• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TRAMINBharataNatyam a ostatni indicke tance
    Asi nejznámější indický tanec Bharatanátjam vznikl v Tamilském městě Thandžavúr. Jeho názvev je vlastně složeninou slov BHAva (výraz), RAga (hudba), TAla (rytmus) a NATJAM (dramatické umění). Je založený na pět tisíc let starém spisu - Nátja šástře.Tanec je založen na šedesáti čtyřech základních krocích (adavu), polohách rukou (hasthamudra) a výrazech obličeje (bhávabhinaja). Má tři složky - nritta neboli samotný tanec, kdy se opakují rytmické prvky, nátja neboli abhinaja, což je dramatické umění, plné gest a výrazů obličeje. Nritja je pak kombinací obou předchozích.
    vsechno zajimave na nastence,postupne pridavame
    "Srandičky,srandičky...A co takhle nějaké adavu?"
    rozbalit záhlaví
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    SHAHLAH: šla jsem :)
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    TANAIS: Jdeš?
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Kdybyste neměli program na dnešní večer...

TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    rada bych vas pozvala na dve akce spojene s Indii
    http://www.bolly.cz/page.php?id=324 Olomouc a http://www.bolly.cz/page.php?id=327 Praha
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    Pro ty, kdo by si nevšimli, jsou vypsány nové pravidelné kurzy kathaku na http://www.kathak.wz.cz/kurzy.html
    VERO
    VERO --- ---
    TRAMIN: diky
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    VERO: no znam obe, ale nevim kterou ti radsi doporucit. V.Uhyrkova mi prijde lepsi na choreografie a dostanes se i na akce tancovat a tak. Druha Vendula neni specializovana jen na bollywood.
    VERO
    VERO --- ---
    nemate tu nekdo zkusenost s lektorkami bollywoodskeho tance Vendulou Uhýrkovou a Vendulou Pánkovou? Zrovna vybiram, ke ktere chodit na kurz...

Anebo mate nekdo doporuceni na opravdu dobrou lektorku?

diky:)
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    MURRIEL: super, aktualizovala jsem to v Kalendáři sáríholiček
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    MURRIEL: když my to nemáme kam na stránkách dát, musím šetřit místo... ale můžeš to šoupnout třeba na Rajče, umím si odtamtud dostat adresu obrázku, tak bych to prolinkovala...
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    OLEJOVKA: Pošli mi do pošty mail, pošlu Ti leták, budu vděčná za jakoukoliv pomoc s reklamou.
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    OLEJOVKA: jo a hodinu představení
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    MURRIEL: hodím to na sáríholický web do Kalendáře... jestli máš nějaké info na webu, bylo by to ideální, aby se mohly kouknout i ty, co nechodí sem
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    Opět jsem dostali možnost zorganizovat vystoupení v Městské knihovně, bude se to konat 19. 6. a vstupenky jsou za 190,- Kč.
    Posílám pozvánku na jihoindický tanec Kučipudi v provedení profesionální tanečnice a živého doprovodu. Předchází ji vynikající ohlasy, pochází z rodiny, kde oba rodiče dosáhli na poli tradičního tance nejvyššího ocenění.
    Víc info v poště, leták mám v mailu, ale nevím, jak ho sem hodit.
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    OLEJOVKA: No, je to tradiční tanec, ty holky, co tancovali na tom pódiu to dělají 3 roky 2x týdně, samozřejmě, že by se na prvním semináři zašmodrchali taky a mimochodem 3 z vystupujících holek studovali i u Ujwala v Indii.
    Ta nejlepší z našeho kurzu trénuje denně (třeba jen 15 min., ale DENNÉ), je to jako v tom vtipu: Američan si stěžuje Angličanovi: "Jak to děláte, že máte tak krásné trávníky."
    Angličan: "Stříháme ho každých 14 dní."
    Američan: "To my taky."
    Angličan: "Hnojíme ho 2x ročně."
    Američan: "To mi taky."
    Angličan: "Hm, to je zvláštní.... a děláte to 300 let?"
    S tancem je to stejné.... no, vlastně je to stejné se vším, kde chceš být dobrá, jen v tomhle tanci je to trochu víc vidět.
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    MURRIEL: jo, první rychlost byla v pohodě, byla jsem na BN semináři... ale když vidím jak se pak tančí "naostro", tak bych se asi zašmodrchala :o)
    i proto obdivuju lidi, co to zvládnou :o)
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    OLEJOVKA: Aha, já jsem zkoušela bubnovat, takže problémy s rytmem nemám, i když na bharatanathyam musíme občas brát hodiny rytmiky, protože je opravdu záludný. No, já mám na bharatanathyam ráda, že se učí ve třech rychlostech a první zvládá skoro každý, druhá chce cvik a u třetí buď jen tupě sleduju rytmus (stojím a civím:) a nebo se sedřu, ale jinak musím říct, že se stejně nejdřív učí nohy, pak ruce a výraz přijde časem. Když jsem dělala orient, tak se to prostě jen učilo v té rychlosti, co byla hudba, čož mi nevyhovuje, člověk prostě nemá čas to chytit precizně.
    Jinak na polena nevěřím, existují jen lidi, co mají vůli a lidi, co jí nemají, já jsem taky poleno, mám kámošku, a ta je opravdu poleno, ale když chce, vysvětlí se jí to a dá se jí dost času, tak to zvládne.
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    MURRIEL: jakožto české echt polínko buď tančím nohama, nebo rukama :o) jak se po mně chce to spojit, nastává lehký problém s koordinací a pokud by někdo vyžadoval abych se ještě trefovala do rytmu, potřebuju tak půl hodiny dělat dokola ten pohyb, abych si uvědomila, kde všechno mám
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam