• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    NECECH
    NECECH --- ---
    S moji manzelkou mame krasnou dohodu, ze jeden tyden mluvime rusky, dalsi nemecky a kazdou sobotu cesky. Takze mame trijazycne partnerstvi. :-)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SCHIFFI: škoda, že to je jenom pro manželství...:)
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    přišlo mailem:

Dobrý den,

META o.s. a Sociologický ústav AV ČR si Vás dovoluje pozvat na 6. sociologické Dokupondělí, tentokrát na téma „Jak se žije cizinkám a cizincům v Česku ve smíšených manželstvích?“. Přijďte s námi diskutovat nad dokumentem České televize Manželky s vůní dálek se socioložkou Yanou Leontiyevou, zástupci sdružení META o.s. a párem, kterého se problematika smíšených manželství bytostně týká.

Akce se koná dne 28/5/2012 od 18:00 v Akademické konferenční centrum (Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., Husova 4, Praha 1).

Více informací naleznete v příloze.

S pozdravem,

Veronika Lišková

META o. s. - Sdružení pro příležitosti mladých migrantů

Ječná 17 120 00 Praha 2

tel/fax: 222 521 446

mob.tel: 777 169 680

e-mail: liskova@meta-os.cz

http://www.meta-os.cz
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    DUBPRINCESS: pardon, nezákonné...
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    CITRON: dle právníka zabývajícího se těmito věcmi na to mají ze zákona 2 měsíce na posouzení a 2 měsíce na vydání. Takže oficiálně to může trvat 4 měsíce. Znám ale lidi (i sezdané), u nichž to trvalo déle... je to ale ze strany CP nazákonné...
    CITRON
    CITRON --- ---
    ahoj, jeste dotaz k tomu přechodnemu pobyt na základě vašeho nesezdaného soužití, jak dlouho to trvalo, nez vam to vyridili? tvrdi, ze okolo 60 dnu, ale pry se to muze protahnout i na pul roku?

+mate nekdo dobrou zkusenost s intenzivnim, pul az mesicnim kurzem cestiny?
    napr. http://www.czlt.cz/ ?

diky
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    VERUKEBA: v Praze se na cizineckou da i objednat, to pak jsi bez delsiho cekani, i kdyby tam bylo lidi mraky. Nam se to docela osvedcilo :)

DUBPRINCESS: my to budem resit az casem. Ale co vim od kamaradu tak kontrola chodi predtim, nez to povoleni vydaji. A urcite i nejaky pohovor nebo neco podobneho se absolvuje. Ale pry to i dost zdrzuji, klidne si vymysli i blbost a vy pak musite cekat zas dalsi dobu nez vam daji termin na pohovor, nez zacnou poradne vasi zadost resit, atd.
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    Teda stránky Ministerstva vnitra jsou fakt výživný čtení. Si připadám jak v kocourkově...

NICKIE: v pořádku :)
    VERUKEBA: jo, kdyby jen nepříjemný! jejich chování je naprosto mimo meze slušnosti a v mnoha případech i právně napadnutelné (s čímž mám osobní zkušenost)
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    DUBPRINCESS: přechodný pobyt, tak...promiň, špatně jsem se vyjádřila
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    DUBPRINCESS: fakt? oni se nejak reformovali? protoze ja byla v praze na dvou a oboje byl des. plno cizincu, pracovnici neporadili a byli strasne neprijemny!
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    VERUKEBA: je vidíš, to je dobré, to jsem nevěděla! každopádně ty fronty na pražské cizinecké už nejsou tak zlé - takže s cestou do Varů by mě to vyšlo asi i časově hůř :)
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    DUBPRINCESS: no vidis, tak po mne chteli fakt jen videt kartu.
    a ve Varech sis to mohla pozadat i na Prazskou adresu prave. v tom je ta vyhoda.
    ja to resila v Olomouci pro pobyt v Praze. a pozvani bylo na 3 tejdny...
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    VERUKEBA: to, jak moc to řešej, asi záleží na tom, na jak dlouho zveš. v té Praze jsou striktnější a musíš jim ukázat buď prachy (v našem případě 100 000 Kč), nebo výpis z účtu (oficiální, od banky, ne z internetu). V Karlových Varech, kde mám trvalé bydliště, jsem žádat nechtěla, protože se na té adrese nebudeme zdržovat - a nechci, aby pak maminku s babičkou doma vyděsila cizinecká policie při náhodné kontrole (to by naší pozici před mami a babi asi fakt moc nepřidalo :) "Vidíš, my jsme Ti to říkaly, už ho tady hledali policajti." Jeej, už to slyším :)).
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    NEELLA: presne jak pise DUBPRINCESS: je to snadny a muzes to udelat na kterykoli cizinecky policii v CR, nejen v miste tvyho bydliste. ja to treba delala v Olomouci misto v Praze, pac tam nejsou fronty :)
    a jako doklad o penezich jsem jenom okopirovala tehdy kreditni kartu
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    NICKIE: než vám udělili víza nebo přechodný pobyt? pre bez víz by se sem přeci někdo těžko dostal..?
    Nejsem si jistá, zda choděj kontroly jen v době žádání o přechodný pobyt, či i po jeho udělení..
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    DUBPRINCESS: nám přišla kontrola před tím, než nám ty víza udělili.. znamená to, že teď chodí ty kontroly i v průběhu toho víza? myslím, že je to dost možný, ale o nikom sem neslyšela..
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    NEELLA: jo, pozvání je celkem snadný. Vše, co potřebujete, je napsáno zde:
    Schengenské vízum na základě pozvání | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
    Schengenské vízum na základě pozvání | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
    http://www.mzv.cz/jnp/cz/informace_pro_cizince/kratkodobe_vizum/vizum_k_pobytu_do_90_dnu_za_ucelem_3.html
    Plus si na pobytovém na cizinecké telefonicky ověř, jakou částku musíš dokládat.
    Na naší spádovou ambasádu si v žádném případě nemohu ztěžovat. Velvyslankyně je vstřícná a ochotná pomoci. Stejné reference mám i od dalších lidí z východní Afriky či Čechů zvoucích lidi z východní Afriky.
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    DUBPRINCESS: no mě stačí komunikace s českou ambasádou v maroku, napíšu jim otázky v mailu a nikdy nedostanu přímou odpověď, ale dostanu odpověď ve formě odkazu na jejich stránky nebo na visa point...

zatím jsem u základního turistického víza, ale přechodný pobyt ani pracovní vízum si zatim raději nepředstavuji :(

btw. máte někdo zkušenosti z turistickým schengenským vízem na základě pozvání? díkz
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    Ahoj, chci se zeptat - máte někdo partnera, který má přechodný pobyt na základě vašeho nesezdaného soužití? Zajímá mne, zda Vám někdy přišla domů kontrola z cizinecké - a zkoumala, zda spolu opravdu žijete atd. Co jsem slyšela, tak se to opravdu děje. Nějaké zkušenosti?
    Říci mi někdo před pár lety, že něco takovýho budu někdy řešit, asi by mi to znělo jako slušný science fiction... docela mne jejich podmínky a pravomoci obtěžují...
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    ja taky v brazilii nemusela vratit obcanku. proste mi rekli ze po svatbe uz neplati a tim ze ziju mimo CR tak ani nemam jak si zaridit novou. muzu se prokazovat pasem prej.

a prijmeni sem si nemenila radsi abych nemusela takle silet :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam