TRIPRD:
CZEHUN: Aby bylo spravedlnosti učiněno za dost, tak já teda půjdu s pravdou ven. Je to chyták, není to čs. opevnění, ani to není na území ČR. Je to německé opevnění východní hranice Německa s Polskem z 30. let (20. stol. samozřejmě) - opevněná linie mezi řekami Odrou a Wartou (Festungsfront Oder-Warthe Bogen). Po poválečných změnách hranic zůstalo na dnešním polském území, poblíž města Międzyrzecz.
Pokud mi nic neuniklo, je tam jedna centrální tvrz, která ale nebyla dostavěna, před dokončením již bylo jasné, že další válka bude pro Německo válkou útočnou a výstavba pevnění se jevila jako pouhé vyhazování peněz. Objekt na fotce je jeden z tvrzových objektů, který je hlavním objektem místního muzea. Nebyl jsem na prohlídce, pouze jsme projížděli kolem a tak jsme se stavili projít povrch tvrze. Dojmy rozpačité, je tam sice hodně pancéřových prvků, ale na francouzskou a československou předválečnou fortifikační školu to podle mě nemá, podle výšky nadzemní části objektů a tloušťky krakorce odolností takový lepší arab :)
Každopádně se tam chci ještě někdy zajet podívat a dát si to včetně prohlídky.