• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SSAMIAD: To je bohuzel kulturou. Nemuzes cekat, ze ti Anglican, Amik, Australan, Kanadan nebo Kiwak do oci rekne pravdu. Bohuzel, pro ne je pravda prilis rude (a proto nemaj radi lidi z Evropy, protoze jsou pro ne prilis neslusni - rikaji pravdu). Rika se jenom to, co si myslis, ze ten druhy chce slyset. Ale to nema lautr nic spolecneho s tim, co si doopravdy myslis. Je to docela peklo.
    SSAMIAD
    SSAMIAD --- ---
    ahoj, ja měla ted kratší ale velmi intenzivní vztah s angličanem...vše bylo naprosto pohodové, až osudové, ale pěkně jsem se zklamala....celé dva měsíce byl ke mně nejvíc sweet a jak je happy pořád a pak jsem odjela na par tydnu do čr a ze dne na den konec a ted o mně mluví, že jsem byla naprosto příšerná...přitom mě zahrnoval láskou jako nikdy nikdo předtím..jsem strašně zlamana, nevím, zda to je ta anglicka povaha, ale takovou faleš ve vztahu jsem nikdy nepoznala...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SKYTHA: Neni divu, ze tohle mesto dalo svetu Kafku.
    SKYTHA
    SKYTHA --- ---
    Mno tak prej mu vydaj dalsi docasny na pul roku, protoze vyrizeni tech dlouhodobych jim jeste nejakej cas zabere... jsou to dloudoba k podnikani. Vtipny je, ze pred 2 lety si je vyrizoval ve Zline, kde mu je dali behem 1 dne a v Praze to je uz skoro rok...nechapu a strasne me to rozciluje:)
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    SKYTHA: taky záleží z jaké je země a o jaký typ víza žádal...
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    SKYTHA: bububu delat muzet, ale co tak vim z vypraveni tak to stejne nema smysl. Spis bych rekla, ze cim vic bubu tim spis si najdou neco co se jim nebude libit. Ale zas bych se urcite zasla zeptat jak to vypada a tak. Z moji zkusenosti po telefonu nic rict nechteji :/
    SKYTHA
    SKYTHA --- ---
    Ahoj, mám dotaz. Jakou máte zkušenost s vízama? Drahý si žádal v listopadu o obnovení dlouhodobých víz a do teď nedostal žádný vyjádření. Ne webu mzv píšou, že zákonem daná lhůta jsou 4 měsíce. Má cenu na ně dělat bubu nebo prostě čekat?
    CROSS
    CROSS --- ---
    MIKATCHOU: podle mého názoru je CZ řidičák třeba při pobytu nad 1 rok pro ne-občany EU.

„Občané EU a čeští občané, kteří jsou držiteli řidičského průkazu vydaného kterýmkoli členským státem EU (včetně Švýcarska), nemají bez ohledu na druh pobytu v ČR a jeho délku povinnost měnit svůj řidičský průkaz za český.“ (říká magistrát)

Zajímavý, že já jako EU občan ve Švýcarsku tu povinnost mám.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Nevíte náhodou, jestli musí mít cizinec v Česku český řidičák a pokud ano, tak zda a kde jej může získat aniž by musel jak blbeček chodit na jízdy?
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    NEELLA: myslim si, ze to asi zalezi dost na personalu nemocnice, na ktery narazite. Nekdo se v tom muze stourat a nekdo to moc resit nebude. Tezko rict.
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    KEEP_SMILE: samozřejmě je to nelegální, nicméně vím, že kamarád vzal jednou do nemocnice svého kamaráda, protože si neplatí pojištění... v našem případě je to tak, že to komerční pojištění nepokryje vyšetření, které potřebujeme
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    NEELLA: ja mam pocit, ze pojisteni je neprenosny, ne?
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    ahoj, nemáte někdo zkušenosti jestli jde ošetřit cizince, který má komerční pojištění, na něčí veřejné pojištění?
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    k novemu cizineckemu zakonu, je tam i odkaz na petici
    opu.cz | Odmítáme nový cizinecký zákon
    http://www.opu.cz/cz/article/264
    KALMIRCZ
    KALMIRCZ --- ---
    DA_LUX: Má milá se učí s autorkou tohodle blogu - http://czech-extra.blog.cz/ - a je vesměs spokojená.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    DA_LUX: můj přítel se učí s jednou paní už asi dva roky přes skype a fakt ho naučila, bere 350 Kč za 90 minut
    MARTHA43
    MARTHA43 --- ---
    DA_LUX: zkusenost nemam, ale znama uci pres skype AJ, PT a CZ pro cizince... zkus ji napsat (ID: VERUKEBA)
    DA_LUX
    DA_LUX --- ---
    Ahoj, snad se sem obracím správně. Spolubydlící by se ráda kvůli příteli a jeho rodině konečně začala učit česky, ale tento týden nastupuje na plný úvazek do práce a bojí se, že by pravidelné kurzy nestíhala. Proto shání nějakého dobrého učitele češtiny, samo za rozumnou cenu. Máte nějaké doporučení, dobré zkušenosti, nebo radu kam se obrátit?
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    CROSS: co si ještě ministerstvo nevymyslí opravdu...
    CROSS
    CROSS --- ---
    MIKATCHOU: yy to mě napadlo. Neuvěřitelný, s čim ochránci čistý rasy zase vylezli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam