• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AJMINAUmíte si pomoci s první pomocí?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    DANKLAR: Septonex a jodova tinktura su dobre napriklad na dezinfekciu neporusenej koze. peroxid vodiku na kloktanie.
    AJMINA: podla mna a znamych lekarov voda a Betadine -- Betadine je najznasanlivejsi jodovy preparat (neporovnatelny s jod. tinkturou napriklad) a z beznych antiseptik (vratane peroxidu) najmenej rusi prirodzenu tvorbu noveho tkaniva. alergie na jod az tak caste nebyvaju (niekto ju ma, ale rozhodne nie velka cast ludi).
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    http://www.zachrannasluzba.cz/zajimavosti/08_erc_gent.htm

    zajimavej clanek k te nasi diskuzi o resuscitaci
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    BLAF: to je vlastne taky fakt... Tak alespon doufam, ze nebudu muset trpet v nesnesitelnejch bolestech a bude to rychly...:-)
    BLAF
    BLAF --- ---
    AJMINA: Vzhledem k jizdnimu stylu az neprijemne velkeho mnozstvi nakladnich ridicu je velka sance, ze budes toho pulroku na traumacce usetrena :)
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    PYRO: my razime nazor, ze na otevrenou ranu muze jen voda a peroxid vodiku 3% - co se tyka osetreni takhle nekde v terenu. jak rika kolega, rozhodne bych tam nervala nervomoci septonex, to neni dobry. to stejni jodova tinkura, na jod ma hodne lidi alergie.

    DANKLAR: rana hnia, protoze to je obrana imunitniho systemu tela - probiha tam tzv. uklidova reakce a je tonaprosto prirozena vec, otazkou pak je, jak moc to hnisa a to se odviji od toho, jak a cim je ran znecistena.
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    CORNELA: coze? to snad fakt neni mozny! proste ja uz to tady vubec nechapu v tyhle zemi. cim jsem starsi tim vic si uvedomuju, ze na silnici jde o zivot, jasne, presne jak rikas, kdyz jsem mela mokrej ridicak, tak jsem taky delala blbosti a tak, ale nechapu diletanty, co proste bezhlave predjizdej kdekoli a je jim fuk, ze zabijou nevinny lidi... fakt si nedovedu predstavit to trauma, kdybych byla nekde zaklinena v aute, cekala v krutejch bolestech na to, az me hasici vystihaj, lezela pul roku nekde na traumacce, nedej boze kdyby me zmrzacili! To uz si proste zakonite do auta clovek nesedne... a takovejhle pitomcu jezdi mraky, protoze auto si muze dneska koupit kdejakej 18ti letej frajirek, kterymu se vzdycky nic nestane a odnese to nevinnej obycejnej clovek, kterej jel zrovna treba ze zahradky domu... fakt des!!! a muzes bejt sebe lepsi ridic, mit najezdino kolik chces a beztak tomuhle nezabranis...
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    LIBRIUM: A na co teda ty Septonexy, jodovy tinktury, peroxidy vodíku a jiné vůbec jsou? Já mám teda zkušenost, že když něco nevyčištíš, zhnisá to.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    PYRO: bagatelne rany (povrchove, male, neznecistene) obvykle skutocne netreba dezinfikovat. vyplachnut velkymi mnozstvami cistej pitnej vody a prelepit/previazat.
    pokial chces ale ranu vydezinfikovat, odporucal by som Betadine. do otvorenej rany mozes nakvapkat 10% roztok (v zelenej plastovej flaske) a ranu osetrit. dalsia moznost (pri vacsich odreninach, popaleniny apod.) je Betadine mast (je to skor gel), natrie tenku vrstvu a previazat.
    urcite do rany nema ist Septonex, a to ani alkoholovy ani vodny (drazdi prilis ranu, spomaluje hojenie),
    dalej nic na baze alkoholu, teda ani lieh, ani jodova tinktura apod.,
    vobec, antispetik, vhodnych do rany je len malo...Betadine je sicher, ak clovek nema alergiu na nieco v nom alebo vaznu, nekontrolovanu hypertyreozu ci rakovinu st. zlazy.
    ale ani Betadine by sa nemal aplikovat opakovane dlhsiu dobu, je vhodny na prvotne antisepticke osetrenie rany, potom uz len ciste prelepy/prevazy a opatrne umyvat studenou - vlaznou pitnou vodou.
    PYRO
    PYRO --- ---
    CORNELA: ??? to nejak odporuje zakonum ne ridicak na kamion muzes dostat az v 21 pokud se nepletu, nebo aspon urcite ne v 18 ... teda aspon tak to bylo kdyz sem delal autoskolu ja ...

    Jinak berte mne jako lajka, a nejak mam dalsi dotaz jak je to s dezimfekcema, ted na vode sme meli par zraneni, ja tam mel lekarnicku a divka co tvrdila ze jezdi jako zdravotnice mi tvrdila ze na otevrenou ranu se septonex (snad sem se trefil ted koukam ze mi nejak v lekarnicce chyby, asi uplaval :) nedoporucoje, proto nejak mu radsi na ranu nic nedala pouze vyplachla cistou vodou, jakou dezinfekci doporucujete.
    vim o proti nahazovani lidi z bezvedomi celkem prkotina, ale tak nejak se s ni setkavam casteji :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    DANKLAR: Stejně je nejlepší létat letadlem. ;-))
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    AJMINA: Tak to každopádně...
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    DANKLAR: porad si ale myslim, ze jsou bezpecnejsi nez silnicni doprava, kdyz vidim, jakejm neumetelum bez mozku davaj ridicaky, to je taky hruza.
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    GOBERS: v tom s tebou souhlasim, strojvudce se zachoval fakt duchaplne... klobouk dolu. Ale i tak, takovouhle stavbu maji prece na starosti odbornici, tak jak je to proste mozny?! To je neskutecny, co se deje...
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    AJMINA: Že vlaky nejsou až tak bezpečné...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    AJMINA: Tak technické důvody a spol. soudit nemůžu, to přenechám odborníkům, zatím se mi podle všeho, co jsem četl, jako nejvetší hrdina jeví strojvůdce, který stihl tu rychlost docela podstatně snížit a tím i zamezit mnoha dalším zraněním a úmrtím.
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    GOBERS: myslis v jakem smyslu - vlakove nestesti? v jakemkoli, pojmi to jak chces... nazor urcite nejaky mas:-)
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    HYPOKAMPUS: pockej, pockej... ja myslela, ze jsi milej, privetivej ausmevavej normalne... ja te alespon tak znam, ty si jako normalne jedes na Dormicu?:-D tak to klibouk dolu:-D jednou se dohodneme a pichnes mi to, kdyz je to tak ouzasny...:-D
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    AJMINA: V jakém smyslu?
    HYPOKAMPUS
    HYPOKAMPUS --- ---
    ?? Co nezkusíš neodmítej!!!!!!!!
    Co je to s Váma??? Bych vám nic špatného nedoporučil.
    Paradoxní reakce na Dormicum - byl jsem nezkutečně srdečněj, usměvavej, roztěkanej, vtipnej a cítil jsem se báječně a všem jsem to taky řikal. Akorát oproti sedaci se dostavil šílenej přísun energie :-)) Usnul jsem až po 10 hodinách po aplikaci :-))
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    HYPOKAMPUS: to nam teda doporucujes hezkou vec, dekuji nechci :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam