• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CORNELALidský papillomavirus / rakovina děložního čípku - zkušenosti, rady a všechno kolem



    Rakovina děložního čípku je druhou nejrozšířenější nemocí u žen hned po rakovině prsu.
    Virus, který se za onemocněním téměř ve 100 procentech skrývá, se nazývá Human papillomavirus (HPV). Jedná se o velice běžný virus. Existuje více než 100 typů HPV a většina z nich je neškodná. Pohlavním stykem se šíří okolo 40 typů. Můžeme je rozdělit na dvě skupiny podle rizikovosti: na nízce rizikové a vysoce rizikové. Méně rizikové typy vyvolávají např. genitální bradavice, ty rizikové však způsobují změny buněk na povrchu děložního čípku, z nichž se může vyvinout rakovina. Mezi vysoce rizikové typy patří zejména HPV 16 a 18, které jsou zodpovědné za více než 70 % případů rakoviny děložního čípku na celém světě, a dále typy 31, 45, 35, 51 a 52. HPV infekce probíhá bez příznaků a změny na děložním čípku způsobené HPV virem odhalí až gynekologické vyšetření.


    MONICARDIO --- --- 15:27:45 4.8.2008
    Ještě k tomu záhlaví, sice jsou maligní a premaligní změny čípku velmi rozšířené mezi ženami, ale narozdíl od rakoviny prsu, zas tak často se na něj neumírá, neb naštěstí máme prevenci v podobě gynekologických prohlídek a cytologií, na prs se bohužel umírá stále dost často.. na ten mamograf či sono prsů jen tak všechny nad 45 let nechodí, jak by mohly.


    Něco jako pravidla... :)

    Než položíte dotaz, použijte tlačítko HLEDEJ je to docela zázračná věcička... :) Další způsob je projít celou diskusi a najít si tam to "svoje" :o)

    Jakékoliv VĚCNÉ připomínky prosím do pošty. Budu se snažit vyhovět, pokud to půjde :o)
    Tak díky všem, snad nám ta diskuse k něčemu bude.

    A jinak ještě uděluji řád děložního čípku MONICARDIO, bez níž bychom to tu rovnou mohli zabalit :))) Takže velký DÍK!

    PREVENCE

    rozbalit záhlaví
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    CORNELA: ale vždyť očkování jen viry oslabí, není to o tom, že tam vůbec nejsou, takže přenášet můžou i když jsou očkovaní, ne? :)


    KAISERIN: ublížit jim můžou především jiný typy HPV, nemyslela sem to tak, že sou totálně imunní. Samozřejmě bradavice a jiný věci, ale rozhodně z toho nemůžou mít rakovinu prostaty ... atd ...
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    SHMAIDA: krom toho ublizit jim to taky muze:)
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    JOLI: v prvni rade nejaky vysetreni, jestli virus uz nemas. Pak slecnu nepodvadet a kondom nebude potreba, kdyz je slecna ockovana... Nevim,, jestli ockovani u kluku ma nejakej smysl... ono vam to neublizuje, akorat to roznasite - ted mluvim o virech, ktery zpusobujou rakovinu... HPV 16 ... jinak v tabulce v záhlaví jsou rady, co dělat :)))
    JOLI
    JOLI --- ---
    Ahoj, moje slečna měla v rodině hodně případů rakoviny děložního čípku, tak byla na očkování (zatím první injekce), dohodli jsme se, že než bude mít všechny tři za sebou, tak počkáme se sexem. Dá se u kluka krom kondomu ještě něco dělat s tím, aby se snížilo riziko? Díky
    LOULA
    LOULA --- ---
    KLARI: jen si sebou vem dostatek četby nebo něčeho čím se zabavíš, protože ten první den budeš jen ležet - je to nepříjemná bolest, ale dá se to přežít a pokud budeš mít hodné sestřičky a doktora/y bude to ok, fakt se neboj..prostě klid a pohoda, pak budeš sice jako by na 6ti nedělí, ale to se taky dá přežít,fakt neboj.držím ne jen pěsti :o))
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    KLARI: v motole jsem byla vlastně před rokem
    Je to v pohodě. V Motole jsou moc milí. jediný, co mě trochu štvalo, že sem nevěděla, kdo mě bude operovat a musela jsem tam bejt den předtím ráno a celej den se tam pohybuješ mezi nemocnejma a nic ti vlastně neni.
    No a den po operaci sem jela domu. Unava trochu byla, ale bylo to fakt v klidu. Když pak nekravíš, nezvedáš těžký věci a nesexuješ :) tak je to naprosto v cajku :)

    a vlastně mě ani nic nebolelo, ani sem nekrvácela, takže fakt pohoda jazz... není čeho se bát

    jooo a doooost mě bavila narkóza :))))
    KLARI
    KLARI --- ---
    LOULA: bohužel jde asi taky o ten větší, jak říkáš.. budu v nemocnici 3 dny..

    LOULA:
    DEINA0DEINA: děkuji za podporu ;)
    DEINA0DEINA
    DEINA0DEINA --- ---
    KLARI: ať jsi brzy fit.. učitě to bude v pohůdce jak říká LOULA :)
    LOULA
    LOULA --- ---
    KLARI: neboj..pokud to je ten menší zákrok, tak budeš v jednu doma, jen tě bude bříško bolet jak při krámech..není to nic hrozného..
    já to zvládla 2x a pak do třetice jsem byla na větším a v nemocnici jsem byla 3dny..
    KLARI
    KLARI --- ---
    GRETKA: LUCIANA: tak jsem si dneska byla "povídat" s p.doktorem a jdu na zákrok.. za měsíc do motolský nemocnice..
    tak snad to dobře dopadne, nikdy jsem na žádným zákroku nebyla, tak mám docela strach.. navíc to mám v polovině zkouškovýho, tak doufám že mě to nějak moc nevyčerpá a budu se moct v posteli aspoň učit..
    děkuji za rady..
    LUCIANA
    LUCIANA --- ---
    KLARI: zalezi, jak velky zmeny to jsou, jeste by ti meli vzit vzorek tkane a poslat na biopsii. Je nejakych pet stupnu, 1 drobny zmeny, 5 uz rakovina, tak to by ti taky mohla rict, jak jsi na tom, jen nevim, jestli ty stupne zjistujou uz u te cytologie nebo az z te biopsie.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    KLARI: nejspis ti nabidne (+/- castecnou) konizaci cipku; protoze to ze 'cytologie nevysla dobre' znamena, ze v tom co ti kartacek nasbiral, se nasli i nejake ne moc pekne bunky, rozumej, bunky ktere jsou v pred-rakovinove fazi, a kdyby se jeste vice zmenily, tak jsou z nich rakovinove bunky. A aby se zabranilo jejich premene a rozsireni, tak reseni je prave ta konizace.
    KLARI
    KLARI --- ---
    ahoj, potřebovala bych poradit..
    chodila jsem ke své gynekoložce, která opakovaně zaznamenala změny v cytologii a tak mě poslala do ordinace specializovanější (Centrum gynekologicko onkologické prevence v Praze na Karláku) ..tam udělali několikrát cytologii podrobnější a výsledky byly zase špatný.. navíc opakovaně zaznamenali i bakteriální změny..
    při posledním špatným nálezu mě sestřička objednala za pár dní k p.doktorovi s tím, že mě už další vyšetření nečeká, že si budeme jen "povídat"..
    nemáte s tím prosím někdo zkušenosti, co mě teď čeká? můžou soviset i ty bakteriální změny s děložním čípkem?
    LUCIANA
    LUCIANA --- ---
    Dneska jsem dostala emali od gynekologa: Dobrý den, dle revize vyšetření vašeho cytologického vyšetření nám poslali změnu hodnocení cytologie ... takze tolik ke spolehlivosti laboratorni prace
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    LUCIANA: to je takovy hodne racionalni pohled na jakekoliv ockovani - nema smysl ockovat = provokovat imunitni reakci na neco, na co uz ta imunitni reakce probehla.
    Pak je ale taky jiny pristup, ktery je spis drazsi pro pojistovnu nebo pro tebe, kdyz jsi to ty kdo plati vakcinu, a to je, ze se ockuje i kdyz treba i nejake ty protilatky jsou, protoze se tim proste podpori ta reakce imunitniho systemu a tudiz ve vysledku je lepsi ochrana vuci dalsim infekcim.

    Ono totiz je to takhle:
    - kdyz se nekdy setkas s bakterii/parazitem/virem imunitni system odpovida vyrobou protilatek, ale jen nektere protilatky chrani organismus pri dalsim kontaktu a jine protilatky muzou zustat velice dlouhou dobu v krvi i kdyz nechrani, nekdy to jsou ty same co chrani a co zustavaji dlouhou dobu; ale naproste vsechny protilatky S CASEM POMALU MIZI!! a kazda metoda detekce ma nejakou hranici pod kterou uz nejde, tudiz muzes jeste nejake ty protilatky mit, ale proste ti je nenajdou, protoze proste nevidi mini mini mnozstvi
    - kazda laborka pouziva trochu jine masiny!!! tudiz jestli se nejednalo o tu stejnou laborku je dost dobre mozne, ze nekde ti najdou jinde ne, hlavne kdyz jsi na hranici!
    - HPV je nekolik desitek druhu!!! ty co zpusobuji rakovinu se daji spocitat na prstech jedne ruky, takze jestli ti detekovali reakci na HPV neznamena, ze mas protilatky na ty co zpusobuji rakovinu - mozna jo, ale neni to jiste, nenapsala jsi jake ti to nasli.

    Jinak jestli hledali virus na PCR, tak ten samozrejme mohl zmizet, pac jsi ho proste zabila svym imunitnim systemem :) proste infekce byla ale uz neni.

    a ano, SHMAIDA: ma recht, jakmile je jednou mas, tak na ne protilatky mas! ale viz. co pisu vyse, neni jasne zda detekovatelny.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    LUCIANA: já mám zase info, že je celkem jedno, jestli ho máš nebo nemáš... že je stejně dobrý nechat se očkovat... on každej říká něco jinýho...

    ale podle toho co píšeš to fakt vypa, že záleží na tom, jak se vyspali v laborce, prže imho, jakile ho máš jednou, máš ho napořád :-/
    LUCIANA
    LUCIANA --- ---
    Tak jsem se vcera bavila s gynekologem o hpv a ockovani a rekl mi, ze je dobry nejdriv udelat test a zjistit, jestli hpv virus v tele je nebo ne a že to ockovani by se melo delat, kdyz tam neni, jinak ze to buhvijak ucinny neni. Co je taky divny, ze ten virus proste nekdy je, nekdy ne, ptala jsem se ho na to a jestli se s tim da neco delat a pry ne. Jak chodim pravidelne na testy, tak mi ho nasli, pak ne, ted zas jo - nam spis dojem, ze to zalezi na tom, jak se v laborce nekdo vyspal. Mate nekdo stejny info?
    LOULA
    LOULA --- ---
    CMLKA: mmmm...tady ty články mě dostávaj..:o(((než se u nás začlo stímhle něco dít, tak mě to vše minulo a prásk...je pozdě na nějaké očkování..co už,jedeme dál
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Jinak: Na tn.cz máme seriál

    http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/mam-strach-o-mamku-rika-po-ozarovani-eva-ma-rakovinu.html


    dneska vychází další díl + s Evou bude dneska 27. 11 od 17:30 ON-LINE rozhovor.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam