• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TRAMINBharataNatyam a ostatni indicke tance
    Asi nejznámější indický tanec Bharatanátjam vznikl v Tamilském městě Thandžavúr. Jeho názvev je vlastně složeninou slov BHAva (výraz), RAga (hudba), TAla (rytmus) a NATJAM (dramatické umění). Je založený na pět tisíc let starém spisu - Nátja šástře.Tanec je založen na šedesáti čtyřech základních krocích (adavu), polohách rukou (hasthamudra) a výrazech obličeje (bhávabhinaja). Má tři složky - nritta neboli samotný tanec, kdy se opakují rytmické prvky, nátja neboli abhinaja, což je dramatické umění, plné gest a výrazů obličeje. Nritja je pak kombinací obou předchozích.
    vsechno zajimave na nastence,postupne pridavame
    "Srandičky,srandičky...A co takhle nějaké adavu?"
    rozbalit záhlaví
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    SHAHLAH: To není žádný popis, blízko k bollywoodu má i modern dance a flamenco nebo salsa....
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    MURRIEL: Slyšela jsem, že to má nejblíž k bollywoodu...
    ADAM_KADMON
    ADAM_KADMON --- ---
    TANAIS: aha, díky.
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    OLEJOVKA: No, nemá tam napsáno, co pod pojmem indický tanec má, to mě celkem děsí, indie je obrovská.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ADAM_KADMON: mno, oni většinou ty tablisti říkají ale slabiky, který patří k danýmu tanci. Názvy pro údery zní většinou trošku jinak. Z kathaku je to například základní rytmus, který se v tanci říká "Tá tej tej ta, a tej tej ta" a na tabla se říká "Dá din din da, ná din din da". Tablista říká slabiky opravdu přímo pro tanečníka.
    ADAM_KADMON
    ADAM_KADMON --- ---
    OLEJOVKA: tady se u Odissi treba zpiva:
    http://www.youtube.com/watch?v=smExGFP1kHg&NR=1
    ty slabiky tam halekal tablista, to oni tak nekdy delaji, aby byla jasna struktura rytmu. ke kazdemu typu uderu a k nekterym jejich kombinacim maji ustalene slabiky aby si mohli mezi sebou tablisti pokecat;), takova mluvena a koneckoncu asi i psana notace. no a protoze se tabla behem hry doladuji, da se na ne hrat melodie zni to jako zpev. pravdepodobne se jednalo o nejakou performance kde toho chteli predvest co nejvic (a nejlepe najednou;)).

napr. zde vysvetluje nejakej Venkat jeden rytmus:)
    http://www.youtube.com/watch?v=i51RfNb-UJY&feature=user
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    MURRIEL: zjevně je to věc, o kterou jim rpimárně jde - udržují rovnováhu sil :o)

našla jsem http://www.partpro.cz/baudis/felicius.htm - máte někdo reference na její indický tanec?
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    OLEJOVKA: No, hlavně, že se jim to nakonec vyrovná :)
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    SHAHLAH: tak to je super, myslim, ze kdyz prezijes první dvě hodiny a líbí se ti to, tak pak už se ti to bude líbit. :-)
    PERTAKOIN
    PERTAKOIN --- ---
    OLEJOVKA: Tak to jsem ráda, že to dopadlo aspoň takhle relativně dobře :)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    MURRIEL: tak to mě se bohužel stávají opačné věci, kterými zřejmě kryjí pochybení jako v tvém případě :o)))
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    OLEJOVKA: Já si na ně nemůžu ztěžovat, loni v létě jsem tam uložila peníze do měšce a oni mi to připsali dvakrát ..... tak jsem jim to nějak zapoměla sdělit ;)
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    OLEJOVKA: Dobře jim tak
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    OLEJOVKA: pokud tedy bude mít někdo stejný problém, ať je s administrativním poplatkem pošle někam a trvá na celé částce, na tohle si nesmějí zvykat
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    OLEJOVKA: nakonec se chytili za nos a vrátí mi celou částku... úplně stačí, že mi takhle přehazují peníze vidlema z účtu a zpět... prý jestli to nechci převést do měšce - ani náhodou, momentálně nemají nic, co by mne zajímalo a pochybuji, že v blízké době mít budou
    nejlepší byla ta část telefonátu, kdy mi slečna vysvětlovala, že mi nenabídla hned vrácení plné částky, protože tam kolegyně neudělala poznámku, že se to měnilo... haha, aby ne, když dělali mrtvého brouka...
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    SHAHLAH: nemaji rukav. jen na zadech nasity ten kousek co z nej muze byt rukav.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    Hlasim, ze v ganze mame za 190,- vrsky jako od punjabi a kdyz se k tomu daji nejake kalhoty, bude to super na lekce.
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    Jinak jsem se tu ještě nezmínila o mém začátku u kathaku, zatím mám za sebou jen dvě hodiny, ale jsem nadšená, je to přesně to, co jsem si představovala a chtěla :o)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    tak jsem koukala na Youtube na Odissi, taky krásné... trochu mne ale zarazilo, že se při něm nezpívá, ale předříkávají ty rytmické slabiky:
    http://www.youtube.com/watch?v=rkOPiOR_Xc4
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    tak tohle bude zábava :o) jsem jim volala, že když mi jako zrušili začátečníky, tak ať mi vrátí peníze, že?
    a slečna zřejmě dostane provizi za každou ušetřenou korunu, neboť mi řekla, že tam mají náhradníky, tak by to nebyl problém a že mi strhnou administrační poplatek 50 Kč a jestli souhlasím... samozřejmě jsem nesouhlasila :o)
    následovaly argumenty, že jsem přihlášená na kurz, co je tam vypsaný, tak jsem jí nabídla, že jí přepošlu email, kde mi potvrzují, že jsem se přihlásila na začátečníky, výslovně...
    a ona prý jestli tam skutečně nechci chodit :oD
    nakonec mi řekla, že se to pokusí vyřešit a zavolá mi zpět... takže jsem zvědavá, kdo mi zavolá
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    OLEJOVKA: Jo, to je důvod proč miluju Renu Milgrom, už 3 roky nezměnila cenu kurzů, stále její hodiny s živým bubeníkem stojí 250,- a za trimestr chce 2500,- a za celý rok 6000,- ..... ale to je tak trochu jiný styl, i když v té její Persii je znát indický vliv, ale ten tanec je tak trochu o něčem jiném.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam