• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATEEJKdyž jsem byl malej, tak jsem věřil, že...
    Když jsem byl malej, tak jsem věřil, že... (nebo Když jsem byla malá, tak jsem věřila, že...) Vzpomínky na naivitu, hloupost, fantazii, roztomilost, pohled na svět, kterého už nejsme schopni. (I když některým z těch věcí tak trochu věříme dodnes). Naše bible: http://iusedtobelieve.com/. Ale nerepastovat, přispívat vlastními kusy, zajímají mě hlavně reflexe z české kotliny a slovenských hor posledních 50 let, a to spíš vlastní nostalgické vzpomínky na dětství než žblebty současných dětí, na ty tu je jiný klub. Probírání jednotlivých utkvělých představ, vizí a omylů povoleno.
    rozbalit záhlaví
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    MISERY: no jasne, ze v decaku su deti bez rodivo a deti odobrane rodicom, ktori sa o ne nestarali... ale polepsovna je o tom, ze som tam deti, ktore su nezvladatelne nie preto, ze by sa o ne rodicia nestarali, ale ze maju nejaku poruchu... co som si citala od tej pani, co som postovala link, tak v tom pastaku su deti (z vlekej casti) z rozvratenych rodin (rozvody, osamele matky, etc.), ktore ti rodicia aj cez vsetku starostlivost nie su schopni zvladnut...
    MISERY
    MISERY --- ---
    ALEXIS: no v detskem domove jsou bud deti bez rodicu a nebo i deti, ktere byly rodicum odebrany proto, ze se o ne rodice nestarali a deti byly kvuli tomu treba nezvladatelne, ale ne az tak, ze by musely do polepsovny (stacilo jenom normalni zachazeni).
    KUKATEKK
    KUKATEKK --- ---
    PETGRIDUS: do diagnostáku jdou všichni, jsou tam 2 měsíce a rozhoduje se tam o tom, kam půjdou dál - jestli dětský domov atp.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    co sa polepsovne (pastaku) tyka, tak si precitajte clanky na blogu tejto pani http://meindlova.blog.idnes.cz/ pekne pise... :)
    MISERY
    MISERY --- ---
    Taky jsem znala kluka, kterej byl v polepsovne nekolikrat, parkrat odtamtad i utekl. Delal strasny prusery, treba ze podpalil auto a tak...
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    INSEQUI: polepsovna != detsky domov, polepsovna bol pastak, ustav pre nezvladatelne deti... v decaku boli deti bez rodicov, nie tieto agresivne...

PETGRIDUS: mas pravdu

CHRTO: myslim, ze 1991-3, tak nejak... davna minulost ;)
    TOY_BOX
    TOY_BOX --- ---
    moje mladsi sestra zase verila, ze kdyz si ostriha rasy na ocich, vyrostou ji novy, delsi a hustsi (vypadala asi pulroku megadivne. jak mrkaci panna nez ji dorostly.)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    PETGRIDUS: Máš pravdu, něco jako diagnosťák mi v tý kebuli lítalo taky, když jsem o tý polepšovně přemýšlel, ale v jeho případě mi zase přišlo, že do něj choděj nemocný, a ne zlobivý děti, aby jim udělali diagnózu (už jako malej jsem znal spoustu cizích slov :-)).

A slovo pasťák vzniklo vlastně jak?
    TOY_BOX
    TOY_BOX --- ---
    my jsme se stehovali kdyz mi bylo pet a myslela jsem si, ze se to dela tak, ze se vezme dum (bydleli jsme v rodinnym dome), odrizne se, da na podvozek a odveze nekam jinam - pocitam, ze jsem na to prisla pote, co mi nekdo povidal, jak odstehovali takhle kostel v moste.

dal jsem si povidala s domovnima znamenima - jednomu snekovi, jmenoval jsem eliska jsem treba pokazdy cestou do skoly rikala, jak se mam v duchu a cestou ze skoly jaky to bylo ve skole. v penale jsem mela maly neviditelny hodny bytosti, ktery mi pomahaly, jeden treba vypadal neco jako orisek ale hral jako malej ohynek. za pohovkou bydlel sandokan, kterej me chranil (kdyz nebyl zrovna zranenej z toho, ze bojoval s tygrem, coz byl celkem casto). dost jsem se bala takovyho strasidla, ktery se jmenovalo "prizrak" a bylo znetvoreny a nejstraslivejsi na nem bylo, ze bylo neviditelny, takze mohlo byt prakticky vsude :O

(obvykle cihalo ve vetvich stromu, kdyz foukal vitr a skucelo tam, ze je znetvoreny)
    CHRTO
    CHRTO --- ---
    ALEXIS: Takze polepsovna ozaj existovala? A pamatas, v ktorom roku tam bol?
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    Přesně, si taky myslim že dříve to byl prostě děcík kam bylo možné se dostat nejen likvidací rodičů ale i tím že budete ve škole a doma nezvladatelní... pravda je že polepšovna si vybudovala docela hezkou mystiku:)

Pojďme spolu sestavit její popis jak jsme si jí představovali...
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    polepsovna je diagnosticky ustav? a to samy je pastak nebo si to pletu?
    CHRTO
    CHRTO --- ---
    INSEQUI: Ale tak do detskeho domovu sa nezatvarali neposlusne deti snad? alebo ano? Bol teda niekto v detskom domove (= polepsovni) na prevychovu?
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Koukám, že hrozby polepšovnou je docela zajímavej břed. Mně už jako malýmu přišlo divný, že to znám jenom z výhrůžek (padaly spíš na adresu mého bráchy nebo ostatních) a ne z reálu. Vlastně jsem dospěl k názoru, že polepšovny bejvaly dřív, pak se jako nehumánní zrušily a teď už jsou jenom dětské domovy, kam se ale nechodí za trest, ale žijou tam děti, co z nějakýho důvodu nemají rodiče.
    No ale přijde mi to jako zvláštní vývoj - dřív ta hrozba byla celkem reálná, ale za nás už ne, nicméně však přetrvala a kupodivu nebyla nahrazena nějakou aktuálnější, jako třeba že si tě odvede policajt a zavře do vězení pro zlobivý děti. Tomu bych třeba já jako dítě asi věřil, ale polepšovna byla fakt divná.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    CHRTO, TOMASEQ, SOPHINKA: polepsovna existuje, jeden chlapec zo zakladky, kam som chodila skoncil v polepsovni, pretoze opakovane bil ostatne deti az niektoremu sposobil vazne zranenie a na to uz nestacila poznamka ci varovanie, to sa vsetci rodicia z tej triedy na rodicovskom zdruzeni postavili za to, aby chlapec bol vyluceny alebo aspon poslany do polepsovne... tak ho poslali niekam do polepsovne... ani neviem ci sa vratil spet do skoly, nebol z mojej triedy a ja som potom prestupila na inu zakladku...
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    CHRTO: polepšovna je normální dětskej domov :) jen nam to rodiče přibarvili (něco jako dětske vezení pro zlobivý děti). Kolikrát já to slyšel, a mamina strašila: "už jedou..." prárkrát už byli i za dveřma... jo a jednou jsem byl dokopan k oknu se slovy "podivej ta dodavka... pojedeš do polepšovny!" Pohled na svetlou dvanáctsettroju (podobný byly v tý dobe jako sanity) mě vyděsil zpusobem že jsem bezkecu uklidil celej pokoj včetně lega pod gaučem a ještě se přiznal že jsem ve školce stavěl pasti na kočku špehovačku:))
    LUNII
    LUNII --- ---
    CHRTO: no, ja mel vzdycky za to, ze polepsovna=detsky domov, v tom jeden znamej rodicu pracoval, a tak vzdycky kdyz mel prijit na navstevu jsem musel byt strasne hodnej, aby me s sebou nevzal :-)
    CHRTO
    CHRTO --- ---
    SOPHINKA: Este by sme mohli predpokladat, ze sme boli skvele deti, a do tej "polepsovne" nakoniec nikto nemusel. Ale ak to nie je mytus, tak ju nikto musel vidiet. Takze ak tam nikto nebol, mal ju niekto v susedstve? Mozno ju ma na fotke..
    SOPHINKA
    SOPHINKA --- ---
    CHRTO: Ty jo, mě nikdy nenapadlo pochybovat o tom, že polepšovna vážně existuje... A co když ne?
    TOMASEQ
    TOMASEQ --- ---
    CHRTO: no, to by mne taky zajimalo jestli nekdo v ty polepsovne nakonec skoncil... :)
    CHRTO
    CHRTO --- ---
    Neviem ako tu u vas, ale tam u nas dospelaci strasili, ze ked nebudeme posluchat, tak pojdeme do "polepsovne". Pravidelne sme pocuvali, ze nas tam daju, ale od nikoho som nepocul, ze tam ozaj bol. Bol tam niekto z vas? Alebo poznate niekoho, kto tam bol? Bol "polepsovna" mytus, alebo realita?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam