenzaldehyd, tam bych tak kilo tipoval na 1500.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    nie som si uplne isty, ale myslim, ze takto nejak ho vyrabali Briti pre potreby armady a policajnych zloziek.
    BORAG
    BORAG --- ---
    ATREY
    ATREY --- ---
    Mel bych novy navrh pro chemiky. Obrazky stale neumim, takze snad to pujde takto. Je to lakrimator - latka CR. (dibenzo-1,4-oxazepin)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    jaj, no...dost casto plati pravidlo, ze ked nieco mozes urobit v jednom kroku s +- podobnym vytazkom a cistotou, tak "rozporcovanie" do viacerych krokov, pokial nedocieli vyrazne vyssiu ucinnost, selektivitu atd je to be omitted.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: No, uz jsem nenasel vytezek te "druhe" redukce, ale mozna mas pravdu.. 2 stepy i ve vysokem vytezku dost srazi overall vytezek.. a navic proc delat 2 stepy, kdyz to jednim jde jednodusse a ve slusnem vytezku.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    zatimco LAH si tak dobre nevede..

20 grams of LAH was added to 200ml THF in a 1000ml two-necked RB flask, equipped with a magnetic stirrer, and it fizzed some, but not much. Now 20 grams of the above nitrostyrene was added dropwise as a solution in 200ml THF through a dropping funnel, which caused the solution to boil, and when all had been added, the solution was allowed to reflux for 24 hours. The reaction mixture was allowed to cool, and 15ml IPA, followed by 15ml 15% NaOH solution, 30 ml THF, and finally 50ml of cold water, as fast as the exothermic reaction allowed. The solution now became a white sludge, which was filtered through a pad of celite, and the filter cake washed with some additional THF. The solvent was removed under vacuum, and the residue dissolved in dilute H2SO4, and washed with 3x25ml CH2Cl2, made basic with 25% NaOH solution, and extracted with 3x30 ml CH2Cl2. The extracts was dried over MgSO4, filtered, and the solvent removed under vacuum. The residue was distilled at 3 mmHg to give 10 grams (57%) of a slightly yellow oil, 2,4-dimethoxy-3-methylphenetylamine.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam