• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NONOBODYBoj o vodu
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    no s tím plastem se fakt mrhá neskutečně...
    jak je to s tím vytříděným odpadem, toť fakt otázka, jak kde končí, ale osobně si myslím, že naše třiditeklské snahy nicmoc.

    ideální by bylo prostě bojkotovat produkty, v nerecyklovatelnejch nádobách, kupovat vše na váhu, na litry, do vlastních flašek, ve skle, papíru, příp, konzervy...
    prostě jako před plastem...
    btw. většina produktů nemá jen vlastní obal, ale honosí se ještě x vrstvama naleštěnejch obalů, aby šli lépe na dračku, viz. např. krémy na xicht atd.

    a bez obalů by to samozřejmě mělo vyjít tak ymnohem levněji potov vše, že? :)

    hmmm, ale to by chtělo mega kampaň, nebo ty lidi něják zhypnotizovat...
    BIXO
    BIXO --- ---
    jeste si dovolim nahodit par zajimavych clanku a rozcestnikovych stranek ke konfliktum o vodu na blizkym vychode

    http://www.oranim.ac.il/courses/meast/water/WATER%20AND%20CONFLICT%20IN%20THE%20MIDDLE%20EAST%20.htm

    http://www.al-bab.com/arab/env/water.htm

    http://www.waternet.be/

    http://www.mideastnews.com/WaterWars.htm

    http://www.globalpolicy.org/security/natres/waterindex.htm

    kdyby nekdo chtel, tak muzu dat dalsi, resp nahodit i rozsahlejsi clanky..
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    DANKLAR: Tak jsem se zase ztrapnil:D
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    YGGDRASSIL: lifestraw, nalezeno v popisu fotky:o))
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    NONOBODY: To je ten univerzalni vodni filtr, snad vyvinutej na popud OSN nebo tak neco, ze? Vis o tom neco blizsiho? Aspon jak se to presne jmenuje, aby to slo vygooglit. Mam chut si takovej sikovnej gadget poridit, to by se hodilo i v cechach pri taboreni..
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    BIXO
    BIXO --- ---
    kdyby nekoho zajimaly spis konflikty nebo valky o vodu, tak tady peknej (a vycerpavajici) prehled

    http://www.worldwater.org/conflictchronology.pdf
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    VODOMERKA: no, co se chuti týče, tak s tím jsem tady u nás naštěstí problém neměl (a že té vody za den vypiju hodně). ale je pravda, že s chutí z bystřinky se to srovnávat nedá :-(
    PSILOCYBER
    PSILOCYBER --- ---
    zase něco trochu pozitivního...

    *Bajkal se mění v žumpu. Kreml slibuje nápravu

    16:40 | 27.3.2008

    Moskva - Bajkalské jezero je nejhlubší na světě, představuje pětinu zásob nezmrzlé sladké vody na planetě a je domovem více než tisícovky živočišných druhů. Míra jeho znečištění je už ale taková, že se jí zabývá ruská vláda a dokonce i ruská prokuratura.

    Nové varování přinesla studie japonských vědců. Ti odebírali vzorky z jater tuleňů, žijících v jezeře. Zjistili, že jsou škodlivými látkami zasažena v mnohem větší míře než při stejném výzkumu v roce 1992.
    "Vypouštění chemikálií do Bajkalského jezera nejen nepřestalo, ale je dokonce intenzivnější než dříve," odhalila japonská studie.
    Bajkalské jezero je unikátním ekosystémem. Dnes už ale dosti ohroženým.
    V pátrání po vinících se prokurátor v nedalekém Irkutsku zaměřil na celulózku, která má údajně denně vypouštět do jezera tuny jedů a odpadů.
    Shodou okolností patří továrna firmě, jejímž majitelem je podnikatel, přítel prezidenta Vladimira Putina a nejbohatší Rus současnosti Oleg Děripaska.
    Podle prokuratury celulózka, která je v provozu už od roku 1966, nelegálně vyhazuje odpad do jezera a rovněž v rozporu se zákonem z Bajkalu naopak čerpá vodu.
    "Jen v okolí celulózky se nachází odpad a chemikálie o hmotnosti zhruba 400 tun," uvedla ekologická organizace Rosprirodnazor, která monitoruje znečištění jezera.
    Medveděv slibuje tvrdší postihy pro znečišťovatele.
    Světová banka před časem nabídla, že půjčí 22 milionů dolarů na modernizaci továrny a na ochranu jezera před znečišťováním, jednání ale nevedla k dohodě.
    Také Kreml naznačuje, že Rusko začíná trochu "zelenat". Odstupující prezident Vladimir Putin nedávno oznámil, že v některých regionech je pětatřicet až šedesát procent zdrojů pitné vody hygienicky nevyhovující a je nutné zjednat nápravu.
    Jeho nástupce Dmitrij Medveděv se nechal slyšet, že firmy, které budou usvědčeny z ekologických zločinů, musejí napříště v Rusku počítat s tvrdými tresty a pokutami.

    *
    Jezero Bajkal je největší zásobárnou sladké vody na světě a druhé největší jezero po Kaspickém moři. Jeho zásoby tvoří celou 1/5 světových zásob sladké vody (4/5 ruských zásob sladké vody) . Největší hloubka je necelých 1.7 km. Vědci odhadují jeho stáří na 25 až 30 milionů let. Na délku má celých 636 km a jeho šířka se pohybuje v rozmezí od 27 do 80 km. Do jezera přitéká 336 řek a jen jediná odtéká - Angara. Jezero má 22 ostrovů, z nichž největším je ostrov Olchon.]
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    DAKOB: aha chapu. jo taky jsem kdysi slysel o tom ze kartacek maji chloupky z prasecich stetin :)
    DAKOB
    DAKOB --- ---
    Jinak to vymývání kelímků je istě z hygienickejch důvodů - ta taška nám leží doma třeba tejden, takže ten, co to potom vynáší do kontejneru, by se asi nestačil divit. Navíc máme doma psy, pro který by to byla snadná kořist :-)
    DAKOB
    DAKOB --- ---
    HONZAF: Nó, tak to si nejsem jistej, a proto je tam nedávám.

    Ale nemyslím si, že odpad nemá cenu třídit. Copak to opravdu svezou na skládku? To nemůže bejt pravda, proč by potom vypravovali zvláštní auta pro jednotlivý kontejnery - aby se neřeklo? Ne, možná jsem naivní, ale nechce se mi tomu věřit.
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    DAKOB: stetiny na zubnich kartackach nejsou plast?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAZDA: nejde o hygienickou kvalitu. ta je jednou dana a dodrzovana. ale prave za vetsiho ci mensiho pouziti chloru, coz ma vliv na chut. takze je to spis o zlepseni chuti a senzorickych vlastnosti (na caji se pak nedela ten hnusnej barevnej povlak)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DANKLAR: jak kde.

    DAKOB: pouzivat na odpady domaci mycku mi prijde docela jako plytvani. pokud to neni mastne, netreba to vymyvat. (http://www.jaktridit.cz/forum/myty.html)
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    DAKOB: Odpad nemá cenu třídit, stejně to pak svezou na jednu hromadu, že...
    DAKOB
    DAKOB --- ---
    Ale no tak, mluvíte tady o tom, kolik plastů v domácnosti vyprodukujete a následně vyhodíte - ale vždyť se dají také recyklovat! Zdá se mi, že přežívá mýtus, že do žlutých kontejnerů patří jen PET lahve. Omyl! Na těch kontejnerech je sice nápis PET LAHVE, ale pod ním je "prosím sešlápněte". Celý ten kontejner je potom označen jako "PLASTY". U nás doma se s tím nemazlíme. Dojíš jogurt? Fajn, kelímek šoupni do myčky a pak dej do tašky, která se pravidelně vynáší do kontejneru. Děláme to tak opravdu se vším, co jde - kartáčky na zuby (oholené (-: ), obaly od salátů, šampónů. Dá se na to normálně zvyknout, chce to jen chtít. Zrovna tak s papírem. Člověk má pak lepší pocit. (Jen doufám, že to ty firmy odvezou opravdu tam, kam mají).

    Má to smysl, třiďte odpad! (-;
    FLAD
    FLAD --- ---
    UCKO: Prosím? O čem to mluvíš?
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    UCKO: osobně nevidím důvod proč v podmínkách ČR filtrovat vodu z řadu (pokud samozřejmě není "přechlorovaná" nebo tak něco).
    navíc, co jsem měl možnost do tohoto tématu nakouknout, tak voda aspoň v praze je dosti kvalitní.
    UCKO
    UCKO --- ---
    Takže tomuto nemám věřit? Nemám věřit ani testy "vodovodu" chválící? Mám filtrovat? Mám pro svoji úpravu (filtraci) jinou vodu znečistit?

    Reklamní kampaň Veolia
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam