• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CALTROPType Design — tvorba autorských písem
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    JAKOUBEK: a jak na to koukám, možná bych se ještě zamyslel nad zkrácením výběhu/náběhu u c a e. Takto se v menších velikostech bude u e spojovat s hrotem/okem a možná to ani nebude vypadat bůhvíjak geniálně, pokud dáš vedle sebe např. es či cs, neb s (opět – nešálí-li mě mé zraky) je má o kousek kratší (já vím, že je tam jiný oblouk, ale myslím, že kdyby ty výběhy byly zakončeny na stejné horizontální linii, nemuselo by to být na škodu).
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    SMYSLOV: a toto je tedy předloha či již tvůj překres?

    JAKOUBEK: mno, s Conduitem to moc společného nemá, ale beru to tedy tak, že ti Conduit nevyhovoval, pročež jsi vytvořil vlastní font :) Ač tomu ty špičky dávají osobitý charakter, osobně bych se také přimlouval za jejich vypuštění. Nějak nemám pocit, že by si to až tak sedlo s minimalistickou střídmostí zbytku písma. Nicméně ty jsi autor :) A ještě bych mrknul na diakritická znaménka. Ohledně „kondenzovaných“ verzálek by to chtělo spíše vidět v sazbě, zda tím nebudou poněkud vypadávat ze zbytku (ale to opravdu nevím, třeba ne a naopak to bude působit příjemně). Osobně bych naopak trochu stáhnul 7 – zvláště pokud (nešálí-li mě zrak a mohu-li v tomto rozlišení soudit) neřešíš přetahy. Možná bych ještě zvážil, zda o dva kočičí fousy nerozšířit Y. Ale jěště jednou – ty jsi autor a každopádně jako celek to na mně působí příjemně :)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Inu opět jsem trochu pokročil…

    P.S.: Omlouvám se za smazání původní skici, ale nějak jsem se na ni nemohl už ani dívat, kolik tam bylo chyb :) Jsem zvědav, za jak dlouho smažu i tuto :)



    ESTEN
    ESTEN --- ---
    JAKOUBEK: popravde, hrozne se mi nelibi to dedictvi z monospace fontu, jako treba ty nechutny slab serify na malym L a obou I. A reseni spicek u v, w, M, atd. memu oku taky zrovna nelahodi ;)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak mi zase zatli tipec s jednim konceptem zmeny firemniho designu skrze redesign stavajiciho firemniho pisma :) Za pokus to stalo. Nove pismo melo byt odlehcenou verzi Conduitu, proporcne trosku vic vraceneho ke klasickemu Dinu a pocitove se melo trochu vic blizit k systemovym monospace pismum pouzivanym v IT sektoru. Verzalky maji zhruba stejnou sirku jako minusky, cimz verzalky pusobi jako mirne kondenzovane... to mi treba prislo fajn. Co se sirky duktu tyka, koncil jsem tam, kde Conduit zacinal a cele to mohlo byt pekne prosvetlene.

    Nahodil jsem zhruba Light k dalsimu uz jsme se nedostali .)



    prvni a jedina prezentace zde
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    JAKOUBEK: No jéjej (a nejen my) já mám asi to samé akorát z roku 1961 a jmenuje se to skoro stejně "Písmo ve výkladní skříni" a je to od Zdeňka Němečka... Nejlepší je kapitola o šablonovém písmu a jak na to! :))
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SMYSLOV: fajne to je .) koukam, ze si jedeme v podobnych stylech .)) hele mam doma takovou malou brozurku od Aloise Macase - Písmo pro výkladní skříň a krám (1948), kde jsou kromě klasických grotesků taky prvorepublikové skripty určené aranžérům a písmomalířům. Prostě klasické baťovy výkladní skříně z filmů s oldřichem novým. Pokud ji nemáte ve škole, v případě zájmu/potřeby je u mě k dispozici k nahlédnutí .)

    http://www.e-antikvariat.com/czech/article_show.php?article_id=8807&category=54&backtoindex=
    MEESHA
    MEESHA --- ---
    SMYSLOV: Libi :)
    DANII
    DANII --- ---
    SMYSLOV: tlesk tlesk
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    SMYSLOV: o tom žádná... Proto to ostatně repastuji sem, aby v tom bylo případně zainteresováno co nejvíce (v rámci mezí) kompetentních lidí :)
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    tak jsem se pustil do svého prvního scriptu...
    tady je inspirativní předloha z 60let
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    BINARY_PARANOIC: chci vidět výsledek ,) nepřijde mi to tak easy jak píše autor... pořád je hodně fontů co maj příšernou diakritiku... vede Arial!
    MX_MIKE
    MX_MIKE --- ---
    (pekne udelany) promo k fontu Heroine: http://www.swiss-miss.com/2009/09/heroine.html
    J_NNY
    J_NNY --- ---
    BINARY_PARANOIC: pekna prace ale s tim G souhlas naprosty
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    DANII: díky :) Přiznávám, že verzálky jsou spíš ve fázi náčrtu (beztak zatím pouze v AI, takže při překopávání do FL proběhne revize každé litery). Každopádně J se rozhodně bude měnit, to je, pravda, poněkud nemocné :) G nevím...to mi celkem vyhovuje...ale děkuji za názor, zamyslím se nad tím.
    DANII
    DANII --- ---
    BINARY_PARANOIC: pekne, trochu me boli G jak va vysokou to stredni pricku, useknuti J. good luck dale.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JAKOUBEK: tak jsem se pidil. kdyby nekdo potreboval:

    Fontlab Action > Contour > Scale

    Nebo

    Fontlab FontInfo > Metrics and Dimensions > Higher UPM size (activate scale all glyphs according to UPM size) > Lower UPM size (back to the original value and deactivate scale all glyphs according to UPM size)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak deti. Otazka na telo .) Rad bych v textu kombinoval dve pisma, nicmeje ejhle, pri stejne bodove vysce jsou fyzicky jedny litery mensi.

    Nemate nekdo zkusenost, jestli by se nedalo hnout s metrikou (popr. jine reseni), aby se fyzicka vyska liter o obou pisem srovnala. Staci mi samozrejme verzalkova dotaznice.

    Tisicery dik za pripadnou pomoc.



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam