• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOLLYEuthanasie
    BIGMOLE
    BIGMOLE --- ---
    MOLLY: Krom toho, že nejsem přesvědčená o tom, že taková podoba smrti je důstojná, mě taky zaráží ta "odborná pomoc jiné osoby". Je skutečně jedinou odbornou pomocí při umírání urychlit smrt člověka?

    FUMO: Jak víš, že se níže uvedení (Hrabal, Brodský...) rozhodli podle svýho nejlepšího svědomí a vědomí?
    HUZWA
    HUZWA --- ---
    MOLLY:jasne,prekladu z latiny rozumim,jen jsem polozil pro nekoho provokativni otazku (ja ovsem fakt na smrti nevidim nic dobreho ani spatneho)
    jako nedustojnou smrt vnimam smrt na nemocnicnim luzku,za plentou a hlavne bez blizkych lidi,jinak receno za dustojne povazuji umirani mezi nejblizsimi a pokud to z jakehokoli duvodu(myslim,ze jich v dnesni dobe moderni fakmakologie moc neni) urychlit,pak nejlepe rukou vlastni,ci opet rukou nekoho blizkeho,rozhodne ne vsak rukou doktora,coz tedy trochu narazi na definici z navrhu zakona,a to je ta odborna pomoc(i kdyz poucit laika,jak se slehne do kanyly zlata,neni zas tak slozite)
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    HUZWA: jiank, proč je v záhlaví ta otázka po dobré smrti - kvůli tomu termínu euthanasie (čili dobrá smrt...)
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    Později přidám nějaké články, knihy, názory atd., protože pokud se o tom má vést diskuse, tak to nejde typem jedna pani povidala a ja si myslim, ze... kdyz ani vetsina lidi nevi, co presne euthanasie muze, ma nebo nema byt.

    zatim sem hazim jednu vetu z navrhu noveho zakona....
    "Důstojnou smrtí se rozumí ukončení života pacienta na jeho vlastní žádost s vědomou odbornou pomocí jiné osoby."

    myslíte, že jediná důstojná smrt je rukou jiného člověka? nebo jak si představujete důstojnou smrt, abych použila termín ze současného návrhu.
    HUZWA
    HUZWA --- ---
    MIK_CZ : nevim co se ti nezda,mozna jsi vydedukoval,ze jsem proti,ale to neni tak docela pravda...a btw:za 4 roky prace v nemocnici,jsem byl smrti a utrpeni denne nablizku,takze jsem,myslim,pomerne orientovanej v problematice umirani...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    v soucasnosti se v paliativni peci dela to, ze clovek ktery citi nesnesitelne bolesti uvbede do lehke narkozy, umeleho apanku, a tak se vlastne "prospi" az k tomu poslednimu momentu... a vzbuidi ho na rozlouceni s rodinou a tak
    Byl o tom dokument na minule LFS. kdyz tak dogooglim
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    HUZWA: simte smaz se, to je hroznej blabol
    HUZWA
    HUZWA --- ---
    dobra smrt??? smrt je smrt,proc dobra nebo spatna?? to,ze nekdo "trpi" je spatna smrt a kdyz nekdo umre ve spanku je dobra? smrt je preci okamzik(y) kdy uz nejde mluvit v pojmech dobry/spatny a to vsechno pred tim je preci jeste zivot...
    mno a jestli euthanasii,pak taky zrusit paragraf v trestnim zakone o neposkytnuti pomoci pri sebevrazde resp. napomahani k sebevrazde a taky bych tedy prestal vozit neuspesne sebevrahy do Bohnic,jak nekdo posoudi nakolik ten clovek psychicky trpi,ze uz nemuze jinak??
    FUMO
    FUMO --- ---
    Jedna bych rád řekl, že jsem pro euthanasii.

    Druhak myslím, že opravdu brzo přijde doba kdy se stane tento druh ukončování života bežným a přijde doba kdy místo odchodu do důchodu přijde euthanasie (nebo budeme muset kolonizovat mars ;-)

    Podle mě je důležité aby se každý rozhodla podle svého nejlepšího vědomí a svědomí Hemingway, Hrabal, Brodský. . . .
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    VOTVAC: jo jsem take pro, je smutne ze se radoby humanni spolecnost snazi udrzet zivot za kazdou cenu, i kdyz je to uz v hodne pripadech nemozne, pak je spis nehumanni dotycne nechat trpet, kor kdyz sami prosi o vypnuti pristroju atd. To uz bych videl skoro i jako tyrani.
    BIGMOLE
    BIGMOLE --- ---
    VOTVAC: Připojím se teda taky klišé otázkou - je opravdu nutný trpět? Osobně pro nejsem a na jeden z důvodů mého postoje i sám odpovídáš - adekvátní právní rámec je v našich podmínkách opravdu nereálný a riziko zneužití skoro jistý.
    VOTVAC
    VOTVAC --- ---
    Asi budu mít klasickou odpověd (z toho druhého tábora) - jsem pro - než trpět, samozřejmě při nastavení celé řady bezpečnostních opatření a adekvátního právního rámce (což se u nás určitě nepodaří). Osobně bych tu možnost uvítal pokud bych byl v situaci, kdy by pro mě eutanazie byla vysvobozením.

    (Ano jsem ateista)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam