• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci



    Rakovina děložního čípku je druhou nejrozšířenější nemocí u žen hned po rakovině prsu.
    Virus, který se za onemocněním téměř ve 100 procentech skrývá, se nazývá Human papillomavirus (HPV). Jedná se o velice běžný virus. Existuje více než 100 typů HPV a většina z nich je neškodná. Pohlavním stykem se šíří okolo 40 typů. Můžeme je rozdělit na dvě skupiny podle rizikovosti: na nízce rizikové a vysoce rizikové. Méně rizikové typy vyvolávají např. genitální bradavice, ty rizikové však způsobují změny buněk na povrchu děložního čípku, z nichž se může vyvinout rakovina. Mezi vysoce rizikové typy patří zejména HPV 16 a 18, které jsou zodpovědné za více než 70 % případů rakoviny děložního čípku na celém světě, a dále typy 31, 45, 35, 51 a 52. HPV infekce probíhá bez příznaků a změny na děložním čípku způsobené HPV virem odhalí až gynekologické vyšetření.


    MONICARDIO --- --- 15:27:45 4.8.2008
    Ještě k tomu záhlaví, sice jsou maligní a premaligní změny čípku velmi rozšířené mezi ženami, ale narozdíl od rakoviny prsu, zas tak často se na něj neumírá, neb naštěstí máme prevenci v podobě gynekologických prohlídek a cytologií, na prs se bohužel umírá stále dost často.. na ten mamograf či sono prsů jen tak všechny nad 45 let nechodí, jak by mohly.


    Něco jako pravidla... :)

    Než položíte dotaz, použijte tlačítko HLEDEJ je to docela zázračná věcička... :) Další způsob je projít celou diskusi a najít si tam to "svoje" :o)

    Jakékoliv VĚCNÉ připomínky prosím do pošty. Budu se snažit vyhovět, pokud to půjde :o)
    Tak díky všem, snad nám ta diskuse k něčemu bude.

    A jinak ještě uděluji řád děložního čípku MONICARDIO, bez níž bychom to tu rovnou mohli zabalit :))) Takže velký DÍK!

    PREVENCE

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam