• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: ja jsem si zase celej zivot myslela, ze je jednodussi naucit se jazyk s podobnou logikou
    z vlastni zkusenosti: kdyz jsem se pul roku ucila rustinu ve vaduzu (totalne mimo napad, ja vim), tak rakusani a svajcari meli dost velkej problem se sklonovanim, a vubec..nam cechum a chorvatkam to slo mnohem rychlejc, jenom ukrajinska ucitelka se rozcilovala, ze to rikame po svym s nasim prizvukem..jj svadelo to k flakacstvi :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: nejsem jazykovedec, takze to je jen v rovine spekulaci. Taky jsem slysel nazor, ze je jednodussi ucit se jazyk z jine skupiny... Znam radu Rusu zijicich dele v Cechach, kteri zdaleka nemluvi tak, jako dotycna po pul roce, a znam i dost Cechu, co neumi psat cesky ani tak, jako ona. :-]

V kazdym pripade cestina, i kdyz asi neni jednoducha, neni neprekonatelna prekazka. Hlavni je motivace. (Treba moje zena motivaci zatim nema, takze to porad nejak odkladame, myslim uceni cestiny.)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LAURA: takze budete bydlet v cechach?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    anebo můj učitel španělštiny z Columbie...studuje tady medicínu v češtině, a neuvěřitelně moc se naučil studiem těch jejich tlustejch bi/ychlí, kterejm skoro ani češi nerozuměj - říkal, že jednu stránku četl třeba půl dne - pořád listoval ve slovníku
    chce to rozhodně trpělivost a píli, která se ale těžko dodržuje, když na Tebe každej druhej spustí anglicky...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: jenze urcite je lehci naucit se cesky pro rusku nez pro americana...nasi srbsky kamaradi se naucili dost uspesne cesky za 3 mesice :)
    ale zase to neni uplne nemozny - pritelova kamaradka Nemka ma za manzela Cecha, a rok zila s jeho rodinou někde na venkově, mluvila jenom česky, a mluví tak perfektně, že se skoro nepozná, že je cizinka..nemá ani přízvuk!
    a když ji dávám přítelovi za příklad, tak říká: nojo, jenže ona je z východního Německa, a oni se učej líp :DD
    CROSS
    CROSS --- ---
    SARAJ: s doktorama si myslim, ze problem nebude (vlastni zkusenost), spis s tema uradama.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: hele a co treba zkusit najit pediatra co ang umi...tedy ted nevim jakym jazykem tvuj muz mluvi...ja jsem byla celkem prekvapena kolik dotoru jazyky ovlada....zni blbe,vim
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: souhlas, komunikace po telefonu je nezbytna...jednou se drahej snazil, naucil se, poprposil o naspani na papir toho co potrebuje prinest s sebou priste a celej stastnej domu prines papir na nemz bylo napsano . dalsi chuzka ve stredu...,viza k vyzvednuti za XX dnu. pekne rukou,na kus caru pomalu od svaciny, parada...cizinecka policie

posta,socialka ,zdravotni pojistovny, bernak, pohotovost, nnemocnice...a jako bonbonek prodavacky v albertu...

jinak teda UK kurzy cestiny mam taky dobry reference..
    CROSS
    CROSS --- ---
    LAURA: jedna moje ruska kamaradka chodila na jazykovy kurz Univerzity Karlovy (uz je to teda nekolik let) a musim rict, ze kvalita a rychlost pokroku, jakej v cestine udelala, me temer sokovala. Kdyby to takhle fungovalo u vsech absolventu, musel by to byt nejakej zazracnej kurz. V jejim pripade tezko soudit, muze to byt i osobnimi dispozicemi.

Jinak osobne si myslim, ze jednanim s ceskymi uredniky se clovek cesky nenauci. Je to vopruz, i kdyz uz cesky umis. :-]
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LAURA: No jo, ale to je jako s plavanim. Budto se da stravit rok s postupnym osmelovanim nebo se clovek muze hodit do vody a plav nebo se utop. Vsichni zacnou plavat. Pokud teda nejsou z leve casti Gaussovy krivky, ale to by se plavat nenaucili ani za ten rok, ani za dva.

Ale pokud chces konstruktivni radu, tak jednou, dvakrat tydne jdete spolu do hospody s kamarady, kteri budou vsichni mluvit cesky. Alkohol uceni jazyku pomaha uplne ze vseho nejvic.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LAURA: Jednoduche - motivuj ho. Az ti zavola, ze chce, abys za nej neco vyridila, tak rekni, ze mas praci, ze to musi vyridit sam. Po nekolika takovych telefonatech se nauci cesky jedna basen.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: dobrej dotaz, taky resim...ne aktualne:)ja si myslim, ze stejne to tatulda nevydrzi a bude mluvit na dite svym jazykem, i kdyz najdes nejaky genialni zpusob jak ho naucit cestinu behem par mesicu.(individulani lekce, konverzace, cesky filmy s ang titulkama,co nejsou cenglis..).. jinak tedy CJ je opravdu tezky jazyk a at se cizinec snazi jak chce,tak proste chyby bude delat... neni to jen otazkou prizvuku...spis tu cestinu budes muset dohanet u cvrcka ty...

zijete v cechach?ja bych se teda spis obavala situaci jako pediatra atp
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LAURA: Tip je, ze to je jedno. Deti se nauci dalsi jazyk hrozne rychle velmi rychle si zvyknou myslet treba ve dvou jazycich a odpovidat v tom, ve kterem na ne zrovna clovek mluvi. Vim z vlastni zkusenosti, taky jsem z bilingualni rodiny a rozhodne mi to ted v dospelosti pomaha v komunikaci v ruznych jazycich.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    JENIIK: tak debatu jsem tady rozjela ja pouhym dotazem. jako kreten se nepripadam, ve svem partnerovi nespatruji dokonalou bytost,ale cloveka,se kterym dokazu jednou rodinu mit, zit plnohodnotny zivot at zde v Cechach bo ve Statech - kdekoliv. Rozhodne " toho frajera" neplanuju opustit a uz vubec se nechci soudit o děti. Sama jsem z rozvedene rodiny a vim jake to muze byt.

Jestli myslis, ze clovek ma cekat na idealni situaci s dokonalym clovek,aby mohl pocit dite,tak asi opravdu zijes ve svete,ktery ja neznam. Muzes mit plany, snazit se,byt presvedcen o hodne vecech, byt pripraven,ale obcas to holt tak nevyjde..

je velice zabavne cist, ze clovek ma udelat maximum,aby zodpovedne pocal dite a s kym ho mit,ale dotaz,ktery mel prinest informace,kere muzou v budoucnu ochranit dite - jsou naprosto nevhodné a sokujici.Lide se rozvadeji, lide se rozchazeji - bez rozdilu narodnosti, ras, intelegence, zabezpeceni...

CROSS
    CROSS --- ---
    Tak se tu uklidnime.

JENIIK: Takhle postaveny problem tu nikdo neresil. Otazka neznela jestli deti mit nebo nemit, spis jestli se nekdo zamyslel na potencialnim uskalim pece o deti, pokud se vztah rozpadne. Jak jsem sam uz napsal, tenhle problem neni specificky pro vztahy partneru z ruznych zemi, ruznych narodnosti a podobne, ale dokazu pochopit, ze pro nekoho to muze mit vetsi vahu prave ve vztahu s cizincem.

Prestoze se mi zda, ze mezi navstevniky tohoto klubu panuje celkem shoda, ze riziko rozpadu vztahu je univerzalni, a v zasade vzdycky kazdy doufa, ze jeho partner je ten idealni, at je to cizinec nebo ne. Pouze jeden prispevek, tak nejak celkove mimo misu, se to pokusil vyhrotit do polohy mit/nemit deti (nebo jeste uplne nekam jinam, ale to nebudu komentovat).

Abychom zustali u tematu tohoto klubu - mit dite s cizincem / cizinkou s sebou objektivne nese urcity komplikace, ktery vztah dvou Cechu nezpusobi. Kdyz je rec o zvedani ze zidle, onehda jsem chytil ve zpravach historii prazskeho radniho (sic) Stepanka, jehoz zena je cizinka, a po narozeni ditete jim urady vnutily adresu trvaleho bydliste pro novorozenou dceru na adrese obecniho uradu. Stepanek se snad uz 4 roky soudi, a prestoze prvoinstancni soud a urad ombudsmana mu daly za pravdu, ze je to kravina, ministerstvo vnitra nebo kdo to ma na svedomi se dale odvolava a stoji si na svem.

To jen pro ilustraci, ze rizika tu jsou, a clovek nemusi hned myslet na to, co se bude dit, pokud se mu rozpadne vztah.

Touto tiradou bych rad sdelil dve veci:
    A. Debata o detech ve vztahu s cizincem je naprosto legitimni a na miste
    B. Vyvarujte se prosim utocnych prispevku a ujetych vylevu a reakci na ne. Myslim, ze bez toho tu byla debata prijemnejsi a zajimavejsi.
    Dekuji.
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    Jsem OT, sorry za to, ale zvedlo mě to trošku ze židle...

Řešit jestli budu mít dítě s cizincem nebo ne podle toho, jak je to řešitelné po rozvodu může jenom totální kretén. Odpusťte mi ten výraz. Buďto v tom druhém spatřuju dokonalého rodiče a partnera, nebo ne. Řešit mateřskou mi přijde nízké, ale řešit "jak se budu soudit o děcko, až se na toho frajera vykašlu, nebo on na mě" je kravina jak noha.

On člověk by se měl ženit jen jednou, nebo klidně i NIKDY a dítě by měl mít jen v momentě, kdy je přesvědčený, že je celá situace skvělá a dokonalá a ne proto, že chce dítě. Jsem chudý, nemám kde bydlet ale chci dítě a tak si ho vyrobím - to považuju za jednu z největších sobeckostí a demencí na světě.

Uff...

Někdy asi nechápu svět.

Zabte mě klidně ;-)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TEKKANNE: moc pekne popsano a vysvetleno!
    ale imho ztrata casu, kocko! :)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    myslim, ze nema cenu reagovat, jedine tak ID MUI prestane psat..
    tohle nema cenu..

SARAJ
    SARAJ --- ---
    MUI: ty fakt v necem jedes...jinak to nepochopim
    TEKKANNE
    TEKKANNE --- ---
    MUI: no tak od prirozenosti mlatit kyjem po hlave kohokoli me osobne deli krome spusty dalsich racionalnich duvodu predevsim pekna radka evolucich let, ale proti srani do krovi nic nemam, osobne seru temer kazdej den (jak tyhle pudy zvladas udrzet na uzde ty, to by me zajimalo?) a ackoli bych tomu rada nejak zamezila, protoze bych se bez toho klidne obesla - stejne jako treba bez menstruace, ktera mi taky neprinasi zadny poteseni - ale chtela bych jeste dlouho zit, takze musim jist, tim padem logicky i srat (kam, to je bezpredmetny, proste to kdyz to musi ven, tak musi; jak ty ovladas tento nizky a nechutny pud, prozradis?rada se necham inspirovat..) a vzhledem k tomu, ze bych rada taky porodila aspon jedno dite (urcite to vychazi z prirozenyho pudu, to ano, ale myslim, ze je to i dosti racionalni a uvazene rozhodnuti), musim snest i ty kramy....
    svoje pudy myslim zvladam na jednicku, jinak bych jako zviratko pod vlivem tikani biologickejch hodin uz peknejch par let plodila a rodila bez ohledu na to, jestli jsem vubec schopna se o svoje potomstvo nalezite postarat tak, jak bych si prala....

rozumis uz tem jemnym nuancim nebo porad ne? jestli ne, tak si z toho nic nedelej, nektery jedinci ten dar proste nemaj....
    vzhledem k tomu, ze jsem presvedcena, ze jakakoli dalsi diskuze k tvymu osviceni stejne vubec nijak neprispeje a je to jen plytvani casem, tak ty otazniky klidne ber jen jako recnicky otazky, na ktery neni potreba odpovidat...
    HOWGH
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam