• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LOSOSICEKOchrana českých hranic - vojenské bunkry, užitá technika a její funkčnost
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Tak pátrání po tom, jak byly ubytovány osádky řopíků pokročilo. Dal jsem dotaz do diskuse na ropiky.net a ozval se mi pan Miloslav Sviták, autor knihy Příprava obrany Jindřichohradecka v roce 1938.

Pamětníci hovoří zhruba toto: "spali jsme v bunkru, dva vojáci byli na stráži, takže se nás do objektu 5 v pohodě vešlo. Spali jsme na chvojí, ale někdy bylo lepší, při teplejší noci, vytáhnout ty větve ven a spát před bunkrem." Všeobecně se spalo za týlovou stěnou, napřed ve stanech, ale ty byly nepohodlné - zima a malá odolnost proti dešti - proto si začali vojáci dělat ty přístěnky nebo přístřešky.

Pan Sviták se zabýval rekonstrukcí některých typů přístřešků, které se stavěly a snímky jsou k dispozici v uvedené knize. Cena je 165,- Kč. Kdybyste někdo chtěl, můžu zajistit její dodání.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    XYNDLL_2Q3F: Já se na Náchodsko dostal loni po několika letech, opět na prohlídku s rodinou. A právě, když jsem se tam s chlapama bavil, tak zmiňovali, že pomoc uvítají. Takže ne, osobní zkušenost zatím nemám ;-)
    XYNDLL_2Q3F
    XYNDLL_2Q3F --- ---
    CH4MISS: "Tento způsob světa se mi zdá poněkud nešťastným" :/
    CH4MISS
    CH4MISS --- ---
    XYNDLL_2Q3F: ..na K-S jsem byl asi rok clenem, to mi bylo asi 15 let, takze jsem do toho tak jeste nevidel, ale vim od starsich, ze rivalita tam byla, ale myslim, ze to je asi vsude, to je dano touto dobou, bohuzel !
    XYNDLL_2Q3F
    XYNDLL_2Q3F --- ---
    CH4MISS: To vypadá na dobrej shop. Dík za tip.

MAZDA: Doufám že aspon na Náchodsku je ta rivalita menší než na K-S jak psal JRXD... byl jsi tam makat? Mas nejakou prac. akci za sebou?
    CH4MISS
    CH4MISS --- ---
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    XYNDLL_2Q3F: Březinka byla první, která mě napadla, a kde vím, že hledají další lidi, tak proto ona ;-)
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    FALLENANGEL: Existuje tabulka kde jsou jednotlive vzory i experientalni s oznacenim a popisem. Ten rozpitej, naohranicenej typ je tam taky.
    XYNDLL_2Q3F
    XYNDLL_2Q3F --- ---
    FALLENANGEL: JJ už to čtu... :)
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    XYNDLL_2Q3F: Je teda pravda, že ty tmavý pole jsou dost nejasně ohraničený proti tomu, co se dá najít na netu.

FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    TRIPRD: Splittertarn.
    XYNDLL_2Q3F
    XYNDLL_2Q3F --- ---
    TRIPRD: To mně taky přišlo, ale ten bílej vnitřek mně zmátnul. Hmm vida... Dobrý kamo na podzim do lesa :)
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    XYNDLL_2Q3F: Nemecky prevlecnik. Bez tabulek ti nepovim oznaceni vzoru. Ale skorem bych si myslel ze je to vzor pro SS.
    Po Wermachtu a SS toho zbyly hory. Tak se z toho castecne vystrojila armada po roce 45.
    XYNDLL_2Q3F
    XYNDLL_2Q3F --- ---
    Chlapy, co to má ten desátník za mundúr na sobě? To vypadá že si to ušil ze staré celty (dub) nebo to je nějakej vz.? To asi ne co...

XYNDLL_2Q3F
    XYNDLL_2Q3F --- ---
    GEBY: Ono jde hlavně o to že jsou stále lidé co nezapominají na čest, vlastenectvý, statečnost, soudržnost a odkaz načich předků.

Dívej se na to tak že ti lidé to delají hlavně proto že to maj jako koníček, že se třeba snaží vzbudit v lidech těch pět vlastností co jsem psal.
    Samozřejmně že v reálu by to bylo uplně jinak.
    Naším dokonalím opěvněním by totiž jen tak neprošly... :)
    XYNDLL_2Q3F
    XYNDLL_2Q3F --- ---
    JRXD: Ta rivalita je dost smutná když si člověk uvedomí, že při stavbe těchto opevnění drželi češi při sobě. :/
    JRXD
    JRXD --- ---
    GEBY: Taky mě napadlo pár věcí, které by se na tom daly zkritizovat, ale i tak je to podle mě dobrý počin. Sám jsem čekal, že "padnou", jakmile vlezou blíž, ale pak by nás zas scénář připravil o tu nádhernou ukázku útoku náloží na tyči na střílnu.
    JRXD
    JRXD --- ---
    XYNDLL_2Q3F: Nádherná scénka! Natočení takového videa může podle mého názoru dát člověku o dost víc než návštěva leckteré bojové ukázky.

Jinak k pracem na K-S, dojem na mě udělali při mé loňské návštěvě na K-S 5, zrovna se tam sešla skvělá grupa lidí, ale tam už jsou taky s pracemi relativně daleko. Na pozorovatelně Hůrky (K-S 12b) by asi bylo co dělat, co jsem pochytil, tak je jich tam teď málo a taky se málo scházejí.

K internetovému domlouvání dobrovolnické práce na rekonstrukci opevnění jsem osobně dost skeptický. Co si budem povídat - k českému fenoménu rekonstruování opevnění patří jedna negativní stránka, totiž rivalita mezi některými "osádkami", hraničící někdy až s "válkou". Pak se není čemu divit, že jsou lidi z některých objektů až paranoidní. Jiní zas podle všecho pomoc zásadně odmítají, přestože to sami na první pohled nezvládají. Je to podle mě spíš na osobních kontaktech.
    GEBY
    GEBY --- ---
    XYNDLL_2Q3F: Problem te ukazky je v tom, ze utocnici by si asi jen tak nenakraceli az k bunkru, protoze by byli v palebnem vejiri sousednich objektu, ne?
    XYNDLL_2Q3F
    XYNDLL_2Q3F --- ---
    FALLENANGEL: Jé vidíš to jsem se chtěl zeptat. Co to řval...
    No ale v té pozici co byl by po něm zbyly jen ty nohy :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam