• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    CROSS
    CROSS --- ---
    LORAIN: jak dlouho trvalo vyřídit osvědčení o občanství, zápis do matriky a následně pas? tak pro představu.

Jinak trojí občanství je klidně možné, pokud to tak upravují zákony daných států, jejichž občané jsou rodiči. Podstatné je, že ta občanství musí dítě získat narozením, tj. analogicky tomu, že narozením získá české, pokud alespoň jeden rodič je občan ČR.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    MAKROUSEK: podle me to rikala..bere duchod jenom za ty rokz, ktery si tu odpracovala..cca 5 let..zbytek bere v zemích, ve kterých si to napracovala..vse dle zakona

LORAIN
    LORAIN --- ---
    Nevim, jak to funguje, ale nas syn ma zrejme obcanstvi 3. Manzel (ktery ma sam dve) si shodou okolnosti zahy po jeho narozeni vyrizoval pasy a dotazanim na prislusnych konzulatech zjistil, ze tomu tak je.
    Potvzreni ma ale zatim jen o obcanstvi ceskem, ktere jsme potrebovali pro vyrizeni pasu.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    CROSS: no vida, ja si myslela, ze se v dospelosti museji rozhodnout pro jedno.

Ja dite do zvlastni matriky zapisovala a budu to absolvovat v dohledne dobe jeste jednou. V CR mam teda jeste trvale bydliste, takze jsem to resila pres matriku, pod kterou spadam, resp. pres matriku v okresnim meste, protoze v te vesnicke to nebyly zenske schopne vyplnit. Do Brna to pak posilali sami a ja si to za nejakou dobu v te okresni matrice vyzvedla.
    CROSS
    CROSS --- ---
    Pro ty, komu nestačilo "rychlá rešerše na internetech" a co jsem již napsal tedy odkaz:
    http://www.mvcr.cz/clanek/pozbyvani-statniho-obcanstvi-ceske-republiky.aspx

Tím bych pokládal za zodpovězené, "jak je to s manželstvím".

Specificky pro BRUNA a děti - děti mohou mít dvojí a vícenásobné občanství (pochopitelně celý život, občanství nemá expirační lhůtu), pokud občanství nabydou narozením. Tj. ne na základě toho, že se rozhodnu pro dítě o nějaké občanství požádat. Např. české občanství dítě nabývá narozením, pokud je alespoň jeden z rodičů státním občanem ČR.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    MAKROUSEK: dvoji obcanstvi mohou mit deti (myslim do 18 let). Jak je to s manzelstvim presne nevim, mela jsem za to, ze CR tohle nepovoluje (narozdil napr. od Slovenska). Nicmene pro lidi, kteri emigrovali pred 89, existovala myslim po revoluci moznost pozadat i o ceske obcanstvi a mit tak obcanstvi dvoji.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LAURA: Duchod brat muzes, obcanstvi mit nemuzes (podle stavajici ceske legislativy).
    CROSS
    CROSS --- ---
    Když už sem píšu - máte někdo zkušenosti se zapisováním dítěte do zvláštní matriky v Brně? Jak dlouho to trvá, a má smysl, abych si udělal výlet do Brna (nebo aspoň do ČR), nebo to nijak neurychlim oproti žádosti protřednictvím konzulátu?

Případně nějaké tipy a triky... mluvil jsem s konzulátem, vypadá to celkem "sjízdně", co se týká papírování, ale ty lhůty mě trochu štvou.
    CROSS
    CROSS --- ---
    Rychlá rešerše na internetech ukazuje, že - jak jsem si myslel - občan ČR automaticky pozbývá českého občanství momentem nabytí občanství jiného státu (na základě projevu svobodné vůle), ale zároveň to neplatí - což jsem třeba já nevěděl - pro nabytí občanství manžela/manželky v době trvání sňatku.

To znamená, pokud to připouští francouzský zákon, že BAARKy teta může mít dvojí občanství, pokud francouzské získala v manželství s Francouzem.

Co se týká důchodů, v této problematice se neorientuji, ale nevidím důvod, proč by to mělo být vázáno na občanství. Samo fungují tu nějaké mezinárodní smlouvy, ale nelegální by IMHO bylo pouze pobírat dvojí důchod za totéž odpracované období. Pokud vím, třeba ve Švýcarsku si můžu vybrat, jestli při ukončení pobytu budu chtít důchodový fond převést do ČR nebo ho ponechám v CH a po dosažení důchodového věku budu pobírat adekvátní část ze Švýcarska (a hádám, že toto období se mi v ČR nezapočítá).
    LAURA
    LAURA --- ---
    MAKROUSEK: no tak to nepovazuju za relevantni zdroj. Podle legislativy eu lze zcela legalne brat duchod ze dvou zemi, samozrejme za urcitych podminek. Kdyz jsi psal viz zakon, chtela jsem odkaz presne na ten zakon co mas na mysli.. Dik.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LAURA: Tady o tom kolega psal.
    LAURA
    LAURA --- ---
    MAKROUSEK: zdroj? dle mých informací lze za určitých podmínek brát dva důchody.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BAARKA: Pokud to v Cechach nereknes, tak nemaji, jak si to zjistit. Pokud by to vsak v Cechach rekla, tak by o nej prisla a mela by vratit veskery duchod, ktery do te doby v Cechach brala. Takze at to radsi nerika. Viz zakon.
    LAURA
    LAURA --- ---
    BAARKA: to mi neprijde divny.. Lidi s dvojim obcanstvim jsou (treba muj syn obe ziskal narozenim), podle me jde o to, ze se rozsirej moznosti, jak toho stavu dosahnout.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    BAARKA: dokonce ted pobira duchod v obou statech..v cechach co si napracovala,než se odstehovala a ve svycarsku zbytek..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DASHA: no, moje teta ma už let českou i francouzskou občanku..
    to je nějaké divně..
    DASHA
    DASHA --- ---
    Češi budou moci mít dvojí občanství. Když získají cizí, neztratí české - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/cesi-budou-moci-ziskat-dvoji-obcanstvi-dyz-/domaci.aspx?c=A120213_143330_domaci_jj
    no konecne..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    cizinci | poradna práva
    http://cizinci.poradna-prava.cz/
    LAURA
    LAURA --- ---
    OTAVA: myslim, že lepší rada než abys to konzultoval s právníkem tu asi nezazní.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    OTAVA: hele, par holek tady je vdanych za cizince, zijicich v CR i v cizine a jedna je tady tusim rozvedena,ale ac pro tebe zrejme neco v cem konkretne ted zijes na 100%,tak pro nektere,ktere by ti i poradily by to proste trosku vice info chtelo...

z jake je pani zeme, jaka ma teda viza, jak dlouho tady zije,jak dlouho je vdana..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam