• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OASHIQA - Quality Analysts / Assurance - kvalita SW - testování, testeři - Každý ví, kdo je programátor, ale kdo zná QA? :'(
    QA: Quality Analysts / Quality Assurance / Quality Engineers

Developeři nás milují! ;) A my je také. :)
    Každý ví, kdo je programátor, ale kdo ví, co je QA? :'(

Děláte to? Provozujete QA?
    Testujete? Píšete si test scripty?
    Máte snad automatizované smoke testy? (pozor, neplést s unit testy, ty nechme developerům, ať si ty své chaosy debugují sami... ;)
    Už ať jste tu!

Hlášky:
    * náš šéf QA oddělení: "I am just a junior tester..."
    * náš šéf QA oddělení: "I dokumentace je předmětem testování!" ...bohužel se o tom přesvědčuji až příliš často, ty FuncŠpeky bývají dost odbyté...

Témata:
    Procesní organizace - http://en.wikipedia.org/wiki/Process_management
    RUP - http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Rational_Unified_Process
    Total Quality Management - http://en.wikipedia.org/wiki/TQM
    Critical Chain Project Management
    Test Driven Development
    rozbalit záhlaví
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    AMBERAN: Nic moc tezkyho, ale chce to se na to podivat nez na zkousky pujdes. Dobry na tom je, ze dneska uz se delaj v cestine, pac predtim byly jen v anglictine a to v anglictine pro nadprumerne, protoze takovejch zaporu v jedne vete jsem nevidel snad nikde :DDD To bych mel problem pochopit i v cestine na co se ptaji :DDD

Kazdopadne je tam nekolik oblasti.
    Jsou tam otazky treba na to v jake casti projektu zacina testovani, zarazeni testu do FURPS typu, pak takova ta omacka jako treba, ze tester ma mit dobre komunikativni schopnosti, aby byl dobra spojka mezi vyvojarem a PM, priklady na tridy ekvivalence atp.

Příklady v anglictine na foundation level si muzes najit tady
    http://www.softwaretestinghelp.com/istqb-question-pattern-and-tips-to-solve/

Jinak foundation level je easy, ten dalsi uz je zas pomerne hardcore :o)
    AMBERAN
    AMBERAN --- ---
    LOBOTECH: A jaky ty testy jsou?
    CERMI
    CERMI --- ---
    Trochu OT, ale risknu to. Páč ani ve Walldorfu nevědi...
    Říká tady někomu něco PME - Product Modeling Environment 4.0 SP10 (java aplikace) a spojení se SAP, resp. rozchození v SAP??? Díky
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    AMBERAN: já mam foundation level, vyzsi zatim neplanuju :o)))
    AMBERAN
    AMBERAN --- ---
    Mate nekdo nejake zkusenosti s ISTQB? :-)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Ahoj,

Pracuji v QA oddeleni v jedne vetsi nadnarodni spolecnosti. Obvykle pouzivame pro vyvoj aplikaci ( asamozdrejme testovani) RUP metodiku. Ted jsme dostali na starosti i jeden projekt mensi SAP implementace a asi toho bude casem vice. Podle vseho je metodika pro vyvoj v ABAP trochu jina nez to co znam. A samozdrejme to padlo na me pripravit nejaky vycuc a framework pro interni pouziti :)

Muzete prosim doporucit nejaky clanek na webu pripadne publikaci ktera se zabyva metodikou a vyvojovym cyklem pro ABAP ?

Dekuji
    OASHI
    OASHI --- ---
    Dik za tipy.
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    Pres Cool people sem taky hledal, nakonec sem sice pres ne nenasel, ale byli tam prijemni, klidne bych se tam zahlasil znova, kdybych zas schanel.
    TOWER
    TOWER --- ---
    zkus Cool People nebo Integra IT
    OASHI
    OASHI --- ---
    Tak kdyz tu nekdo psal, ze se blyska na lepsi casy a uz se situace vylepsuje, a ze uz snad nekde i delate...
    Tak nahodte kde! A ja tam pujdu ty busice prudit s vama. ;)

Stale nejsem spokojeny. :( Ba ani pocatecni nadseni zatim moc neprobehlo. Echo?
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    DAGOBYJ: Tak jim mas rict "Dokud neuvidim funkcni specifikaci, tak nic!!!!!" :D:D:D Tahle veta patri k mym oblibenym :D
    DAGOBYJ
    DAGOBYJ --- ---
    LOBOTECH: Ale jo, ja taky docela ignoruju pozadavky, ale tam, kde jsem byl naposled na me vybalili, co vim o ucetnictvi... a bylo po prdeli. :-)
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    DAGOBYJ: Ja az na minimum veci, jejich pozadavky ignoruju a na ten pohovor jdu :o) Pac vetsinou to zarizuje agentura pro nejakou firmu a z ty firmy prijede clovek co te zkoukne a pak do druhyho kola se vidis zase s nekym jinym, takze z puvodniho "Mate 10 let praxi, mluvite plynne 3mi jazyky, mate vysokou skolu technickeho zamereni, programujete perfektne v C++, Delphi, Jave a PhP" se nakonec zjisti ze potrebujou nekoho "kdo uz aspon jednou testoval, ma zaklady anglictiny, zaklady sql a videl nekdy v zivote excel" :o)))))
    DAGOBYJ
    DAGOBYJ --- ---
    LOBOTECH: Ale jo, nabidky jsou, ale zatim jsem mel pocit, ze chtej deset let zkusenosti s programovanim ve vsech jazycich, co si predstavis, deset let analyzovani v systemech, ktere si jen umis predstavit a testovani vseho vcetne rotace zemekoule... A ocekavaj, ze reknes, ze pro ne to budes delat gratis... :-)
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    Tak jak jste na tom lidi? :o) Posledni dobou je to celkem smrst nabidek, vypada to ze se testerum, blyska na lepsi casy :o)
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    TOWER: Gratulace! :o)
    TOWER
    TOWER --- ---
    hura zabojoval jsem a ziskal zpatky "rodinne stribro", akorat, ze budu muset ted vice cestovat preshranicnimu kapitalistovi ... tak uuuuffffffff....
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    LET_ME_BE: Ja ti nevim cece, :) Treba maj tajnej projekt, kterak zalohovat celej internet z po lokalni siti :DDD

Kazdopadne tam aspon posli zivotopis, kdyz se neozvou tak se neozvou :o) Vis jak .o) Ja se priznam, ze kdyby mne k tomu nnutili okolnosti, tak uz pracovat nejdu :DDD Desna pohoda tohlecto :D 8 a vice hodin denne pro sebe, to je ráj :D
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    LOBOTECH: C# ne a tu implementaci rozhrani na bazi TCP/IP asi taky ne (trochu mi hlava nebere proc chteji TCP/IP nad seriovym portem).
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    LET_ME_BE: Inzeraty jsou dycky divny :) To se musi zkouset i pres kraviny co si tam navymejslej :)

Tohle je imho nejdulezitejsi
    programování v C#, C/C++...
    - implementace komunikačních rozhraní na bázi TCP/IP,
    RS232
    - samostatné řešení vývojových úkolů
    - testování produktů, evidence provedených testů

Splnujes to? Ten zbytek je imho omacka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam