• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    tak nevim...zatim to vypada, ze nas nebude moc, ale nechame to na tento patek, ne?
    nebo jak to vidite holky?
    hodime nekam rezervacku, nebo pro tri to nema cenu ?:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: a nechces teda hodit do zahlavi, ze sraz bude 29/1 od 19:30 misto upresnime?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    a at se taky vyjadri ostatni - pokud ma zajem jeste nekdo prijit
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SARAJ: ja taky -aspon se mnou zapijete statnice (jestli bude co zapijet)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    tak ja navrhnu datum - patek 22/1/2010 - od 19:30
    patek 29/1/2010 - od 19:30... nebo taky sobota
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    no se srazem se cekalo, az se vrati Laura ze statu...
    ja uz jsem taky v cechach, a ackoliv mam uceni nad hlavu, tak si rada nekdy udelam volno na crossing border party..

navrhy dat? misto uz se tu resilo, ale zapomnela jsem, na cem jsme se shodli...
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: a jak bylo? k nam to teda snata 25/12 rano zvladnul:)))

sraz usnul,pac jste vsichni chteli leden bo unor, takze ted to nejka rozjedeme?
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    máte někdo za sebou ty pohovory na cizinecký policii? zajímalo by mě třeba jestli to dělá ta samá ženská co přijímá žádost, už jen proto, že ta naše je ta největší kráva z celýho oddělení... nechápu jak si můžou lidi co platim z daní dovolit mi tykat a vyčítat mi že je strašně obtěžuju tim že přijdu na úřad....
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    DASHA: ja si myslim, ze jo :)
    DASHA
    DASHA --- ---
    PROMETHEA: vdavaj se brzo, aby teda vypadli od rodicu, predpokladam=))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANEZAK397:
    TEKKANNE: v mexiku to samy..velkej duraz na rodinu, kazdou nedeli rodinny setkani - co do poctu jsou to nase vanoce, kdyz se sejdeme v plnem poctu:)
    a deti do vdani/ozeneni se zijou s rodici...klido do 30
    na druhou stranu se tu vdavaj hrozne brzo (pac bez snatku spolu zit nemuzou), ale takyt se hrozne casto rozvadej...
    XGIRL
    XGIRL --- ---
    TEKKANNE: To je sice pravda, v Řecku je rodina taky velmi ceněna, ale ta soudržnost má ještě další význam - děti se ve stáří postarají o své rodiče. Řecko nemá příliš fungující systém sociální péče a dávek a je tam poměrně běžné, že se děti postarají o své staré nemohoucí rodiče, místo aby je dali do domova důchodců nebo umřít do LDN, což mi připadá tak nějak starosvětsky spravedlivé, že děti tu péči rodičům vrátí. Ovšem pochopitelně kdo děti nemá, tak je na tom dost blbě :-(
    TEKKANNE
    TEKKANNE --- ---
    ANEZAK397: no je pravda, ze na jednu stranu mi to taky prijde uzasny, ja mam i na mistni pomery rodinu dost na hovno, ale zas to ma jeden nemilej dusledek - spousta chlapiku jsou ve vysledku rodinny nufanci, co este ve 30ti bydlej u rodicu....ve spanu naprosto beznej jev....a nejen ve spanu, vubec ty jizansky zeme jsou hrozne zalozeny na rodinny soudrznosti a rodice vydelavaj na zivot svejch deti proste do ty doby, dokud se dite neosamostatni=dokus se nezeni/nevdava.....na jednu stranu je to krasny a je to to, co ja sem nikdy nemela a obcas zavidim.....ale ve vysledku jsou pro me tyhle typy pak dost nepouzitelny, protoze jsem zazila druhej extrem a jsem prilis samostatna....cumela sem, jaky castky zahranicni rodice hradej za zivot svejch deti v takhle dospelym veku....
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    Muj pritel Spanel je naprosta vyjimka. Ma modry oci a svetlou plet a je stydlivej.
    Ale zase je pravda, ze rodina je pro nej skoro posvatna (a za rodinu povazuje i nas dva, i kdyz nejsme manzele) a to je neco, co mi u Cechu chybi.. Respektive nechybelo mi to, dokud jsem tu ve Spanelsku nepoznala, jaky to muze byt.
    Je tu ted velka kampan proti nasili na zenach, nevim jak v absolutnich cislech, ale ve zpravach je skoro kazdy den nejaka zena zmlacena nebo jeste hur zabita svym partnerem. Nutno rict, ze casto to jsou cizinci.
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    PROMETHEA: Ano, bezne se cestovalo ze zeme do zeme. I kdyz IMHO to spis bylo presidleni, protoze cesty byly spatny a trvaly prilis dlouho.
    XGIRL
    XGIRL --- ---
    Však já jsem právě mluvil o té ulici. Jinak s tebou souhlasím, to pomlouvání a nepřátelský postoj vůči čemukoli jinému je tristní :-(
    DASHA
    DASHA --- ---
    XGIRL: kazdej si v CR hledi sveho? Tak teds me pobavila =)) Me naopak prijde, ze lidi v CR maj tendenci si jentak brucet pod vousy, co jim na jinejch nevoni... prijdes do baru, vsichni cumej.. Do oci ti malokdo neco rekne (myslim neznamy lidi na ulici), ale kdyz uz skoro projde okolo tebe, za tvejma zadama nahlas neco prohlasi.. (aspon to moje dredata zkusenost)
    XGIRL
    XGIRL --- ---
    Souhlasím, taky je mi jižanský temperament (i když občas je na zabití) bližší. Sama jsem extrovertní cholerik a nedržím své emoce nijak na uzdě, pocity prožívám naplno (a to jak ty pozitivní, tk ty negativní). U nás mi občas připadají běžní lidi na ulicích jak roboti, každý si jde po svém, nikdo se neusměje, ale ani vztekle nenadává, každý si radši hledí svého, každý strašně spěchá...Je fakt, že v Řecku mě zase občas vytáčí ten jejich přístup co se vleče neuteče, ale zneurotizovaných, vycucnutých lidí, co se za něčím od nevidím do nevidím ženou je tam vážně podstatně míň, než tady...
    TEKKANNE
    TEKKANNE --- ---
    PROMETHEA: hm, zajimavy...tak takhle to teda zvladnuty nemam, fakt je, ze uvahou o svobodnym pohybu po evrope jsi me trochu zaskocila - takhle jsem nad tim nepremyslela, esli ta migrace mohla bejt driv i vetsi nez ted bo ne, nejak automaticky pocitam s tim, ze dneska lidi migrujou daleko vic...a rakouskej parlament, to uz jsem uplne v ouzkejch:)
    ale myslela jsem to spis tak, ze u nas prilis nedochazelo k rozmanitejsim mixum - jako treba nevnimam mix spanel-portugalec jako naky viditelnejsi zexoticteni, tak stejne, ackoli vetsinu rusu poznam podle typickych rysu, se genofond cecha mixem s rusem prilis navenek nezameni....zelezna opona samozrejme hrala taky roli, o tom zadna, ale vzhledem k dejinam narodu mi tech 40 let neprijde prilis zasadnich, ani casove, ani realnym vlivem....
    v tom spanu je to extrem, protoze se tam sjizdi jak puvodni domorodci z latinsky ameriky, tak jejich mixy se spanely ci portugalci (ktery jim to tam prijeli cely zabrat), vytvari to hrozne bohatou a mnohabarevnou populaci...ale treba takovy argentinci jsou povetsinou zamenitelny s "nejakym" evropanem, vestina je mix spanelskejch a italskejch pristehovalcu, podle toho vypadaj jak zjevem, tak i naturou (rekla bych, ze mentalne jsou nam ze vsech nejbliz)...

no ale to jsme odbocily...at jsme IT - mam slabost pro vsechny tyhle horkokrevny chalany, snad s vyjimkou ecudoarcu, u tech je ta horkokrevnost spis uz vylozene uchylka (nemuzu hovorit pausalne, jen proste vsichni, co jsem mela moznost poznat...taky je to primo na rovniku, zeo...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam