• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    CROSS: ten urednik odpovedny za tyhle matricni zalezitosti v Bernu je takovy, ehm, specialni, ne? dvakrat jsem s nim telefonoval a vzdy znel dost povysene: ze on preci vi, co dela (ani v jednom pripade nemel pravdu, respektive si nenechal moji situaci vysvetlit). radsi jsem kvuli tem papirum zajel do prahy, sice s tim clovek stravi cely den, ale aspon si ty urady muze obehat sam a dostane to, co skutecne potrebuje (a ne to, co si ten urednik mysli, ze potrebujes).
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    CROSS: Fotku musíme dodat my.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    CROSS: Vlastně kecám, teď jsem si uvědomila, že tohle vlastně nebylo na ambasádě, ale v ČR při výrobě biometrickýho pasu.
    CROSS
    CROSS --- ---
    MORGAN: Ještě v roce 2018 mi tvrdili, že nemají rozpočet na foťáky na abasádách, proto ji chtěli ode mě. (Holt sociální verze konzulátu, Bern.) Jestli jinde nebo konečně všude fotěj sami, bude to asi podstatné zlepšení.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ANDREJKA: Fotku si pokud vím dělá ambasáda sama, takže je potřeba se dostavit. My to absolvovali tenkrát s třítýdenním miminem, já ho držela zhruba vertikálně, muž dělal bílou plínkou pozadí, abych tam nebyla vidět a úřednice dělala na mimi cukrbliky, aby se podívalo. Ty otevřené oči se nám povedly, úsměv v tomhle věku ještě ne :D
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    CROSS: Díky, sice jsi mě nepotěšil, ale alespoň vím, že to není zvůle jednotlivce. To občanství jsem už vytěsnila, to jsme žádali, to je pravda.

    Ad foto kojence, netušíte někdo, zda je to takové peklo trefit i na ten jednorázový pas nebo u toho je větší tolerance na zavřené oči, otevřené oči, úsměv...?
    CROSS
    CROSS --- ---
    Jinak jako life hack doporučuju nedělat soudní překlad zahraničního RL v zahraničí, ale nechat si ho udělat v ČR, pokud se to u vás nehemží překladateli do češtiny.

    A jasně, RL v zemi narození mi prostě poslali poštou za pár dní, superlegalizace (apostila) = jedna cesta na úřad a asi 15 minut tam. Kromě českých lhůt je největší problém fotka kojence akceptovatelná tím systémem, do kterého to na konzulátu scanují. To je opravdová loterie.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDREJKA: ty lhůty, co ti ambasáda říká, jsou pravděpodobně skutečné. V reálu to stíhají trochu rychleji, u každého z mých dětí to bylo trochu jinak (rychle), ale v zásadě procedura na 4-6 měsíců. Hlavní problém je, že konzulát je jenom front office, naberou informace a pak ti předají vydané dokumenty, ale jinak všechno probíhá v ČR. Jak tu zaznělo, český RL dělá matrika v Brně. Ale tím se nezačíná, začíná se osvědčením o občanství ČR. To zase vydává (aspoň v mém případě) obecní úřad Prahy 1. V praxi požádáš o obojí najednou a se štěstím to osvědčení dojde na matriku a ty pak na konzulátu dostaneš oba ty papíry (osvědčení o občanství podle mě žádný jiný účel nemá). S českým RL se žádá o pas. Jak tu padlo, konzulát může vydat cosi jako jednorázový doklad k návratu do ČR, což třeba mně by bylo k ničemu, takže další čekání.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    ANEZAK397: Nám bylo řečeno, že nejdřív musíme na ambasádě požádat o český rodný list a teprve s ním v ruce můžeme zažádat taktéž na ambasádě o pas - ať už normální nebo ten jednorázový. Ale strašně dlouho to trvá (ten RL) a já bych prostě chtěla zjistit, jestli je to opravdu v pořádku nebo si můžu někde stěžovat, že to tak protahují. Místní RL máme, to trvalo vyřídit asi 15 minut. Zkusím se poptat ještě v jiném klubu.
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    ANDREJKA: Při narození dítěte jste předpokládám obdrželi místní rodý list s údaji dítěte, to by mělo stačit k obdržení českého pasu sloužíciho k jednosměrné cestě do ČR. A v ČR to pak vše vyřídit je nejjednodužší, můžeš na jakýkoliv úřad a oni to pošlou na zvláštní matriku do Brna. Na ambasádě si aspoň nechte ten rodný list superlegalizovat, to je potřeba k vydání rodného listu v Čechách. Pokud nemůžete vycestovat, tak to nechápu proč by to přes ambasádu nešlo, mohu se zeptat, co je to za zemi? Občas jsou fakt hrozně neochotní...
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ANDREJKA: No my prave nechali vystavit spanelske doklady, zijeme v ESP a deti na ne po svem spanelskem tci maji stejne narok. A na ty jsme pak vycestovali do CR, kde jsme zaridili ceske doklady.
    Kazdopadne melo by byt nejakym zpusobem mozne ziskat doklady pro dite na cestu do CR od ambasady. Kdyz nekdo v cizine ztrati pas, tak taky prece nezustane v cizine navzdy nebo nebude cekat tri mesice (ze ne?)
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    MORGAN: Ano, tak to je.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    MORGAN: Jak dojedu do Čech bez dokladů? Na ambasádu jsme samozřejmě okamžitě zamířili. "Nejdřív musíte počkat na rodný list, to může trvat tři měsíce. Potom si můžete požádat o pas. To může trvat taky tři měsíce." Proto mě zajímá, jestli jsou tyhle lhůty v souladu se zákonem.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    A v CR myslim cizince a ceske deti narozene v cizine resi zvlastni matrika v Brne, alespon tak to bylo pred temi 5 lety, kdy jsem to resila ja.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ANDREJKA: No, resila jsem to kdysi, ale uz si nevzpomenu. Mslim, ze jsme nechali vydat doklad te zeme, kde se dite narodilo, s tim jsme dojeli do cech a v CR jsme potom nechali udelat rodny list a cesky pas. Myslim, ze minimalne neco z toho jsme resili s ceskym konzulatem, neco slo zaridit dalkove. Rozhodne bych se poptala na konzulate/ambasade.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    Netušíte, jestli existují zákonné lhůty (a kde je dohledat) na to, do kdy vám musí vystavit český rodný list dítěte, co se narodilo mimo ČR? Popř. totéž pro cestovní doklad? Zatím to vypadá, že v praxi po narození dítěte jste prostě zavření v dané zemi a s úředníkem nic nehne. Zajímalo by mě, jestli má tohle jednání oporu v zákoně. Díky.
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    AGRICULTEUR: kdyz mi tecou nervy, tak nadavam doma pekne cesky. Zadnym jinym jazykem mi to nejde tak pekne od srdce :)
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    A hádáme se též Ciminglisem, zajímavý moment však nastává, když to nejde a prostě se potřebuje vyrvat. To potom přejde do mongolštiny a já mám pocit že na mě vrhá nějakou Kletbu warlocka na 80lvlu (mongolština je skřetí jazyk)... Nejdříve jsem nevěděl co s tím, ale pak jsem se to od ní naučil a je to nejlepší... Prostě jen vypustis ventil.
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    Mluvíme spolu Ciminglisem, směsicí mongolštiny a češtiny slepené špatnou angličtinou. Crossing borders bigtime ale docela to funguje.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    CROSS: U nas byla spadova skolka v miste meho posledniho trvaleho bydliste, i kdyz tam deti nikdy nezily.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDREJKA: tak dobře, že se to vyřešilo. Já teda netušim, jaká škola by měl být pro moje děti spádová, když nikdy v Čechách nežily, ale v (českém) školním věku už mám dvě a nikdo po mě nic (stran školní docházky) nechtěl.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ANDREJKA: Me posilala rovnou email (whoa, 21.stoleti dorazilo i do sudet!) reditelka spadove skolky, velmi mile. Podala jsem vysvetleni, ze v CR nezijeme. Odepsala mi, ze takhle to staci a je to v poradku.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDREJKA: školský odbor v místě trvalého bydliště (asi tvého posledního). Mně takhle poslali přípis z odboru přestupkového, že jim přišlo podání ze školského odboru, abych se dostavil k podání vysvětlení. Haha, v dubnu, první vlna a tak. Samo já mimo ČR. Tak jsem jim velmi slušně napsal mejlem (oni psali papírem, ale mail uvedli), že ani netuším, proč mají syna v agendě, když pobyt v ČR nikdy neměl a během svého pětiletého života tam pobyl všehovšudy asi tři týdny, plus že už se dávno vzdělává jinde. Paní z přestupkovýho byla velmi milá, odhadla, že asi když ambasáda nechala dělat pas, poslali to na městskou část (jsemť z Prahy), kde jsem naposled bydlel, sdělila, źe moje vysvětlení je plně postačující a poradila, abych stran dalšího dítěte školský odbor informoval preventivně. Když jsem jí poděkoval a ocenil vstřícnost, byla celá naměkko, že jim na přestupcích lidi obvykle neděkují. ;-]

    Je to v lidech.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam