• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CROSS: Jako asi muze. Jde o to, ze kdyz nekde chce byt vic nez tri mesice, tak potrebuje povoleni k pobytu v te konkretni zemi. A pokud ho ma treba na rok, tak nez mu vyprsi, muze pozadat o povoleni k pobytu v jine zemi. Schengen plati jenom na pobyt do tri mesicu.
    CROSS
    CROSS --- ---
    Netušíte někdo, jestli občan země vně EU může mít povolení k pobytu souběžně ve více zemích Schengenu?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    LAURA: ja vim, ale napadlo me, jestli clovek bez trvalyho pobytu, muze mit nahlaseny trvaly bydliste...uz mi to dochazi..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: a nahlasit ho musis, bez nahlaseny pobytu - adresy ma smulu,teda pokud to funguje stejne pro EU obcany
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    LAURA: no tak to je dobre kafkarna! ted mi teda doslo, ze Bena asi k trvalemu bydlisti prihlasit nebudu moct, kdyz bude zadat o dlouhodobe vizum, abychom predesli tomuto, co popisujes!
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: mno koukam, ze to bude zase psycho,chjooo,mne se do toho tak moc nechce..:/
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: mne to desi... pracovne komunikuje s cizineckou v olsansky uz nekolik let a ten bordel co tam je poslednich par mesicu je neuveritelnej... je to fakt absurdni,neuveritelny,dech berouci bordel....

simte lauro,brali si ho na nejaky ten jejich pohovor?jak to vypadalo?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ: muzu se zeptat na jmeno te neziskovky?
    me to teda hodne prekvapilo..na islandu mi to trvalo cca pet minut na cizinecky, pas, podpis a je to..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ted jsem to tam chtela dat a uz to tam je :)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: notari si masti kapsu uz dlouho... vsechno a nejlep v nekolika kopiich... se z toho tady fakt uz pos*** nas kamarad,ktery vedl jednu z nejvetsich neziskovek pro cizince - imigrace, azyl etc -v Brne uz toho ma dost a uvazuje o tom , ze to zabali... ja kdyz to tak vidim, se snad snizim ke svatbe kvuli papirum...

odkazy bych rozhodne dala na nastenku
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ: jj...neudelas nic!
    ted jsem vyhledavala nejake infirmace pro Bena, co vsechno musi i jako clen EU podstoupit v CR a mela jsme to v Uk jako clenka EU o neco jednodussi..moc me prekvapilo, ze musis mit vsechno prelozeny a notarsky overeny..?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA:tak ted se mi udelalo regulerne zle,srsly....to nemuzou myslet vazne,ze ne???!!!!!!!
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    hlasim, ze cizinecka policie olsanska nema uz starou reditelku,ale jeste ani noveho reditele, takze veskere zadosti, formulare etc se maji ehm posilat postou, zpetna reakce 0, sance neco se dozvedet 0....aneb vitejte v Johnove absurdistanu... kuli do hlavy, debilovi..

jo a hromadne zadosti a podavani je taky uz minulosti,takze vam budu davat vedet,kdy nechodit, pac nas v ramci podniku ceka poslani cca 170 Filipincu na prodlouzeni viz a ted uz tam musi osobne a pekne po jednom....
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: kazdopadne to uz zmizelo..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: taky nerozumim, a ty cestine uz vubec ne :)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    EL_TSCHEKKO: facka?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    jo a jinak jsem prave v zjistivani co a jak udelat pro navrat do cech!
    legrace velika:)

volala jsem na pracak a chtela jsem zjistit, za jakych podminek se muzu registrovat do evidence uchazecu o zamestnani a zadat o podporu v nezamestnanosti.
    Pani mi rekla, ze budu muset dolozit, ze jsem stale 'ceskou' tj. ze mam v cechach stale nejake zavazky a neodjela jsem na dobro - vysvetlila mi to tim, ze budu muset prokazat ze neco v cechach platim (telefon pry nestaci:), takze najem, penzijni pripojisteni, socialni, hypoteku apod. a taky musim dolozit , ze jsem do cech jela min. dvakrat rocne po dobu co jsem byla pryc!

Ptala jsem se jestli staci dopis, ze delam aktivniho online dobrovolnika pro ceskou organizaci a to pry ne - chtej ucty. A pak mi rekla, z nejjednodussi je si zadat o podporu v uk a nechat si ji prevest - coz je prima, ale tu tady dostanu az po peti letech ziti a pracovani..takze jsem z toho takova prekvapena:)

mate nekdo zkusenosti? pro me by bylo idealni se tam vubec nehlasit, ale zas tak ruzove to s hledanim prace bohuzel nevidim a hned jak prijedu na vanoce zakadam penzijni pripojisteni///

nasla jsem toto na eures.cz

Ve kterém státě mohu žádat o dávky v nezaměstnanosti?

1) Jestliže jste naposledy pracoval/a v jiném členském státě EU/EHP/Švýcarsku, můžete požádat o dávky v nezaměstnanosti tamní úřad práce (čl. 13 nař. 1408/71; čl. 11 (3) (a) nař. 883/04). Po čtyřech týdnech evidence na zahraničním úřadu práce můžete požádat o převod těchto dávek do České republiky. Jedná se o možnost tzv. „transferu“ dávek, kdy nezaměstnaná osoba má možnost hledat práci v jiném členském státě a nadále pobírat dávky v nezaměstnanosti od státu posledního zaměstnání. Upozornění: pokud jste příhraniční pracovník (tzv. pendler - alespoň jednou týdně se vracíte do státu bydliště, které je odlišné od státu, kde pracujete), můžete o dávky v nezaměstnanosti žádat pouze ve státě Vašeho bydliště).

2) Druhou možností je požádat o dávky v nezaměstnanosti úřad práce ve státě Vašeho bydliště (pakliže nebydlíte ve státě, kde jste byl/a naposledy výdělečně činný/á). Bydlištěm se ve smyslu nařízení rozumí středisko zájmu, které se nemusí vždy shodovat s trvalým či přechodným pobytem. Pokud se například zaevidujete na českém úřadu práce a požádáte o podporu v nezaměstnanosti, bude úřad práce zjišťovat, zda jste měl/a po dobu Vaší poslední výdělečné činnosti v zahraničí bydliště (centrum zájmu) v ČR. Toto určení je klíčové pro rozhodnutí, zdali se na Vás bude vztahovat čl. 71 (1)(b)(ii) nař. 1408/71 nebo 65 (2) nař. 883/04. Pokud ano a splníte podmínky pro přiznání podpory v nezaměstnanosti, bude Vám podpora v nezaměstnanosti vypočtena po doložení formuláře E301/U1/SEDu z průměrného výdělku z posledního zaměstnání nebo posledního vyměřovacího základu, a to tak, že první 2 měsíce podpůrčí doby činí procentní sazba podpory v nezaměstnanosti 65 %, další 2 měsíce 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. V případě, že jste naposledy pracoval/a v Norsku, Lichtenštejnsku, Švýcarsku nebo na Islandu, výše podpory v nezaměstnanosti Vám bude vypočtena na základě normální mzdy nebo normálního platu, odpovídajícího v místě, kde trvale bydlíte, ekvivalentnímu nebo podobnému zaměstnání, jako bylo Vaše poslední zaměstnání na území jiného členského státu. Po předložení formuláře E301, na kterém bude uvedena pracovní pozice, Vám úřad práce stanoví výši podpory v nezaměstnanosti dle regionální statistiky průměrných výdělků, které odpovídají Vámi vykovávané pracovní pozici v zahraničí.

BAARKA
    BAARKA --- ---
    tak jsme prave v pripravach na Cechy - a potrebovala bych od vas poradit.
    Pritel si hleda mesicni intezivni kurz cestiny - nejlevnejsi a zaroven (si myslim), ze nejlepsi jsme nasli u agentury Akcent. Nemate nekdo s temito kurzy zkusenosti? Hned jak skonci tento kurz tak chce zazit delat Toefl kurz, aby si mohl najit praci v pripade, ze mu nevyjde Comenius project.

Takze by me zajimalo, jestli mate nejake zkusenosti s cestinou pro cizince a pak jestli je Toefl opravdu potreba? Nemate zkusenosti s hledanim dobrovolnictvi pro necesky mluvici? (rad by dal pracoval s uprchlikama,kulturama apod.). Dale jestli mate zkusenosti s prevadenim podpory v nezamestnanosti do Cech?
    Je neco na co nezapomenout a nanapadlo by vas to? dale resim jak to udelat s pojistenim apod. (ale jeste jsme to nehledali, tak snad britska ambasada v cr neco napovi..).

Moc dekuju

P.s. ja jedu na tyden na vanoce do cech, tak se hlasim na prace v cr! drzte mi palce:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam