• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AJMINAUmíte si pomoci s první pomocí?
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    GOBERS: uprimne receno, ja nad tim jeste vubec nepremejslela, tedka poprve... ale zajimava uvaha, zkusim na tohle tema podiskutovat s panama doktorama:-)
    NASA
    NASA --- ---
    ZUZKAOU: to vypada zajimave, casem asi do toho pujdu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GOBERS: A jeslti se dobře pamatuju, tak riziko poranění páteře vždy, pokud délka pádu přesáhla dvojnásobku výšky člověka.

    (a pak někdo běží po vlhkém trávíku, uklouzne a zlomí si poslední obratel na kostrči, čímž vyvrátí výše napsanou poučku, že)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ohledně toho zdrsemu - v podstatě jsem z konkureční organizace a pro naše kurzisty děláme vlastní zdravotní kurz, ale sice to je levnější, ale i tak si teďka naši zdravotníci udělali to velké školení od Pleskota (Mudr. Robert Pleskot, klíčová osoba zdrsemu) na školitele 1. pomoci. A to jsou to doktoři.

    Zdrsem krom toho že je vtipnej, tak je fakt dobrej.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GOBERS: bezvědomého, kde není podezření na úraz páteře jistě - bráníš zapadnutí jazyka a udušení. Pokud si pamatuji tak ztráta vědomí = riziko zapadnutí jazyka = stabilizovaná poloha a pokud to nejde, tak zaklonit hlavu a držet.

    NASA: úder má smysl jen pokud si dotyčného viděl se složit s evidetnním infakrtem, který nepoznáš a efekt úderu je stejně malý, natož šance to udělat správně.

    GOBERS: povinost zachraňovat mají doktoři, záchranáři a tak, ne? U ostatních je to odvislé od bezpečnosti a znalostí - nedýchat do rozmláceného toxikomana je asi něco dost jiného, než ujet od nehody co jsem zavinila. Nebo se pletu? Jak je to s poskytováním první pomoci, zákony a běžnou veřejností? (to mi připomíná že jsem si furt nekoupila do kabely rukavice.)

    reklama - http://www.zdrsem.cz/
    Promyšlený systém jak přemýšlet, reagovat. Nenaučí vás 3 styly fačování vykloubeného ramene, ale nepanikařit moc a teroeticky se chovat racionálně.



    GOBERS
    GOBERS --- ---
    AJMINA: Coz me privadi jeste k jedne otazce:

    Co je pravdy na tom, ze pokud nemas k dispozici rousku, tak nejsi povinna davat dychani z ust do ust?
    NASA
    NASA --- ---
    GOBERS: nam rikali, ze do minuty
    NASA
    NASA --- ---
    ad nastenka - Při 1 i 2 zachráncích se pracuje v poměru 15 stlačení : 2 vdechy, s frekvencí 80-100 stlačení za minutu.

    u dychani bych doplnil, ze dech se testuje dobre uchem, na nem je dobre citit proud vzduchu

    a koukam, ze tam to prevraceni mas...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    NASA: co ten prekorcialni uder

    Nejlepsi zpusob jak si hned na uvod polamat par zeber... Asi by to teoreticky melo smysl kdyz by byl clovek pritomen primo tomu momentu, kdy dojde k zastave, ale jinak bych ho zcela vyskrtnul.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    AJMINA: No s tim mechanismem urazu je to samozrejme pravda, kdyz bude nekdo lezet pod zebrikem, tak vubec neni co resit a manipulaci minimalizovat. Cela ta kontroverze te me otazky je v tom, ze i tech 1,5 - 2 metru, z kterych hlava cloveku pada kdyz to s nim v normalni situaci "svihne" je dost na to, aby si neco v tomhle smeru udelal. Ale jak rikam, ani ja na to nemam odpoved hotovou... spis jsem se chtel podelit o uvahy na tohle tema. Prakticky jsem to resil jenom jednou, kdyz se slozila pani v metru a tam jsem nepolohoval, protoze slibili (a dodrzeli to), ze jsou tam behem ctyr az peti minut a ja nemel naladu na paradicky. :-D
    NASA
    NASA --- ---
    AJMINA: ono kdyz clovek lezi, tak mu nacpat jednu ruku pod telo, pokrcit druhe koleno a za to koleno + za ruku ho lze celkem snadno pretocit, ale chce to si tento grif zkusit

    ad dalsi - zajimavy, to o tom, ze toho cloveka "nenahodim" jsem nevedel, takze nema cenu si s tim delat hlavu? proste pokracovat, dokud neprijede zachranka? (resp. tech 30min +)

    s tim "nahore bez" tak nejak nam to rikali, proste, kdyz je to cerstvy, tak klidne prvni minutu jenom masirovat, v druhy az dat tech 30:2, ale ze clovek ma v podstate v krvi kyslik na nejakejch 6 minut. samozrejme je problem, pokud nevim, kdy se zraneni stalo.

    co ten prekorcialni uder (nebo jak se to pise)? ma to cenu?
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    NASA: s tou stabilkou a 120ti kg chlapkem vs. hubena slecna... bud to dokaze sama nebo nekoho privola nebo to proste nedokaze, zasadni bude to, ze ho dokaze urzet, zajistit mu vitalni fce (krevni obeh a dychani) nez prijede sanitka.
    co se tyka resuscitace novy stanoveny pomer je 30:2 bez ohledu na to, kolik je zachrancu. rozohodne se vyplati spis masirovat (dokonce to nekdy i doporucujeme, je to tzv. resuscitace nahore bez - pokud mas podezreni, ze bys mohl neco chytit, pokud je zniceny oblicej a neni mozne dychat, pokud je ti clovek nejakym zpusobem odporny...), ale pokud tomu nic nebrani, rozhodne by s dychat melo.
    a jete jedna dulezita zprava - , ,pouhou´´ resuscitaci cloveka nenahodis... je k tomu zapotrebi odborniku, leku, pristroju.... (leda ze bys byl primarne u jeho zastavy a hned s tim zacal neco delat, pak tu sance je...)
    NASA
    NASA --- ---
    ups, koukam, ze na nastence je uz docela dost veci, super
    NASA
    NASA --- ---
    AJMINA: no jeste nedavno se ucilo 5:2, ted se tedy rika 30:2, na poslednim skoleni nam zase rikali, ze del zachranaru je lepsi klidne prvni minutu jenom masirovat, kysliku, ze je celkem dost a tedy skoro neni potreba dostat kyslik do krve, ale krev do mozku, takze masirovat, co to da (tech cca 100 za minutu) a dychat az kdyz je clovek unavenej, vicemene jako odpocinuti. jinak pokud se zadari masaz srdce, clovek by mel naskocit i s tim dychanim.

    s tou stabilizovanou polohou souhlasim, ze je nejlepsi nejprve zapnout mozek a popremyslet, co se mohlo stat, jak velke je riziko poraneni krcni patere vs. uduseni se.

    AJMINA: muzes pls napsat, jak je to komplet? aspon pro zajimavost, vetsinou tu budeme asi laici, i kdyz misty treba proskoleni. urcite by se to hodilo na nastenku, tyhle zaklady

    jo jeste dulezity u ty stabilizovany polohy mi pripada to, ze se sice leckde uci, jak ma vypadat, ale ne uz to, jak do ty pozice ma dostat hubena holka 120ti kilovyho chlapika
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    GOBERS: co se tyka krcni patere, tak mas jednoznacne pravdu. Ja bych argumentovala zase tim, ze clovek ma premejslet nad tzv. mechanismem urazu. To znamena, ze pokud vidim, ze clovek v bezvedomi lezi napr. pod zebrikem, pod stromem... asi je pravdepodobny, ze odnekud spadl a tim padem, ze muze mit neco s pateri. Tohle si ale asi malokterej laik uvedomi, kdyz vidi nekoho nekde lezet... No nicmene je tu jeste jedna varianta - volat 155, vsechno jim tam vyklopit a oni uz nejak poradi, co dal a co ne:)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    AJMINA: No prave, ze je zaludna. :-D

    Jsou i protiargumenty: neni-li na miste vic zranenych, tak si toho jednoho pohlidam i bez stabilky. A to hlavni - u bezvedomeho nikdy nemuzes rychle rici, jestli si pri tom, kdyz se skladal, nehnul treba s krcni pateri (natoz kdyz je mozne, ze treba odnekud spadl, havaroval v aute a pod.), takze manipulace do stabilky by mu mohla ublizit a to az fatalne.
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    to je teda zaludna otazka... muj nazor je, ze to samozrejme smysl MA. Ackoliv je zachranka dost rychla, i za tech par minutek muse clovek v bezvedomi zaspirovat (vdechnout zvratky) a je zle. Stabilizovana poloha je preveci zaspirovani. A kdyz uz nic jinyho, az prijede zachranka, tak si reknou, vida, tenhle clovek umi (alespon) stabilku:)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Tak ja nahodim jinou kontroverzni otazku:

    Ma podle vaseho nazoru smysl v Praze a dalsich vetsich mestech, kde je zachranka dost rychla, vubec polohovat bezvedomeho do stabilizovane polohy a nebo ne?
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    J_A_D_E: co na tom teda nechapes? nasobit umis, ne? :)
    J_A_D_E
    J_A_D_E --- ---
    jasny ! ted uz tomu vsemu rozumim! :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam