• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NONOBODYBoj o vodu
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    JEDI: kvalitni fitry a kondenzacni sberace ala Dune.. tam vidim mnohem svetlejsi budoucnost, nikoli balena voda. balena voda by imho mela byt v oblastech jako je Cesko tezce danena, at si to kazdy rozmysli...
    JEDI
    JEDI --- ---
    OASHI: Mluvil jsem s některejma šéfama, co dělaj balenou vodu, a Ti říkali, že futures budou.. a svoje vrty si držej zuby nehty.
    že voda bude nejcenější komoditou.
    OASHI
    OASHI --- ---
    Bych tipoval, ze za nedlouho budou i futures na vodu... :-/
    Zavisle na mistu a terminu dodani, samozrejme.
    LOWRIDER
    LOWRIDER --- ---
    Krátké vedení na Afroditině ostrově

    Chyba ve výpočtech délky trubek zmařila pomoc žíznícímu Kypru.

    Tanker s asi 40 000 litry vody z Řecka, dvojnásobek toho, kolik jí na ostrově zbývá, dorzail ke Kypru postiženému nebývalým suchem posledního června. Chybělo ale 3,5 z 1320 metrů nachystaného podmořského potrubí, jež mělo přivést vodu z lodi do scuhozemského vodovodu a svlažit rezervoáry vyčrpané na 7,2% normálního stavu. Vyprahlí ostrované, jimž teče voda pouze obden se mohli na loď jen dívat
    zdroj: Týden 28/08

    dále také: http://www.reuters.com/article/environmentNews/idUSL1544522020080716
    http://www.environmentalgraffiti.com/ecology/an-island-paradise-faces-an-alarming-water-shortage/500
    http://www.turkishdailynews.com.tr/article.php?enewsid=99990
    PSILOCYBER
    PSILOCYBER --- ---
    [30.5.2006]
    Nekupujte vodu v lahvích

    V Británii se začala prodávat první "biologicky odbouratelná" lahev na pitnou vodu. Vyrábí ji firma Belu, prosazující ekologické výrobky. Je vyrobena z obiloviny a po vyhození se do několika měsíců v domácím kompostě rozloží. Uvedení této biologicky odbouratelné láhve na trh je pokusem omezit obrovské množství odpadu, které produkuje západní civilizace. Lidé v Británii vyhazují každých sedm týdnů tolik odpadků, kolik sami váží.

    Celá řada britských supermarketů nyní zavádí biologicky odbouratelné balení. Například potravinářský řetězec Sainsburys zavedl balení potravinářských výrobků, které se v kompostu rozloží, v důsledku tlaku od zákazníků, kteří jsou nespokojeni s rostoucím objemem balicího odpadu.

    Firma Coca Cola provádí zkoušky za účelem snížit váhu svých lahví a studuje možnost zavést užívání biologicky odbouratelných lahví. Švýcarská čokoládovna Nestlé připravuje podložku z umělé hmoty pro své čokoládové bonbóny v kolekcích Dairy Milk a Black Magic, která se rozloží při styku s vodou. Supermarket Tesco připravuje od letoška biologicky odbouratelné nákupní tašky.

    Kritikové však poukazují na to, že je otázkou, zda musíme kupovat tolik nejrůznějších výrobků a zdůrazňují, že právě kupování pitné vody v lahvích je zbytečným luxusem, který poškozuje životní prostředí. Nedávná studie amerického Earth Institute odhadovala,. že pitná voda v lahvích je 10 000 krát ekologicky škodlivější než voda z vodovodu, protože vyžaduje obrovské náklady na získávání, balení a dopravu. "Proč nepijete vodu z kohoutku?" ptá se Anna Watsonová z organizace Přátelé Země.

    Británie používá 275 000 tun lahví z umělých hmot ročně – 15 milionů lahví denně.

    Poznámka redakce: Potravinářské oblay - lahve se vyrábí vyfukováním z polotovarů, vyrobených z ropných derivátů - PET - polyetylentereftalátu. Lisováním z měkčeného polyvinylchloridu (PVC) se vyrábí některé uzávěry. Velkoobjemové kanystry i kosmetické obaly pak z PE - polyethylenu či PP - polypropylenu. Tvrdé kosmetické oblay a uzávěry se lisují z PS - polystyrenu.

    NONOBODY: ten plast z br. skrobu uz je na svete snad dobejch osm let, mozna vic. skoda ze jim to rozmejsleni a uvadeni do obehu trva tak dlouho.
    btw ty igelitky ma zavedeny Interspar. kam nechodim :)
    z tech citrusu dobry, sem neznal!

    http://www.blisty.cz/2006/5/31/art28665.html
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    Ekologické bioplasty z brambor

    Zakopejte staré tašky z igelitu do země a vyroste z nich květina. Zní to jako ekologická pohádka, ale opotřebená fólie z plastu může v poli nebo na zahrádce skutečně působit jako výživné hnojivo. Funguje to však jen za předpokladu, že k výrobě plastu nebyla použita ropa, ale bramborový škrob.

    Na mezinárodním veletrhu Biofach, který se koncem února uskutečnil v německém Norimberku, byly k vidění nejrůznější kompostovatelné biopytlíky, nákupními taškami počínaje, sáčky na psí exkrementy konče. Na počátku jejich výroby byly obyčejné brambory. Ty, na rozdíl od fosilních zdrojů, jejichž zásoby ve světě ubývají, vyrostou na poli každý rok a ještě přitom spořádají významnou porci skleníkového plynu oxidu uhličitého. Navíc takové plasty po upotřebení nezatěžují přírodu, ale vracejí se do koloběhu živin v půdě.



    Ekologický plast z kůry citrusů

    Tým pod vedením profesora Geoffreye Coatese z americké univerzity v Cornellu ohlásil převratný objev. Popsal totiž způsob, jak z kůry citrusů a oxidu uhličitého vyrobit nový druh plastické hmoty. Tento druh plastu z přírodních zdrojů je plně biologicky odbouratelný.

    Profesor Geoffrey Coates se svými mladými kolegy. Nový polymer má podobné vlastnosti jako polystyrén. Základní surovinou při jeho výrobě je limonen, který je obsažen ve slupkách pomerančů. Kůra pomerančů obsahuje až 95 procent oleje, který se v současnosti používá jako vonná složka do nejrůznějších čistících prostředků. Kromě pomerančů lze podobnou látku získat z 300 dalších plodin.

    Profesor Geoffrey Coates z Cornellovy univerzity si cení toho, že plast je vyroben z obnovitelných zdrojů a nikoli z ropných látek, jak je tomu v případě známých plastů.

    "Musíme pracovat na takovýchto výzkumech, jestliže chceme přestat být závislí na ropě a začít využívat obnovitelné a levné látky. Je úžasné, že se podařilo získat plast velmi dobré kvality z obnovitelných zdrojů," řekl.

    Tým profesora Coatese se zabývá využitím oxidu uhličitého v průmyslu. Chce docílit toho, aby byl škodlivý plyn, který nyní uniká do ovzduší, zachycen a využit. Zatímco výroba plastů z ropných derivátů produkuje značné množství oxidu uhličitého, nový výrobní proces ho naopak spotřebovává.

    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    Izrael čelí nejhorší vodní krizi od roku 1932
    http://eretz.cz/content/view/6246/41/
    JAMEZZ
    JAMEZZ --- ---
    Čus nemáte nekdo prosím nějaký dobrý materiály ohedně chudoby ve 3. světě, píšu takovou dost vzletnou seminárku a potřeboval bych nějaký fakta...
    SAKU
    SAKU --- ---
    MORPHLER: Ou, chudacci...tahle oblast neni vubec zmapovana na Google Earth a za par let uz ani nebude potreba.
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    no s tím plastem se fakt mrhá neskutečně...
    jak je to s tím vytříděným odpadem, toť fakt otázka, jak kde končí, ale osobně si myslím, že naše třiditeklské snahy nicmoc.

    ideální by bylo prostě bojkotovat produkty, v nerecyklovatelnejch nádobách, kupovat vše na váhu, na litry, do vlastních flašek, ve skle, papíru, příp, konzervy...
    prostě jako před plastem...
    btw. většina produktů nemá jen vlastní obal, ale honosí se ještě x vrstvama naleštěnejch obalů, aby šli lépe na dračku, viz. např. krémy na xicht atd.

    a bez obalů by to samozřejmě mělo vyjít tak ymnohem levněji potov vše, že? :)

    hmmm, ale to by chtělo mega kampaň, nebo ty lidi něják zhypnotizovat...
    BIXO
    BIXO --- ---
    jeste si dovolim nahodit par zajimavych clanku a rozcestnikovych stranek ke konfliktum o vodu na blizkym vychode

    http://www.oranim.ac.il/courses/meast/water/WATER%20AND%20CONFLICT%20IN%20THE%20MIDDLE%20EAST%20.htm

    http://www.al-bab.com/arab/env/water.htm

    http://www.waternet.be/

    http://www.mideastnews.com/WaterWars.htm

    http://www.globalpolicy.org/security/natres/waterindex.htm

    kdyby nekdo chtel, tak muzu dat dalsi, resp nahodit i rozsahlejsi clanky..
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    DANKLAR: Tak jsem se zase ztrapnil:D
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    YGGDRASSIL: lifestraw, nalezeno v popisu fotky:o))
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    NONOBODY: To je ten univerzalni vodni filtr, snad vyvinutej na popud OSN nebo tak neco, ze? Vis o tom neco blizsiho? Aspon jak se to presne jmenuje, aby to slo vygooglit. Mam chut si takovej sikovnej gadget poridit, to by se hodilo i v cechach pri taboreni..
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    BIXO
    BIXO --- ---
    kdyby nekoho zajimaly spis konflikty nebo valky o vodu, tak tady peknej (a vycerpavajici) prehled

    http://www.worldwater.org/conflictchronology.pdf
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    VODOMERKA: no, co se chuti týče, tak s tím jsem tady u nás naštěstí problém neměl (a že té vody za den vypiju hodně). ale je pravda, že s chutí z bystřinky se to srovnávat nedá :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam