• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DASHA: pracovala jsem dva roky v neziskovce, ktera se starala o zahranicni studenty a dorbovolniky, dokonce u nasich bydlela thajecka a temer vsichni cca osmdesat studentu rocne se vzladli domluvit cesky, a nekteri se naucili i vyvorne psat!

poku uz mluvi nejakymi jazyky, tak je to jednodussi, protze uz vi jak se ma ucit..
    btw. my jsme s benem po mesici a pul stare u prvni lekce:)) ale uz to dostava do hlavy..ja jsem, ty jsi, to je apod:)
    DASHA
    DASHA --- ---
    Momentalni diskuzi vazne uvitavam! Loic mi casto opakuje, ze by se mnou chtel zit v CR (libi se mu tam, ma rad moje kamose, rozumi si s moji rodinou..).
    U nas dvou jsem spis ja, kdo ma strach, ze bude trochu izolovanej..

Mluvi Francouzsky, Anglicky a trochu Nemecky.. Chce se ucit cesky, ale muj dojem je, ze to jentak nepujde (nechci ho nejak podkopavat, ale reknes mu slovo a on ho ani nedokaze okamzite zopakovat, totalne ho zkomoli! =))
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    BAARKA: na pivo klidně zajít můžem, myslíš i s chlapama nebo samy?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SARAJ:
    BAARKA:
    QWITI:

pokusim se to nějak sesumírovat. Za prvé - on v tuhle chvíli má asi obecně depky, vlastně se mu moc nechce ani zpátky do Kanady. K tomu bych řekla co se týče toho kompromisu jet do Kanady - to by byl pěkně debilní kompromis. On má sice v Kanadě rodinu, kámoše, a možnost kariéry, ale jinak tam nemá nic. Já ma v CZ rodinu, hromadu přátel, který mi připadá že jako komunita fungujou mnohem víc než těch jeho pár kámošů co má v Kanadě, kteří už skoro nic nedělaj, pak mam taky vlastní byt v Praze a dělam tu doktorát. Takže logicky, a to uznává i on sám, je rozumné být spíše tady. Nehledě na to že já už pro sebe učinila poznání, že mi prostě Kanada nesedí.
    Jak se dnes v průběhu dalších debat ukázalo, hlavní problém je asi moje dominantní povaha a jeho špatná schopnost se mi postavit a umět si prosadit svou. Dřív chodil 7 let s holkou, která si sama neuměla vydělávat a měla psychicky potíže, takže byla zcela závislá na něm - emočně i existenčně. Pak po ní chodil s jinou holkou, která byla nezávislá. A teď je se mnou - nejen že jsem nezávislá, ale ještě jsem poměrně dost prudká povaha a nerada si necham něco líbit, ráda prosazuju svou. Takže on se s tim musí učit nějak žít. Sám je velmi tvůrčí ale občas dělá třeba věci co nejsou uplně dle mého vkusu, třeba muziku, nebo filmy, a já sem občas dost neurvalá a třeba mu řeknu že se mi to nelíbí a on se pak mnou řídí do tý míry, že totálně potlačuje vlastní vkus a svého uměleckého ducha. Příde mu těžký se mi postavit. Přitom to je přesně to, co by měl dělat. Proto taky např. nechce být zavislý jen na mejch kámoších, ačkoiv sem ho už seznámila s hromadou lidí a všichni ho maj dost rádi a baví je. Takže si našel nějaký svý kámoše.

Osobně jsem v průběhu dnešního dopoledne a po konzultaci s jednou známou došla také k názoru, že ho ted silně nalomil 14ti denní pobyt jeho nejlepší kámošky tady u nás doma. Vždy jsem jí měla celkem ráda, ale ona si tady za těch 14 dní uvědomila, že ona mě ráda nemá a víceméně se oddala pocitu, že jí ovládam, stejně jako si to o mě myslí můj Brad. Jak se to projevuje? Třeba tak, že jsem řekla že pojdem na víkend k mejm rodičům na venkov a ona tam jela a pak si tam stěžovala, že nechápe proč musela jet do takový díry, že chtěla zůstat v Pze. Mě to samozřejmě neřekla. Ale řekla to Bradovi a oba se shodli na tom, že na lidi působim jako že mi neni radno opnovat nebo se mi postavit. Přitom mohli klidně říct že se mnou nepojedou a bylo by to v pohodě. Myslim že za těch 14 dnů si vzájemně udělali tak důkladnou exchange názorů na mou osobu, že to Brada totálně nahlodalo až skoro uvěřil všemu co ona říkala. Nakonec ale uznal, že to že nejou on ani jeho kámoška schopný si prosadit svou je víceméně jejich chyba a taky uznává, že jeho kámoška je rovněž drobně psychicky narušená.
    Známá mi taky říkala, že ona má dvě kámošky co se vdaly do USA a pokaždý když je navštíví tak ty kámošky maj tak 2 týdny po jejím odjezdu depresi - je to prostě kontakt se starejma lidma ze starý země, kteří nám jsou milý, ale kteří nám také nastaví zrcadlo reality, v níž se nacházíme. Dovedu si představit, že kdybych byla v Kanadě a přijel by tam z amnou nějakej oblíbenej kámoš a pak by zas odjel, asi bych si říkala "kurva, proč žiju tady? dyt lidina kerejch mi záleží jsou doma!!!"
    takže to myslim taky hraje roli.

Nakonec sme se dnes dohodli, že on se bude učit být víc asertivní a víc prosazovat svou, já že se nemam furt tolik starat o to jak se cítí a jestli mu vše vychází a taky že nesmim být tak kritická ke všemu co dělá, protože ho to totálně inhibuje v jeho tvůrčí činnosti, která mu dojisté míry dosud dávala pocit svobody a potěšení...

ještě pro Qwitty:jsme spolu rok a půl, seznámili sme se loni v Kanadě. Tenkrt sme spolu žili 2 měsíce v Torontu, pak sem odjela sem, v listopadu sme si dali 11dní rande v New Yorku, pak přiletěl v lednu on sem, byl tu do konce března, pak dostal nabídku práce v Torontu, tak odjel do Toronta, já za nim na měsíc v červnu a od července sme zas oba tady

BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ: ja myslim,z e to nebude tak spatny, hlasi se na commenius project od british councilu, ktery by mu mel zaridit praci a kurzy cestiny na min. pul roku a bude velmi slusne placenej na to, ze je to staz, tak snad mu to vyjde a dalsi vyhodou je, ze mam v praze k dispozici garsonku, takze se vyhneme spolubydleni, ktery tady musime provozovat a pak uz jsme mu sehnala doucovani anglictiny, takze bude moct poznavat lidi apod.

akorat ta cestina, to mu moc nejde musim rict, snad to tam bude lepsi:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: tak super a dekuju, uvidime co napalnujeme,ale manchester neznam,juch:)

jinak vy budete mit slusnou vyhodu,ze ben je EU,tak ty papiry nebudou takova pruda a komunita anglicanu je tady fakt silna, mam pocit,ze jich je vic jak amiku:)))

a benovi rekni,ze tady sezene i octovy chipsy a podobny jejich vychytavky a dokonce muze objednat online:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    MIKATCHOU: budete v prosinci v cechach? ja tam budu jen na tyden, ale klido bych zasla na pivo ci na kafe a vymenila bych si zkusenosti..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ: hele chystame, ja se ted amela stehovat ted, ale 'trapeni' tu jsem si prodlouzila do brezna, dubna a pka hura domu.
    Moc se tesim a zaroven se obavam, aby ben to nesnasel podobne jako ja to snasela tam..ale kdyz tak se neda nic delat, ja uz zpatky nechci:)

Jsme v Manchesteru a jste vitani:) mame tu bezva narodni parky okolo!!
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    QWITI: moje inkubacni doba byla taky cca tri mesice, kdyz jsem si uvedomila, ze tu nedostanu praci, kterou bych si prala a budu muset delat to, co nechci a nevydelam si dost na to, abych nemela stresy s tim, ze si nemusim lamat hlavu jestli jsem si dala v hospode piva dve a nebo jedno..a samota je dalsi dobra vyzva - takze si tu neprijdu moc svobodne- jestli mi rozumite.
    U mikatchy pritele vidim jeste jednu vyhodu a to, ze Mikacthou zna v Cechach hodne lidi apod. takze ma alespon nejake moznosti..drzim moc place!!!
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: a chystate se prestehovat? jinak baarko,kde vy tam jste? planujeme par vyletu po evrope...:)

mimochodem taky dobra prevence pred zblbnutim:)pokeca si svym jazykem, uzije si evropsky level servisu, vypadnout z prahy je taky plus..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    QWITI: 3mesice po prijezdu... tedy u nas... najdes byt, nejakou praci a zacnes resit papiry..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    mne napadlo, co si dat fyzickou pauzu... pokud to aspon trochu jde.. aspon vikend bez sebe?dat si vzajemny prostor a pokud jsi aspon trochu nastavena jako ja,tak ti poradim jedno - zkusenost ziskana dlouhou trnitou cestou - nech ho v tom placat,at se postara sam,neres za nej vsechno, nesnaz se tolik.... jasny pomoc pri prkladani na uradech je ok,ale zbytek at se snazi sam.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    BAARKA: sorry za preklepy nejsem u sveho pocitace..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    MIKATCHOU: nevim jetsli jsem takhle extremni, ale pripomina mi to sebe..:((
    opravdu nevim co ti poradit, ja se takhle citim docela casto tady v anglii - stale tu jeste krome jedne spolubydlici nikho nezname a ben neni moc spolecensky zalozeny, takze asi nikoho nepozname, a musim rict, ze si tu obcas zazivam peklo.

Jediny co pomaha me, je pritel, ktery me vzdycky nejak namotivuje: nechapu, ze me nema jeste plny zuby// takze tu mam dny, kdy mi to je sumak a pak dny kdy panikarim, ze se tu brzdim - je to boj, ale ja mam stesti, ze Ben je ochotnej se semnou prestehovat do cech, takze cekam, ze me potrom vic pochopi...

Co udelat kompromis a jet do Kanady?

SARAJ
    SARAJ --- ---
    MIKATCHOU: ty jo,tak to nezni moc dobre. z toho co jsi tady psala -mozna i neco do posty, ted nevim, mne spis prijde,ze tvuj pritel je proste pekne rozhozenej celkove a spis si potrebuje poresit co se zivotem a sam se sebou a ty budes ted pro nej dobrej hromosvod...kazdopadne situace pekne na pi**katchu

cizinecka je peklo o tom zadna,nicmene ted resi on, priste budes resit ty...ja bych spis videla problem v nem..proste mu to tady nesedlo...poradit asi moc nedokazu,drahej at se delo co se delo,tak mel prahu, cechy rad...ale znam pary,kde to proste dojelo na to, ze jejich polovicky proste rekli fuck off zaprdeny hnusny cechy jedu pryc.... a do pul roku byli zpet a pak zase pryc...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    ahoj vespolek... tak nějak mám pocit že si tenhle klub asi brzo odbooknu... můj přítel je zde v Cz stále víc nešťastný, je to pěkný peklo... už vůbec nevim co mam dělat... vadí mu že je na mě závislej, neni šťasntej s prací kterou má, je furt jen naštvaný a zahořklý, tvrdí, že jsem ho dostala do situace, kterou nemá pod kontrolou a že vše kontroluju jen já... teď se navíc situace stala více vypjatou tím že řešíme víza na příští rok, přičemž na cizinecké policii jsou furt nějaký změny, nikdo tam ani nemluví anglicky, takže prostě stress... má pocit, že pltívá energii na vízum, který vlastně ani nechce, má pocit, že už není tím kym byl... prostě peklo... já nevim co mam dělat. Do toho furt tvrdí že mě miluje, ale že nenávidí vše ostatní co se k tomu váže...
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ten NZ zjistim, resila to lehce uz pred odletem, pac to uz byla tehotna...jinak odletala v situaci,kdy mela dostudovanou VS,ale nenastoupila do zamestnani...
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    BAARKA: ja doufam, ze tady materskou dostanu, ale kdyby to naaahodou nevyslo, tak zjistuju alternativy ;)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: a neni to nak dokladatelny, ze clovek platil dane, socialni zdravotni v zahranici, a pak ma narok na socialni davky, event. duchod v cechach
    ale to jde jen v ramci unie
    ale taky nemam zadny podlozeny info, jenom spekuluju, ale taky to budu potrebovat vedet =)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    MAYAM: jako nezamestnana dostanes pouze minimum, podle me se vice vyplati hledat zpusob jak ziskat materskou v zemi, ve ktere si. Nejen, ze tam platis dane, ale bude to i jednodussi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam