SUNY: kdybych jel znova do Vietnamu, tak bych kontroloval zda mam platne ockovani na tetanus, zloutenku A, brisni tyfus a zlutou zimnici (ikdyz ta tam asi nehrozi, ale placaj ji vsude). Potom bych si vzal do batohu antimalarika malaron, moskytiery a aspon malej repelent co ma v sobe autan, to je to nejsilnejsi co jde v CR koupit. Je teda fakt, ze bych antimalarika uz jako profylaxi nebastil, kor pokud bych jel na 14 dni, ale celkem chapu jak to vidis ty, poprve jsem je taky zobal jen kvuli klidu. Kazdopadne u malaronu se nemusis hrozit vedlejsich desivejch ucinku jako ma napr Lariam. Ale stejne nejlepsi je vecer dlouhej rukav a zodpovedne mazat. Stipance sem sem tam chytil, ale rozhodne ne jak v lete u nas u rybnika. Pokud jsi zoodpovedna, tak se stipancum vyhnes.
Tetanus pokud mas uz dyl neockovanej, tak ten ti zadara prepichne obvodak, plati to pojistovna.
Na lidskou vychcanost si dej pozor ;) Budou si myslet, ze jsi chodici penezenka a podle toho te zkusi vsude natahnout. Neplat ceny co se ti zdaj ok, to by jsi furt preplacela. Ptej se mistnich co by to melo stat, pak se obrn trpelivosti a klidem a nebudes mit problem. Klasicky natahujou taxiky a pak 98% nahanecu. Ti samo i lzou a to dost drze, budou tvrdit, ze ta a ta pamatka je zavrena ale oni ze zrovna maj zname/kliku/protekci a proto te muzou vzit na super trip - neverit. Pokud te nekdo natahne, tak hned jak to zjistis tak se zeptat, pokud na tebe nahodi ramena, tak klidne volat policajty. Na me jeden "klidny" taxikar rval v noci ze jsem zlodej po tom co chtel za 500 metru asi 2 kila, kdyz jsem rekl, ze ho chapu, ze ho obrat nechci a ze zavolame policii at to vyresi, tak se sebral nechtel nic a odjel. Samo tim nerikam odrit kazdeho dedu, ale zas nenechat se od vychcanu obirat.
Potom dalsi kapitola jsou prodejci a dalsi prodejci - male deti. Pokud nechces kupovat, tak asi nejsnazsi je je ignorovat. Na jejich "Where are you from" je lepsi mlcet, neb to vede ke klasickemu hovoru koncimu nabidkou zbozi.
Ono je to tak spis na pokec u piva nez tu psat obecne povidani o vsem, prolez si historii tohohle auditka a pak treba jeste koukni sem
[ Indonésie, Malajsie, Brunej, Filipíny, Vietnam, Laos, Thajsko, Kambodža, Barma, Singapur... - jihovýchodní Asie ] a udelas si predstavu. Podobne veci se tu resi opakovane. Na konkretni veci se samo klidne ptej :)