• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VEROUNKA5th DIMENSION
    GAF
    GAF --- ---
    VEROUNKA: ne to ani ne.

Spiš mi šlo o to, že jelikož budu mít stále originální tělo a nejspíš i tu část mysli, co je "neabsolutní" či jak to říct, tak budu zažívat vjemy, které žádný další člověk nemusí zažít. Prostě jiné. A to mě a kohokoliv jiného bude myslím vždycky činit "i" něčím jiným než jenom kolektivním vědomím tj. individualitou.

Osobně bych byl proto mít (chápej zažívat) kolektivní i individuální vědomí a protože je trojka prý hezké božské číslo tak tam možná patří ještě něco.
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    CHORCHEOS: myslim, ze ta relativizace dilcich pravd uz je za nami, na to byla bohata hlavne leta 90ta :)

muzes vedet velmi dobre, kde a kdy jsi, jsi prave tam, kde zrovna stoji tvoje telo, a jsi prave v te dobe, kdy tam tvoje telo je :) ale to neni vsechno. to je cele. tahle realita je samozrejme stejne realna, jako ty dalsi, takze proc ji zpochybnovat :)
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    VEROUNKA: Myslím samozřejmě to první, coby zenový předpoklad ;)
    Vzhledem k tomu, že je čas i prostor relativní, já nemůžu ve skutečnosti vědět, kde a kdy vlastně jsem, ale můžu prožívat, že jsem teď a tady jako soustředěné vědomí. Nesoustředěné myšlenky a vzpomínky, na věci, co se staly, mne vedou k tomu, že mne věci mrzí a myšlenky na věci, co se stanou, mne mohou vést jen ke zbytečným obavám.

VEROUNKA: Doba je dobrá, ale taky to obnáší spoustu relativizací dílčích "pravd" a nikdo se v tom nevyzná :)
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    CHORCHEOS: kazdy se trapi jinak, a utrpeni kazdeho ma trochu jiny smysl :)
    nabozensko-moralni system je predsudek, s tim uplne souhlasim. nastesti zijeme v dobe rozpousteni dogmat a predsudku :)
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    GAF: "chce snad někdo tvrdit, že se pak nedostane do nebe... :) ?"
    Jo, představ si, že i tací se najdou :))
    Já to vidím tak, že celý nábožensko-morální systém je předsudek. Na jisté hranici se platnost rozumových argumentů zastaví a odráží se jako bys hrách na stěnu házel.
    btw. Nutnost utrpení se tradičně vysvětluje tím, že skrz to jabko Adam začal přemýšlet. Proto se lidi trápí, že myslí.
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    CHORCHEOS: okamzik je pojem v case, tak jak ho vnimame ted, anebo pojem v case, ktery muze fungovat i jinak? ktery tim myslis? ;)

svym zpusobem to je "vraceni se na stromy", ovsem s updatovanym softwarem :) my vnimame cas linearne, nasi davni predchudci ho vnimali cyklicky. spojenim toho je jakasi spiralova vrtule, v jejimz kazdem patre je vedomi bytosti o neco vyssi. svym zpusobem se tedy jaksi "vraci", ale zaroven jiz obohacena novym "poznanim". tam, kde je finalni poznani, tam je vsevedomi, a to je jakysi, budiz treba pro tuhle chvili pozvazovan za imaginarni, cil.

jinak zalezi na tom, jak definujes cloveka, abychom mohli uvazovat, jestli se tomu da rikat clovek nebo ne :)
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    VEROUNKA: takže něco jako kolektivní osvícení? :)
    Třeba jsou ho předurčeni dosáhnout všichni lidé, připadá mi ale, že v tom čase již nebudou lidmi :)
    Pokud uvědomění ve smyslu již transformovaného vědomí dokáže existovat pouze v současném okamžiku, nezjistí člověk, že již nemá význam o něco usilovat, že ukusovat z Jablka poznání byl pěkný nesmysl a že nejlepší by bylo vrátit se na stromy?
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    GAF: myslis jako po smrti tady v tom tele? tak to ti nepovim :) osobne to teda nepovazuju za dulezity. ale mam za to, ze na urcite urovni individualita zustava, diky cemuz se na nas treba muzou nabalovat nejaci duchove atd., jakoby "kousky" z toho celkoveho ducha, kteri se na nas na chvili prilepi, semtam nas vydesi atd., rekla bych, ze toto by mohlo vypovidat o zachovani urcite individuality i v ramci vsevedomi, alespon tedy na nejakem urovni, v nejakem z tech svetu (urovni i svetu tu samozrejme muze byt vic :) )
    GAF
    GAF --- ---
    VEROUNKA: takže jde o to ho zažít a používat ?

A, hihi, znamená to, že ale stále budem mít všichni individuální zážitky, žejo :) ?
    GAF
    GAF --- ---
    CHORCHEOS: ale dá.

Jo, takže oni nejdřív jdou zažívat strasti, aby se jim potom mohlo dařit dobře. Vim jak to pochopit, ale nevim jak se to myslí z hlediska křesťanství. (no možná že i to jo)

i.e. je-li člověku dobře, žije-li příjemný život, a zároveň je třeba upřímný, čestný, já nevim spravedlivý nebo statečný a obětavý (a další třeba ještě vymyslí jiný člověk) v tomhle životě nebo dokonce, je-li mu příjemno na duši a na srdci právě protože takto žije - chce snad někdo tvrdit, že se pak nedostane do nebe... :) ?

A jak potom ale vysvětlit, že se "musí" nejdřív trpět :) ?
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    CHORCHEOS: zdravim tez :)

tam, kde zacina transformace vedomi, karma (pomalu, brano v case) konci. vedomi lidstva, stejne tak jako vedomi jednotlivce, je soucasti vsevedomi. je to jeste nad archetypalnim a historickym kolektivnim vedomim, tak jak je bezne vnimano.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    Zdravím, mohu se na něco přeptat? Transformace vědomí jedince, jak je definována v záhlaví, mi nápadně připomíná filosofii karmy, zenu nebo bůhvíčeho... to ještě beru. Nechápu ale pojem transformace vědomí lidstva, uniká mi pojítko. Vědomí lidstva má vycházet z nějaké společně prožité například "historické zkušenosti" nebo z čeho?

GAF: Vnímání života jako strastiplné cesty může vycházet z křesťanství, to se nedá přeargumentovat. Někteří lidé to tak prostě vidí, protože jim tak dává život smysl.
    MONKOK
    MONKOK --- ---
    VEROUNKA: super :D
    GAF
    GAF --- ---
    (což často může znamenat právě tu zálibu ve snění, co já vim, provádění snů, sci-fi, hraní si na něco a podobně....)
    GAF
    GAF --- ---
    OVERSEER: a jak smrt zapadá do toho, že bych rád někoho příště přeargumentoval, když se mě (zase někdo na stejný způsob :) bude snažit přesvědčit, že není jiné východisko, než vnímat život jako těžkou a strastiplnou a namáhavou cestu (...a nakonec ještě z posledních, vystresovaných, ale železnou vůli podpořených sil podat poslední výkon pro ostatní), ubližujíc tak sám sobě celou tu dobu místo toho, abych si žil tak nějak jak se mi to líbí ?
    GAF
    GAF --- ---
    OVERSEER: Jaký ?
    GAF
    GAF --- ---
    mihihi
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    :))) mno...
    vsechno je skutecne. je jedno, jestli necemu z toho dame nalepku sen, protoze si to momentalne neumime ohmatat, necemu realita.

demonstrace proti realite je samozrejme spis takovy vtipek k zamysleni, nic vic :)
    GAF
    GAF --- ---
    OVERSEER: och ! Za tento výrok jsem nadšeně vděčný. Už vim co říkat lidem, když mi budou hustit do hlavy, že jsem si (zase) neuvědomil (jejich) realitu...

Dokážu si to představit dál:

Ale ty utíkáš od reality !
    Ne, to vy utíkáte od fikce, protože jí nedokážete čelit jinak než realitou !
    Ale sny jsou na nic, nikomu nikdy nevyšly - nefungujou...
    Myslite že ti lidi co dokázali uskutečnit svůj sen třeba i navzdory tomu že ostatní potvrzovali jeho nemožnost všelijakými pravidly a výpočty nejsou doopravdoví ?

:)))

dííííííky !
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---

philippe parreno – no more reality, la maniféstation :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam