• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CORNELALidský papillomavirus / rakovina děložního čípku - zkušenosti, rady a všechno kolem
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GRETKA: kdyz se muze z matky na dite prenyst HIV, tak proc ne HPV? z myho laickyho pohledu je to virus jako virus.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GRETKA: no moment. kdyz snizis vyskyt viru, kterej zpusobuje konkretni druh rakovinovyho bujeni, tak proc by se nemohlo mluvit o snizovani vyskytu nadoru cipku? nevidim v tom problem.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    POZITRON: Je to infekce, ta se nededi, dedi se geny. Infekce se predava, v pripade HPV: nekdo kdo je ma virus ti ho preda.

Vakcinace slouzi k tomu, aby tvuj imunitni system vedet "ze todle je cizi" a snadno ten virus rozpoznal a zneskodnil. Kdyz uz jsi infikovana, je celkem blbost "vycvicovat" imunitni system, pac uz sam vi.

Jsem se pred nedavnem behem hodin onkologie dozvedela, ze vakcinace ma prokazatelnou ucinnost co se tyce infekce HPV = jednou vakcinovana slecna (pred zacatkem jejiho sexualniho zivota) ma mensi sanci "chytnout" infekci HPV, protoze jeji imunitni system virus zneskodni, ale ze nikde neni dokazano, ze tadle vakcinace snizi procento nadoru v populaci, i kdyz se to da ocekavat... ale ze to proste, aspon zatim, neni dokazane, ale presto uz nekteri mluvi o tom, ze vakcinace snizuje vyskyt nadoru cipku, ale zadne smerodatne data v tomto smeru nemame.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VERRINKA: supr, diky
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    jeste se zeptam - je to dedicny?
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    POZITRON: nech si udělat test na HPV viry a jejich typologii a když je mít nebudeš, rozhodně se můžeš nechat očkovat, já jsem se nechávala očkovat v 25ti.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    a za predpokladu, ze uz nehodlam menit partnera, ztraci ockovani vyznam? protoze jestli uz to v tele trebas mam, tak to mam a kdyz ne, tak ani nebudu.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    omlouvam se, jestli uz se to tu resilo, ale chci se zeptat, jestli se muzu nechat ockovat i ve svejch 24 letech, nekde jsem totiz cetla, ze to jde az do 25. v tomhle veku udelaj cloveku test na pritomnost viru a pak ho bud ockujou nebo ne, nebo jak se to dela?
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    KAISERIN: tak já mam třeba syndrom polycystických vaječníků a bez antikoncepce mi vůbec menstruace nechodí... přesto mi doktorka doporučila vzhledem k HPV vysadit... prostě to budu řešit prozatím Duphastonem a bylinkama. Je to každého rozhodnutí...
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    KAISERIN: no dyť jasně, proto sem psala, každá sme jiná a každý vyhovuje něco jinýho a akždej doktor říká něco jinýho, takže: jak kdo chce :)
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    VERRINKA:
    SHMAIDA: no jo, jenze zas jsou lidi, co musi brat antikoncepci, aby vubec nejaky pravidelny cyklus meli a nezblaznili se menstruacnimi bolestmi.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    VERRINKA: high riks 16/18/45 a CYN 2
    v lednu jdu na onkologii do Motola a tam mi řeknou víc
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    SHMAIDA: ještě mě napadá - ty máš taky HPV? dělali ti typologii? (tzn. kterou skupinu HPV konkrétně máš)? Nebo jen řekli HPV high risk?
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    Přesně tak, já nikomu do ničeho nekecám, jen informuju, co mi bylo od doktorky řečeno. Ona je vážně skvělá a je ke mně hodně upřímná, takže na ní dám. Ostatně mně je taky bez HA mnohem líp, kdybych to bývala věděla, vysadila bych dávno. Jen pleť se mi horší, ale to je maličkost proti následkům, které by další braní mohlo znamenat. Tak snad to nějak zvládneme :)
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    VERRINKA: mě tohle řikali taky, že díky HA vzniká na čípku prostředí příznivé pro HPV.
    Osobně HA neberu od nějakejch 23 let a musím říct, že se cejtím mnohem líp. menstruuju pravidelně jako hodinky, bolesti nemám, nebolí mě hlava, prsa mě bolej jenom "tejden" v měsíci :))) a prostě osobně si myslím, že cpát do těla chemii a v podstatě mu permanentně "lhát" že je v jiným stavu, není úplně košer z mnoha ohledů

ale to už je spíš do diskuse o Antikoncepci :) a hlavně, každá sme jiná a každý vyhovuje něco jinýho a akždej doktor říká něco jinýho, takže: jak kdo chce :)
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    MOIRAIN: to se zkus třeba zeptat svojí gynekolozky, já do toho tak do detailu nevidim... ale i když to zkusíš vygooglit, tak všude opatrně píšou, že HA sice snižuje riziko rakoviny vaječníku apod., ale zvyšuje riziko rakoviny děložního čípku. Jen se vám snažím dobře poradit, abyste nedopadly, jako já... Já osobně jsem brala HA celý roky a nic proti ní nemam, ale udělám maximum pro to, aby se mi viry zase nerozjely, takže vysazuju. Navíc svojí doktorce v tomhle věřím (sama je spíš placená za to, aby HA holkám cpala, ale prý na to nemá žaludek, když vidí, co to dělá u žen s HPV).
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    VERRINKA: mě by tedy zajímalo, na základě jakého mechanismu by měla HA HPV podpořit...
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    Možná už je to pro vás známý fakt, ale dneska mi gynekoložka svěřila, že antikoncepce podporuje HPV... Takže vysadit. A že kromě HPV už se na vzniku přednádorových změn podílejí také Chlamydie. Doporučuju vyšetření z krve. Jinak konizaci mám za sebou už rok a půl a teď na čípku znova změny....:( Po operaci jsem šla i na očkování Cervarixem, bohužel zbytečně, mám jiné typy HPV než je 16 a 18, ze skupiny high risk-plus (51, 52, 55,...) - to se dá zjistit na základě PCR diagnostiky. Celkově je ta vakcína podle doktorky jen velký reklamní tah, protože výskyt jiných typů HPV je dost častý...
    Ale abych nebyla tak pesimisticka :) Operace se nebojte, je naprosto v pohodě, ale chce to prostě udělat maximum proto, aby se to už neopakovalo...
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    takže cyn 2, operace mě nemine :) postižená celá plocha čípku, teda téměř celá... pudu do Motola, takže sem relativně v klidu... :o)
    NEPUAN
    NEPUAN --- ---
    no byli mikro vystouply
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam