• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CORNELALidský papillomavirus / rakovina děložního čípku - zkušenosti, rady a všechno kolem



    Rakovina děložního čípku je druhou nejrozšířenější nemocí u žen hned po rakovině prsu.
    Virus, který se za onemocněním téměř ve 100 procentech skrývá, se nazývá Human papillomavirus (HPV). Jedná se o velice běžný virus. Existuje více než 100 typů HPV a většina z nich je neškodná. Pohlavním stykem se šíří okolo 40 typů. Můžeme je rozdělit na dvě skupiny podle rizikovosti: na nízce rizikové a vysoce rizikové. Méně rizikové typy vyvolávají např. genitální bradavice, ty rizikové však způsobují změny buněk na povrchu děložního čípku, z nichž se může vyvinout rakovina. Mezi vysoce rizikové typy patří zejména HPV 16 a 18, které jsou zodpovědné za více než 70 % případů rakoviny děložního čípku na celém světě, a dále typy 31, 45, 35, 51 a 52. HPV infekce probíhá bez příznaků a změny na děložním čípku způsobené HPV virem odhalí až gynekologické vyšetření.


    MONICARDIO --- --- 15:27:45 4.8.2008
    Ještě k tomu záhlaví, sice jsou maligní a premaligní změny čípku velmi rozšířené mezi ženami, ale narozdíl od rakoviny prsu, zas tak často se na něj neumírá, neb naštěstí máme prevenci v podobě gynekologických prohlídek a cytologií, na prs se bohužel umírá stále dost často.. na ten mamograf či sono prsů jen tak všechny nad 45 let nechodí, jak by mohly.


    Něco jako pravidla... :)

    Než položíte dotaz, použijte tlačítko HLEDEJ je to docela zázračná věcička... :) Další způsob je projít celou diskusi a najít si tam to "svoje" :o)

    Jakékoliv VĚCNÉ připomínky prosím do pošty. Budu se snažit vyhovět, pokud to půjde :o)
    Tak díky všem, snad nám ta diskuse k něčemu bude.

    A jinak ještě uděluji řád děložního čípku MONICARDIO, bez níž bychom to tu rovnou mohli zabalit :))) Takže velký DÍK!

    PREVENCE

    rozbalit záhlaví
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    Koukam, ze je to tady mrtvy, ale i tak to zkusim. Ma smysl se ockovat Gardasilem 9 kdyz jdu uz na treti konizaci?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    malinko OT, ale při podezření na gynekologický zánět má smysl nasazovat probiotika (než se dostanu ke GYN)? Byla jsem relativně dlouho na antibiotikách.
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    rozumim, inu do 22 s tim nic neudelam, stejne diky za info :)
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    mozna si spatne vybavuji co presne mi rekl, pochopila jsem to tak, ze ho mam trochu vychyleny nebo co ...a velmi citlivy, je normalni ze pri sterech hodne krvaci?
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    CORNELA: ti mi je jasny, spis by me zajimalo co to znamena vpaceny cipek..?
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    setkla se nekdo/nebo ma tzv. "vpaceny cipek" ? Letos mi gyn tohle sdelil a rika, ze je treba to ted sledovat kvuli rakovine. Test jsem mela cisty, tohle bylo nekdy na jare. Ted poslednich par tydnu citim tupou bolest, velmi me boli pohlavni styk, vcera to bolelo hodne, jinak krvacim pravidelne, mimo cyklus vubec, zadne abnormalni vytoky nemam. Mam celkem strach :( jdu na kontrolu az 22.12. Asi jsou to vagni priznaky, ale stejne..
    MONELLE
    MONELLE --- ---
    Měla jste některá leukoplakii? Jaká k tomu byla cytolka - v rozporu pak s biopsií? (jakože cytolka neukáže nic než squamy, ale pod tím se schovává léze - biopsie ukáže)
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    venuju tuhle diskusi, ma nekdo zajem?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GRETKA: já měla VIN II (opravdu VIN, ne CIN) a přesto mi dělali biopsii čípku, včetně preventivní konizace při laserovém odstranění lézí ze sliznice.
    Po operaci mám už skoro 8 let, nález zcela negativní, jenom doufám, že čípek po konizaci a loňské kyretáži nebude teď v těhotenství dělat potíže (v nejhorším případě to snad cerkláž jistí...)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    TRISSIE: Tvůj gyn má v ruce stěteček nebo stěrku, teda mimo těch za opicema co mají tu vatovou tyčinku... Ale jiná možnost není. Biopsie je opravdu něco jiného, kdy sebereš takovou mini mrkvičku tkáně a na čípku se nedělá.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    SRNKAA: Jak ti to říct... To co popisuješ se dělá v případe, když se moc neví, rozhodně to není klasický přístup.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    MIDORI: je to takhle, t'en stetecek je citlivější, ale zase to chce aby to ten doktor uměl používat.
    Teď máš klasický stěr. Pro klid na duši bych být tebou zašla na ten štětečkový.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SRNKAA: já mám pocit, že mě dělá doktor biopsii při každém vyšetření - rozhodně tam nešmidlá nějakým štětečkem či stěrkou, ale pokaždé prohlásí "a teď to štípne a možná budete pár dní krvácet".
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    SRNKAA: diky, ta tip, mozna by nebylo od veci se nechat vysetrit jeste jinde.. ty jsi tam byla?
    SRNKAA
    SRNKAA --- ---
    MIDORI: těžko říct, nevím všechno, jsem v tomhle trochu nováček,většinu informací jsem posbírala od kamarádek, které si to zažily, můj starý gyndař vyšetření nedělal moc snaživě, mé neustálé potíže odmítal řešit a až teprve nový doktor se mi snaží pomoct, každopádně mi říkal že mé problémy souvisí s nálezem na čípku, dokud je prý méně postižený tak projevy nemusí být žádné, když už je to tam trochu víc špatné, tak už se to může projevovat a různýma zahadnýma výtokama, bolestma atd. Jinak pokud přeci jen své lékařce nedůvěřuješ, tak zde si můžeš nechat udělat cytologii a test na HPV bez doporučení lékaře (samozřejmě za peníze,cca 650,-) MediGen s.r.o. http://www.indonal.cz/?page=1 a určitě existují i jiná pracoviště, ovšem nevím jak je to s doporučením od lékaře. Já sama jdu po špatnym výsledku z cytologie na kliniku CGOP v Praze, se kterým spolupracuje můj nový doktor...
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    SRNKAA: jo, to jo, ja jsem v klidu, jen me ted trochu prekvapilo to, co pises - ze existuje novejsi metoda vystreni cipku a ze moje doktorka zrejme pouziva tu starsi, takze se nabizi otazka, jak moc je to spolehlive. Na druhou stranu snad vi, co dela
    SRNKAA
    SRNKAA --- ---
    MIDORI: to jo, sice mi tam bývalý doktor něčim jako mikroskopem kdysi koukal, nicméně já musím na rozšířené kolposkopické vyšetření na onkologii - popatlají ti čípek kyselým roztokem a uvidí přímo ty špatné bunky a vezmou kus tkáně na rozbor (biopsie) - to na běžný gyn. prohlídce nedělají. A podle toho se rozhodne o případné konizaci. Pokud tě doktorka hlídá a zatím se to nehorší, tak snad můžeš být v klidu a tvoje tělo se s tím časem srovná...
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    SRNKAA: mimochodem ted jsem si vygooglila, co to je ta kolposkopie a jestli se jedna o vysetreni mikroskopem, tak to mi dela doktorka snad pri kazde prohlidce
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    SRNKAA: hm, tak tohle slysim poprve. Zanety mivam hodne casto a zrovna ted jsem dobrala atb, ale ze by to melo mit souvislost s cipkem, to jsem nikde jeste neslysela.
    Doktorka me neposlala nikam, rikala, ze nejaky zmeny na cipku mam, chodim na kontroly kazdy pulrok a ze pry do dvou let by se to melo budto zlepsit (diky vlastni imunite) anebo zhorsit a pak bych sla na konizaci. Zatim to mam stale stejny beze zmeny...
    SRNKAA
    SRNKAA --- ---
    MIDORI: mě ten nový gynekolog říkal, že ty problémy co mám - výtoky, někdy takové podivné bolesti, tahání, ted jsem měla i zánět a musela brát atb - souvisejí s tím že mám už "rozjetější" změny na děložním čípku. Poslal tě pak doktor někam dál na specializovaný pracoviště? Kde ti udělají kolposkopii, popř. odeberou na testování kus tkáně?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam