• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CORNELALidský papillomavirus / rakovina děložního čípku - zkušenosti, rady a všechno kolem

Rakovina děložního čípku je druhou nejrozšířenější nemocí u žen hned po rakovině prsu.
    Virus, který se za onemocněním téměř ve 100 procentech skrývá, se nazývá Human papillomavirus (HPV). Jedná se o velice běžný virus. Existuje více než 100 typů HPV a většina z nich je neškodná. Pohlavním stykem se šíří okolo 40 typů. Můžeme je rozdělit na dvě skupiny podle rizikovosti: na nízce rizikové a vysoce rizikové. Méně rizikové typy vyvolávají např. genitální bradavice, ty rizikové však způsobují změny buněk na povrchu děložního čípku, z nichž se může vyvinout rakovina. Mezi vysoce rizikové typy patří zejména HPV 16 a 18, které jsou zodpovědné za více než 70 % případů rakoviny děložního čípku na celém světě, a dále typy 31, 45, 35, 51 a 52. HPV infekce probíhá bez příznaků a změny na děložním čípku způsobené HPV virem odhalí až gynekologické vyšetření.

MONICARDIO --- --- 15:27:45 4.8.2008
    Ještě k tomu záhlaví, sice jsou maligní a premaligní změny čípku velmi rozšířené mezi ženami, ale narozdíl od rakoviny prsu, zas tak často se na něj neumírá, neb naštěstí máme prevenci v podobě gynekologických prohlídek a cytologií, na prs se bohužel umírá stále dost často.. na ten mamograf či sono prsů jen tak všechny nad 45 let nechodí, jak by mohly.

Něco jako pravidla... :)

Než položíte dotaz, použijte tlačítko HLEDEJ je to docela zázračná věcička... :) Další způsob je projít celou diskusi a najít si tam to "svoje" :o)

Jakékoliv VĚCNÉ připomínky prosím do pošty. Budu se snažit vyhovět, pokud to půjde :o)
    Tak díky všem, snad nám ta diskuse k něčemu bude.

A jinak ještě uděluji řád děložního čípku MONICARDIO, bez níž bychom to tu rovnou mohli zabalit :))) Takže velký DÍK!

PREVENCE

rozbalit záhlaví
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    HARIBOKACHNA: tenhle hnusnej přístup doktora k pacientce taky znám z osobní zkušenosti :-/, taktéž doporučuju změnu doktora
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    HARIBOKACHNA: doporučuju změnit doktora...
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    navic jsem znepokojena, ze mi k ty nemoci celkove doktor nic nerekl a mluvim se mnou celkem nepekne ( jakobych byla mlada behna)
    to je ono: http://www.zenskezanety.cz/?/ficky_condylomata_accuminata
    fakt jsem si musela vse dohledat na netu:( a pripadala jsem si jako nejaka smucka ...
    ted tu vlastne ctu, ze ta nemoc je zpusobena tim hpv:(
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    mne muj doktor sleduje, protoze jsem mela nejake virove zmeny, . navic mam rakoviny v rodine a prodelala jsem nemoc tzv. ficky - pritom jsem s nikym bez ochrany nespala, jen se svym stalym parterem, ktery nebyl nosicem??? a doktor mi k tomu teda nic nerekl, musela jsem si najit nanetu, ze se to da chytit, treba v saune, v bazenu atd... a nastesti to bylo jeprotoze treba ma vedlejsi ucinky atd... doktor a sestricka mne do toho porad jakoby nutej... n malinky a zmizelo po potreni nejakou agresivni vodickou ( myslim takovou jak davaj na noramlni bradavice;)) a bylo to ok... ale stejne porad premyslim, jestli na to ockovani jit...je mi 20 let
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    mě ještě ke všemu 26 už bylo... tak mi to asi doporučoval kvůli tomu,. aby dostal nějakou provizi, ne?
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    MONICARDIO: a ten vek do 26 let je danej kvuli biologickymu stari organismu a nebo kvuli predpokladu, ze zena ve 26 letech uz ma za sebou nekolik ruznych partneru, atp. ?

Za pul roku mi bude 26 a zvazuju ockovani, tak jestli to ma smysl nebo ne...?
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    MONICARDIO: mě ho doktor doporučil v každým případě, i když sem nakažená... podle toho, co tady píšete, to teda nemá moc smysl... ?
    SHERA
    SHERA --- ---
    JAJINEK: asi na to každý tělo reaguje jinak... ale absolvovala jsem v poseldních letech několik očkování do ruky a tohle byol největší mazec :(
    JAJINEK
    JAJINEK --- ---
    no...se mnou silgard nic nedělal...jako jo, trochu to bolelo při tom, jak to píchala, ale nějaké účinky potom...dokonce sem šla pěšky dom z vedlejší dědiny, asi tři km, protože mi ujel autobus :)
    SHERA
    SHERA --- ---
    ahoj ahoj :))
    já mám za sebou druhou dávku Silgardu... jen z preventivních důvodů, moje máma je sestřička na gyndě celý život takže mi to píchá doma a ještě mám přijemnou slevu :)) ... první dávka byla horor!!! bolest šílená, málem jsem pak omdlela, musela jsem sedět tak 15 minut a rozdejchávat to... druhá dávka byla o 70% méně bolestivá a hned po aplikaci jsem se cítila v pohodě...
    sama bych si to asi nezaplatila, jeslikož jsem gynekologicky v pořádku a je to pro mě dost drahý... ale ted jsem ráda, že mě do toho máma uvrtala... už jen pro ten pocit... i když vim, že mám ten typ vakcíny, co pro mě neni uplně vhodnej...
    KUKATEKK
    KUKATEKK --- ---
    PAPAYA: ok díky ;)
    PAPAYA
    PAPAYA --- ---
    mně k tomu doktorka řekla, že Silgard je hlavně pro mladý slečny, který ještě neměly styk.. Myslim, že pro tebe by byl vhodnější Cervarix...
    KUKATEKK
    KUKATEKK --- ---
    Moje gynekloložka mi dala nějaké letáky na 2 typy očkování, jde o Cervarix, který je proti 2 typům virů a je účinější a Silgard proti 4 typům s měnším účinkem.. Můžete mi poradit do čeho spíš jít? Díky
    PAPAYA
    PAPAYA --- ---
    ECLECTICA: ne tak docela...u mě je to jednou tak, podruhý onak (třeba cca před 1,5rokem jsem měla na cyto změny na čípku, pak další prohlídka byla v pohodě a teď tam prej zase něco je)..v podstatě proto mi doktorka to očkování doporučila (jsem riziková)
    bylo mi to vysvětleno takto, snad to nespletu (odborníci kdyžtak opraví :) ):
    Cervarix se dává i starším ženám, který se už i s HPV setkaly. Tahle vakcína má údajně blokovat další působení toho viru (jakože už jsem se nim sice setkala, ale další setkání by mi nemělo nijak ublížit)...píšu to jako tatar, a to jsem taky zdravotník (holt pátek no :))
    ISHKA
    ISHKA --- ---
    Vyšetření čípku, myslíš tim cytologii? Mě jí děla doktor pravidelně,jen bych byla nerada aby se neco podcenilo :(
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    MONICARDIO: mám zkušenost, že to tak standardní není... :(((
    LUSI
    LUSI --- ---
    ELIZHANNAH: jo jsou ruzne druhy, jednim z projevu HPV jsou i ty vridky nebo bradavicky.. ale zas je vic druhu tehle vridku, takze jen to, ze nejakej mas neznamena, ze je to hned HPV :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Ahoj.. chtěla bych se zeptat, zda tzv. "vřídek na čípku" je synonymum pro nákazu HPV? Nebo to spolu nesouvisí? Díky
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PAPAYA: tak ale to uz je ti ockovani docela k nicemu, nebo ne?
    Myslim v pripade, ze mas spatnou cytologii kvuli HPV.
    LUSI
    LUSI --- ---
    PAPAYA: ja se toho taky bala, ale zas takovy psycho to neni :) je to neprijemny to je fakt, ale da se to. Jedinej problem je ten, ze clovek pak muze mit problemy v tehotenstvi po ty konizaci, ale zas ja fakt verim v ten pokrok vedy :) a nez budu mit dite, tak uz neco vymysli pro "tehotne po konizaci" :)
    PAPAYA
    PAPAYA --- ---
    LUSI: ty jo, moje gynekoložka mě kvůli tomu hlídá od začátku, co k ní chodim...pravidelně mi nabírá cytologii a i to očkování mi doporučila...právě mám výsledky jednou lepší jednou horší...tak jsem zvědavá na další kontrolu
    Právě se bojim, abych na tu konizaci taky nemusela :((
    LUSI
    LUSI --- ---
    SHMAIDA: je to desivy jak na to clovek prijde nahodou, ale nikde o tom neni ani zminka. Jednu domu byly reklamy v TV ale to uz taky nejak pominulo. Ja do toho kongresu vubec netusila, ze neco jako HPV existuje... Podle me by o tom mel kazdej gynekolog informovat, ale zas problem je, ze ne vsechny holky chodi pravidelne na vysetreni.
    No ale veda jde rychle kupredu, urcite brzo neco vymysli :) Ja se o to docela zajimam a chodim na ty kongresy a jen za jedinej rok se udelal mega posun v tehle sfere!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam