• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAURYNNVietnam
    Vše o Vietnamu a Vietnamcích...:))
    rozbalit záhlaví
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    KAKIHARA: nas v Kontumu pred 14 dny. ale teda ne jen v kontumu, kdyz byl fotbal tak jsme si koupili viet vlajky a slavili s mistnima a to byla velkoparada
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    SA_KRA_: Oslavy ve velkym imo začnou až po “silvestru” čili pristi vikend. Loni byl všude klídek, a po přelomu roku byly snad všechny vetsi i menší města v deltě Mekongu plný konfet, kytek, soch, ohňostrojů a spousty lidí. Ale je fakt že letos nás v Kon Tumu místní vožrali už minulej tejden, protože “happy new year” a “Vietnam” (nic moc jinýho jsme si v podstatě neřekli.)
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    SAMOUT: jedu na jih, ale diky :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    SA_KRA_: My byli na Tygrim a Slonim vodopadu, oboji stoji za to. A pak cesta do Nha Trang, ktera sama o sobe je cil, ty vyhledy jsou fenomenalni.
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    jen btw airbank ma poplatek za vyber kilo, coz je snesitelny (v Hoi An MB bank ma limit do 5 mio), navic jsem vyuzila moznost "odmitnout poplatek, takze zadara" :) (k te diskuzi s bankomaty/ cashem).
    Jinak krome desnyho karaoke tu TET neni skoro nikde videt, uvidime v Saigonu, ale mistnima mi bylo zas receno, ze naopak hodne lidi odlita na ostrovy a za rodinou a mesta jsou paradoxne klidnejsi.
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    uz druhej den se nudim v Da Lat, nejaky tipy? :)
    NEPHILIM
    NEPHILIM --- ---
    SAMOUT: :))) tak tohle zkus někomu říct v auditku Thajsko :)))
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NEPHILIM: Tak mezinarodni ridicak je samozrejmost ani tak ne kvuli mistnim policajtum, ale hlavne nasim pojistovnam. Kdyby se ti neco stalo, a nemels mezinarodni ridicak (takze jsi vlastne ridil nacerno), bude pojistne plneni presne nula.
    NEPHILIM
    NEPHILIM --- ---
    ENZO44:
    ANDY_WARHOL:
    SAMOUT:
    ICELANDBOY:
    Ještě k moto dopravě ve Vietnamu:
    Fichtla si půjčíš ve Vietnamu asi všude a skoro všude Ti ho půjčí bez pasu (maximálně si vezmou kopii nebo chtějí nějakou částku jako deposit - ideální je půjčit si ho přímo v hotelu, hostelu, pak většinou nechtějí nic). Ale bacha, místy (většinou v turistických oblastech) si policajti chtěj přivydělat a chtěj vidět mezinárodní řidičák. Vlastní zkušenost z Mui Ne - neměl jsem MŘP a s českým řidičákem jsem nepochodil - dostal jsem na výběr úplatek (a nebylo to úplně málo, skoro litr) nebo zabavení půjčený motorky.

    SA_KRA_:
    Výměna peněz v pohodě, taky bych raději volil dostatek valut už z domova, většinou vybereš ekvivalent cca 3000-5000 CZK plus zhruba dvě stovky viet bance (plus případně poplatek český bance), což je šílený. Maximum, kolik se mi v bankomatu ve Vietnamu podařilo vybrat, bylo 8000 CZK, ale banku už nevim, zagoogli a někde to najdeš.

    Psy řešit netřeba, po celým jižním Vietnamu se potulujou stovky pouličních ridgebacků, ale nikdy jsem nezažil jediný náznak nějaký agresivity.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    SA_KRA_: Sice jsem ve Vietnamu nebyl, jen Thai a Cambo a tedy i v Iranu a podobnej pristup k turistum bych necekal :))
    KOLOCH
    KOLOCH --- ---
    Ja osobne uz bych dneska jel s vice dolarama, bez poplatku u bankomatu a vubec clovek nemusi ty vybery resit. Me bankomaty davali vzdy max 3mil vnd, poplatek nekde tusim cca 10kc, nekde 22kc. Ale extra jsem se po tom nepidil. JAVOR me prekvapil teda, tusim, ze jsem tam vybiral a limitovalo me to stejne na 3 mil vnd. Jako pokud clovel nejede na korunu, tak se ted poplatek prezit da :)
    WASHO23
    WASHO23 --- ---
    ohledně bezpečnosti - rozhodně nedoporučuju nosit taštičky přes rameno (tzv buznataška) projedou kolem tebe na skůtru s nožem a odříznou ti ji a ujedou. viděno v Saigonu na vlastní oči. stalo se kámošovi
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Ja jsem pro hotovost. Manzelce tam vyfotili kartu, a rok a pul po navratu s ni nekdo zaplatil na netu nakup asi za 50k VND (zcela evidentne zkusebni). Vicemene je jenom jedna moznost, kde se to mohlo stat (za pult si brali kartu jen v jednom hotelu ve Nha Trang). Takze jo, platte kartou, ale musite na ni PORAD videt.
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    JAVOR: btw nektery bankomaty maji svuj poplatek, napr v agribank nevybirej. vpbank bez poplatku a muzes vybrat do 10mega
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    SA_KRA_: vybíral jsem ted 8m, a poplatky žádný, respektive srovnatelny s vymenou hotovosti tu.:) za me je karta uplne v pohode, ve vetsich mestech vsechny hotely ji normalne berou, a jizdenky, vylety atp vyridis vetsinou na recepci a platis s ubytovanim..
    ICELANDBOY
    ICELANDBOY --- ---
    SA_KRA_: výběr asi záleží na bance, tuším, že max je 2.5mio dongů...města v pohodě všude platby kartama...pro sichr jsme měli asi 300 dolarů, 200 jsme odvezli domů.
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    diky vsem :) letim pristi stredu, muj prvni solo travel, moc jsem to zatim neorganizovala ...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SA_KRA_: dolary sem ve vietnamu nikdy neplatil. vedle v kambodze tam zas pouzivas jenom dolary a jejich menu na mensi castky nez dolar. ale vietnam svoji menu normalne pouziva
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    SA_KRA_: Obcas da (ne moc casto), ale natahnou te. Menil bych dongy (hledej zlatnictvi, ktera fungujou jako smenarny).
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Btw. uz jsem to tu psal - je dobry vedet, ze Vietnamci jsou strasne povercivi pres cisla. Takze kdyz menis jednu stodolarovku, dostanes vic penez nez za deset desetidolarovek. Oni proste veri tomu, ze je to lepsi (stejne tak jsou drazsi simky s hezkym cislem, ale vzhledem k tomu, ze nasinec to chce jen na internety, tak bych sel podle ceny).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam