• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LOSOSICEKOchrana českých hranic - vojenské bunkry, užitá technika a její funkčnost
    CH4MISS
    CH4MISS --- ---
    XYNDLL_2Q3F: ..jestli myslis ten samej rop co ja, tak ten bych mel mit nekde na fotce, taky ho mam za rohem, jesli foto najdu, tak ho sem hodim :)
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    DBEAT2HELL: Třebíč. To je skoro za rohem.
    DBEAT2HELL
    DBEAT2HELL --- ---
    FALLENANGEL: pocházíš někde z okolí Slavonic?
    381007
    381007 --- ---
    XYNDLL_2Q3F: Mám ho tady 15 km od baráku, tak Ti o něm něco zkusím zjistit. :)
    XYNDLL_2Q3F
    XYNDLL_2Q3F --- ---
    TRIPRD: Ok dík. Zajdu ke známému on má hafo literatury snad mně něco poví.
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    XYNDLL_2Q3F: Uz se po tom trosku koukal. Fotky jsou ale texty zadne.
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    TRIPRD: Se přidej, chceme se švárou koupit dva řopíky někde u Slavonic :)
    XYNDLL_2Q3F
    XYNDLL_2Q3F --- ---
    Zdravím. Nevíte kde by se člověk dočetl o to převráceném řopíku který byl součástí linie bouda (nevím jistě).
    Zajímalo by mě jak to vlastně bylo. Jako malému klukovi mě průvodce vyprávěl že pod ten řopík narvaly němci trhavinu .. no bunkr zustal celej. Jen se otočil střechou dolů.
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    Hele. Já chci taky svoji pevnost!
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    TRIPRD: Tady to možná bude horší.

Betonový kryt
    http://www.armyburza.cz/Detail/betonovy-kryt/367791/
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    Kdyz jsem četl o převážení třicetšestky tak mne málem kleplo. Tolik se toho zatopilo, rozmlátilo, vyhodilo do povětří nebo zahrabalo a teď stěhování bunkru. No ale nakonec ještě že tak )))
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    CZEHUN: Nouzový pobyt? Co si pod tím můžu představit?

Nemáš k tomu okopu nějaké bližší informace, nebo obrázky? To by mě docela zajímalo.
    CZEHUN
    CZEHUN --- ---
    FALLENANGEL: Pokud se nemílim, přístřešky se stavěli docela běžně i u TO. Sloužily k nouzovému pobytu osádky na vzdálenějších pozicích. Co se týká okopu, jde o klasický spojovací okop mezi objekty LO, hlavní okop byl lehce ve vnitrozemí.
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    A teď mi někdo prosím vysvětlete, co je to na té střeše :)

FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Smrsknu to do jednoho postu. Fotky bunkrů s přístřešky u vchodu.

FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    TRIPRD:

Teď jsem narazil na galerii dobových fotografií na serveru bunkry.cz. Tady je vidět nějaký přístřešek. vzhledem k tomu, že bunkr je hotový a zamaskovaný nemuselo by jít o pozůstatek po stavařích.

A dál je tam hodně snímků bunkrů se zákopem, který vede ke vstupu. Třeba tady jde zákop (relativně) kolmo k ose střílen, takže zřejmě nejde o přímé spojení se sousedními řopíky. Možná existovalo nějaké zázemí pro více bunkrů, které bylo zákopy spojené s jednotlivými stanovišti.

TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    FALLENANGEL: Zajimavá otázka. Vlastně jsem nikde nenarazil na jednoznačnu odpověď. Předpokládám spaní v tom samém místě kde měli spát ostatní obránci. Stany, polní úkryty a pod.
    Ale klidně a rád se nechám informovat )
    GEBY
    GEBY --- ---
    Mimochodem, kdyz se tu nedavno nakousl ten povalecny bunkr, tak
    ted zrovna mam pujcenou knihu: Utajena obrana zelezne opony http://search.mlp.cz/searchMKP.jsp?action=sTitul&key=2687167

Zaujal mne tam treba vyvoj: predvalecny monoliticky betonovy bunkr -> sovetssti poradci -> drevozemni bunkr -> asi by to chtelo neco odolnejsiho, tak co betonove prefabrikaty?

Nebo ze ty nove prefabrikovane ukryty (tedy objekty bez strilen, urcene ke schovani v pripade jaderneho utoku) tak dokonale maskovali do terenu, a vchody zahrabali treba i metr pod zem, ze pri deaktivaci tech bunkru nektere nenasli. :-D

Ale je to hezky prehled toho, co se kdy stavelo, a proc. Doporucuji.
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Mám s dovolením dotaz na (předpokládané) fungování posádek LO v případě, že by se historie vydala v roce 1938 jiným směrem a opevnění by bylo skutečně využito. ŘOPíky vz. 37 typ A měly mít posádku 7 mužů. Jak měly být tyto posádky ubytovány?

Vím, že existovaly ubytovny, domy postavené v okolí řopíků, kde byly ubytované větší jednotky. Vím, že v desateru velitele LO se praví: " Rozděl službu tak, aby každý z osádky měl v klidu možnost si odpočinout. Dobu odpočinku nechť věnuje spánku, aby nasbíral nové síly pro boj." Nepředpokládám ale, že pokud měl být bunkr pouze v pohotovosti, byli všichni vojáci zavření za dveřmi a mříží. Počítalo se s tím, že budou spát v zákopech, nebo ve stanech hned v těsné blízkosti bunkru? Systém, kdy by dva muži z posádky odpochodovali do chaty se vyspat má podle mě hned několik nedostatků.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam