• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    M1C4A1Sebevědomí - jak ho získat, nacvičit, trénovat
    Sebevědomí může znamenat:
    * v běžné řeči povahový rys člověka, který si cení sebe sama a obvykle to i dává najevo svým jednáním a pod.
    * ve filosofii skutečnost vědomí sebe sama, sebereflexi.

Diskuze by měla sloužit k debatě o tom, jak sebevědomí získávat, jak ho používat ve společnosti, jak se dá trénovat, jak ho používat.
    Nebráním se širokému záběru rozpovídání, nicméně ten základ (sebevědomí) by měl mít v diskutování kořeny.
    rozbalit záhlaví
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    FANAE: Taky si všímám, že když už nějakou oslovím, tak jsem ukecanej až hrůza. I když jen jestli to mletí hubou není jen podvědomá reakce na nějakej ten strach ze zklamání.
    Ale oslovit, to je snad nejhorší věc na světě. :D
    FANAE
    FANAE --- ---
    Prosla jsem si ty stranky na nastence a usoudila, ze ten muj problem nebude vylozene souviset se sebevedomim :) Protoze kdyz jsem ve spolecnosti lidi, ktere znam (i kdyz treba jen z internetu a ve skutecnosti je vidim poprve) tak nejaky extremni problem bavit se s nima nemam, naopak spis mozna kecam az moc :)

Mam treba problem s tim, kdyz mi nekdo neco vycte, treba nejakou blbost, ted me nenapada priklad, ale jakakoliv blbost, tak se tim uziram treba jeste za tyden, kdyz normalne by to clovek ppustil z hlavy hned. A potom jeste s tim chozenim kolem lidi. Nebo kdyz zpatky treba k tem srazum, tak mluveni mi problem nedela, ale zvednout se a pro neco zajit treba uz celkem velky.
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    M1C4A1: Jo, tak mi to vyšlo dle očekávání:
    Podle typologie J. B. Rottera spadáte zcela jasně do kategorie externalistů. To znamená, že vaše sebedůvěra je značně omezená. Nevěříte, že můžete věci ovlivňovat sami, a stejně tak nemáte důvěru ve své vlastní schopnosti. Psychologové se přiklánějí k názoru, že podobný postoj získávají lidé už v raném dětství, kdy je rodiče drží příliš zkrátka a neustále jim opakují, že jsou příliš nešikovní a sami nic nezvládnou. Tento vzorec chování se s nimi potom přenese i do dospělosti a výsledkem je neschopnost postavit se na vlastní nohy. Neustále máte pocit, že i když se snažíte, vaše snaha je k ničemu, protože věci dopadnou stejně úplně opačně. Zamyslete se však nad tím, jestli tomu tak není proto, že ke všemu už předem přistupujete tak, že ani nemá cenu pořádně se snažit. Bojíte se převzít zodpovědnost za své vlastní skutky a především své nezdary rádi svádíte na nepřízeň osudu. Uvědomte si však, že pokud apriori předpokládáte, že se věc nezdaří, musí se osud dvakrát tak snažit, aby to dopadlo jinak.
    Předpokládám, že todle je typický profil nesebevědomého člověka.
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    FANAE: Tak to bude asi chyba někde hlouběji. :-)
    FANAE
    FANAE --- ---
    To ja u sebe zadnou pricinu nevidim :) Naopak, prave zazivam jedno z nejlepsich obdobi a vratilo se mi to v podstate ze dne na den
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    FANAE: Asi to chce najít příčinu.
    U mě je pokles nesebevědomí jasnej - dlouho jsem neměl sex a ženskou. :-D
    FANAE
    FANAE --- ---
    No ja byla posledni tak dva mesice celkem v pohode, ale od minuleho tydne si vsimam, ze se mi vsechny ty divny pocity vraci :/
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    Dřív jsem měl při příchodu mezi víc lidí pocit, který by se mohl bez příkras nazývas sociální fóbií. Ale to už jsem myslím překonal, nevyhýbám se už zastávkám, na kterých čeká víc lidí. :-)
    Určitě to souvisí se sebevědomím taky.
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    FANAE: Já bliju po 8. :-D Takže 7 je to taková ta hranice, kdy vím, co dělám, a kdy o sobě nevím vůbec. :-)
    Alkohol prostě nezabírá. Aspoň u mě ne, věřím, že to spoustě jiných lidí pomáhá.
    FANAE
    FANAE --- ---
    NACHTIGAL: No ja mam problem treba i projit kolem nekoho :D Fakt to je dost neprijemny..
    FANAE
    FANAE --- ---
    M1C4A1: Po sedmi panakach absintu bych si taky uvedomovala, ze zvracim :D
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    NACHTIGAL: Kdysi jsem zkoušel čučet v autobuse do kočárku na jedno děcko, který na mě furt zíralo (závidím miminám to, že v tom dívání neshledávají nic jinýho)... občas jsem musel sklopit oči, to se nedalo. :-))
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    FANAE: Závidím - já zkusil alkohol právě taky, abych nabral nějaký to sebevědomí při oslovování slečen, ale bohužel ani po 7 panákách absintu nejsem schopen ztratit zábrany, furt si uvědomuju, co dělám. :-)
    NACHTIGAL
    NACHTIGAL --- ---
    Sebevědomí se dá získat. Nebo, přesněji řečeno, naučit se chovat sebevědomě.

Já k tréninku zneužívám maminky s kočárky, kterým nabídnu pomoc a pak prohodím pár slov. Takhle opadne základní bariéra.

Docela pomáhá jít po ulici a na pár lidí se usmát. Když úsměv oplatí – zvedne to sebevědomí. A když ne – no, je třeba naučit nevzdávat se.
    FANAE
    FANAE --- ---
    Alkohol treba? :D
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    FANAE: A to? :-) Bych taky potřeboval. :-)
    FANAE
    FANAE --- ---
    Tak jako mam techniky na kratkodobe vylepseni :DD
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    FANAE: A jaktože žiješ? :-D

Já na tom taky nejsem nejlíp, proto jsem tu diskuzi založil. :-)
    FANAE
    FANAE --- ---
    Tak ja nevim teda kde se bere , ani kde se ziskava, ale vim, ze ja ho nemam ani minimum potrebne pro preziti :DD
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    Takže jak nabíráte sebevědomí? Dá se to podle vás trénovat? Nebo je to věc, s kterou se člověk rodí a umírá?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam