• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AJMINAUmíte si pomoci s první pomocí?
    PSYCHODUCK
    PSYCHODUCK --- ---
    Zdar, nějak to tu zmírá.
    Dělá někdo z vás na plzeňský záchrance?
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    EFKA: copak, jednou nohou v kriminále ... :))
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    EFKA: předpokládám, že k tomu potřebuješ nějaké potvrzení, že jsi kurzem prošla:) zkus se mrknout na stránky červeného kříže
    http://www.cervenykriz.eu/cz.php?id=adresar
    napiš maila, třeba pomůžou, já s tímhle zkušenosti nemám:/
    EFKA
    EFKA --- ---
    Ahoj=D
    Potrebuju prvni pomoc s prvni pomoci. Od 24.7. do 4.8. jedu na detsky tabor jako zdravotacka, zatim ale nemam kurz prvni pomoci, ktery k tomu potrebuju. hledala jsem zkousela ruzne kurzy po praze - bud se uz nedelaji nebo jsou v jine terminy, nez bych potrebovala - nemuzu akorat ted od 25.6. do 4.7., protoze jedu na ukrajinu...nemohla bys mi nejak poradit?? nevedela bys o necem?? jsem mobilni, muzu na ten kurz dojet do kterehokoliv mesta v CR;] za jakoukoliv radu moc dekuju

    HYPOKAMPUS
    HYPOKAMPUS --- ---
    GOBERS: jo taky jsem na to myslel :-) zdá se mi to jako super pomůcka - nápad :-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HYPOKAMPUS: CPRku si s tím představit nedokážu, ale když budu mít někoho spadlého z výšky s podezřením na zranění krční páteře, což vylučuje záklon hlavy, tak je to určitě příjemnější než se mordovat s trojitým manévrem.
    JINX
    JINX --- ---
    KEMAL: To ze je nepovinne na vysokych skolach je imho pochopitelne ale treba ja na te sve skole takovy predmet jeste nikde nenasel (chtel jsem si neco podobneho zapsat) ale vim ze na nekterych jinych se tohle normalne vyucuje. Proste o to vetsina lidi asi nema zajem.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEMAL: ale byl jsem třeba na jednom takovém "crash-kurzu" taky tady přes nyx, který na nějakém technařském auditku zorganizovala tuším idSAKRA. S nějakým jejím kamarádem, který jezdí s kardiofibrilátorem u pohotovnostní záchranky (či jak se to jmenuje) dělali tříhodinový kurs, jak zabránit smrti pacienta do doby, než přijede záchranka. Vůbec na to ani nebyl prostor, dělalo se to někde ve stromovce, a jelikož ten den šíleně pršelo tak se všichni účastníci a značně poničený ambuman mačkali uvnitř těsného viaduktu, ale tam přišlo tak 40 lidí. Ale je fakt, že lidi z té "DIY-scény" či jak se to pojmenovává, mají asi obecně větší zájem se vzdělávat ve své "obecné prospěšnosti".

    Co fakt nechápu je, jak to, že taková výuka není povinná aspoň na vysokých školách třeba místo blbýho tělocviku kam se chodí stejně jenom plavat či čutat fotbal :/
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    AJMINA: no jak koho. ono, ten zdrsem podle mně třeba není vůbec propagovanej. já jsem se o tom dozvěděl jenom proto, že jsem si všimnul tohohle auditka a někdo (možná dokonce ty sama) sem o tom napsal

    tam ti ostatní účastníci šli tak z 50% kvůli obsahu kursu (první pomoc) a z 50% kvůli formě (zážitková výuka). Vesměs samé učitelky, vychovatelky z děcáků a vedoucí dětských kroužků/skautů. Jako osoba stojící totálně mimo jakákoli povolání zaměřená na mládež jsem tam byl jediný
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    KEMAL: hmm... aha:( takže to je zase moje naivní představa, že to lidi zajímá...
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    AJMINA: jinak, ohledně zájmu lidí .... já byl jediný, kdo ten kurs nepotřeboval v rámci nějakého karierního postupu
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    AJMINA: jako v tomhle s tebou po tom kursu dost souhlasím. Umět poskytnout první pomoc poté, co se člověk zamyslí, je hezké, ale v reálné situaci je potřeba to umět i bez myšlení. Protože pokud zrovna někdo, kdo není vyslovený profík nedělá v armádě nebo na jatkách, tak každý, jakmile se dostane do situace kde jsou kolem louže krve a řev hysterických zraněných (a ne nutně to - třeba i zhroutící-se blízký příbuzný po zásahu el.proudem), zpanikaří a vypne mozek. Nějaká inteligence a selský rozum jsou mu na nic, musí spoléhat na automatizované postupy. A jedině takovým cvičením si ty postupy zažije pod kůži. Jiný způsob podle mne neexistuje.
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    KEMAL: tohle je děsně fajn a je super, že se tomu někdo věnuje, je ochotný předat zkušenosti a znalosti ostatním, ale mnohem fajnovější je, že o to lidi mají zájem a chodí na takové kurzy.
    Já sama za sebe můžu řict, že na cvičeních, kde máme podobné simulované nehody (od dopravních a vlakových nehod, přes povodně a zavalení v dole až po havárii teroristů s radioaktivními látkami) se toho člověk naučí nejvíc a hlavně se mu to tak nějak vryje pod kůži bych řekla. Vyzkouší si kam pacientovi sáhnout, jak tam sáhnout, co dělat naopak co nedělat a pak v reálu už se třeba tolik neostýchá, vybaví si to bylo takhle a takhle... To je důležité a halvně to je věe, která má smysl. Člověk může znát teorii, ale rozhodující je vždycky to, co udělá (častěji spíš to, co neudělá...) a na těhle akcích se to dá nacvičit a třeba se i zbavit ostychu, který lidi mají, protože když si něco vyzkouším, tak se potom nebojím to použít když je potřeba, alespoň já to tak mám.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    AJMINA: učili hlavně jak zavolat sanitku a zachránit život než přijede (takový to "je bdělý? reaguje na oslovení? reaguje na bolestivý podnět?" apod. - zajištění místa, letmá prohlídka pacienta, stabilizovaná poloha, kardiopulmonální resuscitace). A jak se přitom neohrozit samotnýho.

    Jako, učili tam úplně všechno to nejdůležitější a nejběžnější, ale hlavní důraz byl a nejvíc se opakovalo to o čem píšu.

    A jako nácvik u simulované dopravní nehody s herci simulujícími zranění a hysterické záchvaty, spolu s věrnou na podobeninou krve, patřil snad k nejsilnějším zážitkům v mém životě.

    Podle mně by na to měl jít úplně každý. Nebo alespoň každý, kdo trvá na tom, že mu náleží volební právo :)))
    HYPOKAMPUS
    HYPOKAMPUS --- ---
    ZISKEY: takhle pomůcka je jen k zabránění zapadání jazyku. Animace je anatomicky zcela správná, kořen jazyka je silnými vazy připoután k dolní čelisti a tak jak je to animované zapadá do oblasti tzv. oropharyngu. Když si prohlédneš ten obrázek tak si všimneš, že právě kořen ucpává vchod do dýchacích cest.
    Také si nedovedu představit dýchání z úst do úst s touto pomůckou, ale každopádně záklon hlavy většinou zapadající jazyk vyřeší .....
    Jen se nebát a zasáhnout
    ZISKEY
    ZISKEY --- ---

    zajímavé :)

    ale prijde mi ze animaci se zapadnutím jazyka mají znacne zcestnou, nebot kdyz si natolik bezvládný, že ti ochabují svaly ochabne ti i kořen jazyka, který sahá až do krku a skřípne ti dýchací trubici k páteři. (nebo snad ne ? ja nikdy nikoho nepitval tak nevim)

    a pak si nedokážu představit jak dýchat do někoho s tímhle v puse

    HYPOKAMPUS
    HYPOKAMPUS --- ---
    Zajímavá vychytávka pro první pomoc při neprůchodnosti dýchacích cest z důvodu zapadnutí jazyku :-)
    http://www.tonguesucker.com/

    myslím, že zvládne použít jakýkoliv laik!
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    KEMAL: tak povídej jaké to bylo...? co vás všechno učili?
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    tak mám za sebou ten ZdrSem :)
    dotyčné/mu co to sem napsal ještě jednou díky za tip!
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    preji uspesny novy rok pokud mozno bez urazu! At zdravicko slouzi:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam