• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AJMINAUmíte si pomoci s první pomocí?
    381007
    381007 --- ---
    Lidi, vyvíjím teď takové spešlácké opaskové pouzdro na medikit pro Honzu Šafaříka, který má zajímavý projekt Lékárnička pro dospělé. Celkem se mi líbí, jak je to pojaté, zajímavá filozofie, a docela slušný kus vybavení za rozumné prachy. http://www.lekarnickaprodospele.cz/ https://www.facebook.com/lekarnickaprodospele?fref=ts - Postupně to vychytává, na pár videjích má nějaké nesrovnalosti, ale snaha mu nechybí :)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    koudy
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    CORNELA: píčoviny se vozej na gynekologii ne?
    KELTIK
    KELTIK --- ---
    DRACE: To by se v Praze nestalo, tam se jezdí i na zatržený nehet nebo zaražený větry.
    DRACE
    DRACE --- ---
    mam podobne spatnou, i kdyz ne tak moc, zkusenost se zachrankou na novopacku. hodnou chvili jsem dispecerku presvedcovala, ze kdyz nam abstinent zvraci jak alik vpodstate v kuse uz tri hodiny a omdliva nam, vazne to nepocka do rana.
    Nejvis me dostala, kdyz jsem ji popsala priznaky, naucena ze nemam rikat diagnozu ale priznaky, a ona se me zeptala, jestli si jako myslim, ze je to dehydratace.
    Kdyz pak zachranka prijela, klucinovi bylo tak blbe, ze si nebyl schopen vzpomenout na to, kde bydli, pro srovnani jak to bylo vazny.
    Doufam, ze se mi to vickrat nestane...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    No bacha hluchonemej quadraplegik muze udelat v GCS peknej neporadek:-)))
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    CORNELA: No ja nevim, ale to pisu hned v druhy vete : TABORACEK :)

    Pokud jde o GCS, tak ja jsem zdravotnik amater a tudiz o tom jenom vim, nastesti se tim zabyvat nemusim. Jinak ciste z popisu GCS 8 muze byt taky E3/V3/M2 coz imho nutne nemusi znamenat intubaci pacose. Resp. GCS bez dalsiho neni imho vubec k nicemu a mnohem lepsi je se rovnou soustredit na individualni priznaky, nez je scitat dohromady touhle metodou...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    ANICASE: rozdil je v tom kdo ty dve telefonni cisla obsluhuje. 112 jsou pod spravou hasicu a zachranka se ze 112 vola tak, ze se posila nejaka datova zprava na dispecing zachranky, ktera nasledne vyjizdi. Dalsi problem je, ze na dispecingu hasicu obvykle nesedi zdravotnicky personal jako na 155, coz delaji typicky zdravotnici. Ted z toho vypliva, ze volat 155 je ciste technicky rychlejsi a navic ti jsou obvykle schopny poradit co delat, coz hasici nejsou.

    Vzhledem k tomu, ze 112 je celoevropsky provozovany tisnovy cislo, tak jedina vyhoda jeho volani muze byt pokud neumis cesky, coz na zachrance muze byt problem, ale operatori 112 jsou typicky o dost lip jazykove vybaveni.

    V kazdem pripade je to uplne jedno, existuje nejaky zakon, podle ktereho zachrana sluzba k nahlasene udalosti vyjet proste musi, tedy jestli te odbyli, jsou ktereni a zaslouzi za usi


    CORNELA: Popravde, GSC mi neprijde uplne optimalni, vzhledem k tomu ze kombinuje tri ruzny priznaky dohromady a podle toho uda score. Je sice fajn to vedet, ale score 9 muze napriklad znamenat skoro cokoliv:)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    ANICASE: V tom pripade ti doporucuju podat TO, protoze tohle se muze neprijemne vymknout...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    CORNELA: Souhlasim a zda se mi to prinejmensim podivne. Jako nejpravdepodobnejsi vysvetleni mi pripada, ze by ANICASE volala nekam jinam nez na 155. Napriklad nejaka regionalni zachranka, pripadne jeste 112, ale to je taky vysokoprofilova zalezitost. Zase na druhou stranu zvladla zavolat posleze policajty... V kazdem pripade, vysledku se nedobere bez nahravky z dispecingu, kterou nedostane bez TO...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    CORNELA: No jiste, ale jak jinak se k tomu dobrat nez opruzernim trestnim oznamenim. Obavam se ze prazska (ani jina) zachranka nebude tak snadno spolupracovat. V kazdym pripade pokud nekdo opravdu zavolal na 155 a RZta nevyjela, jeste navic s vagni vymluvou o tom ze k ozralym nejezdi, povazuju to za dost vaznou vec, ktera stoji za reseni at uz konkretni pripad dopadl jakkoliv...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    CORNELA: Bavime se zlato vo mecem jinym a ac bych to samozrejme nikdy neudelal tak do telefonu popises co budes chtit pokud vis jak ty priznaky vypadaj. A my se bavime o telefonicky komunikaci se zachrankou. A ja rikam ze neni dobre zlehcovat situaci kor kdyz je nekdo naprostej laik. A rikam ze je lepsi stav popsat jako vaznej nez zlecit opravdu vaznej stav a pak koukat jak mi nekdo exituje pod rukama.

    To je cely o co slo:-)
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    ANICASE: Pripadne jako podezreni na otravu alkoholem. A ta nemusi nastat zdaleka jen po vypiti hromady chlastu. Mohla mit i nejakej druh tezky alergicky reakce na neco co snedla ci velkou citlivost na alkohol. Mohla mit spatny srdce coz nemusis vzdycky vedet a ve stavu opilosti pacienta se hnohem hur hodnotej priznaky ktery by te za normalnich okolnosti nasmerovaly k problemu.

    Kazdopadne doporucuju se v tomhle smeru vzdelavat. Kurzu je na to milion. Sam jich mam nekolik za sebou.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    ANICASE: No melas to hlasit jako bezvedomi. Odbornik to namiste zhodnoti. Samozrejme nevolat zachranku kvuli blbostem ale jakmile si s tim stavem nevis rady a mas pocit ze je zdravi nebo zivot ohrozujici ci si nejses jista radeji volat. Zdravotnik na miste zajisti pacienta a pripadne privola doktora. Radeji zavolat "zbytecne" nez aby nekdo dosel k uhone.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    CORNELA: Jinek chci te ujistit ze osobne nasimuluju popisem u druhyho v podstate libovolnej stav ale ja nejsem uplnej laik. Takze neprecenuj schopnosti poznat po telefonu jaka je na miste situace.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    CORNELA: Precti si mozna este jednou co pisu. Mluvim o tom ze se nema zlehcivat situace a holka co po chlastu nereaguje a neorientuje se v case a miste tak jeji stav nazvat opilou holkou neni dobre. Protoze to taky mize bejt otrava jako orase, mala mrtvice a podobne...

    Vo simulovani nebyla nikde rec. Nicmene pokud je hodne krve (a voni se vzdycky zda vic nez ji doopravdy je) tak masivni krvaceni je presnejsi a lepsi vyraz nez tece mu krev.

    To ze k opily holce nepojede rendez-vous doktor je asi jasny nicmene pokud je stav vaznej a ty ho jako vaznej popises tak prijede.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    ANICASE: Zakladni vec pri komunikaci se zachrankou je nezlehcovat stav postizenyho. Spis to prehnat. Ale to plati u doktoru obecne. Navic ty jako laik nedokazes posoudit stav uplne jiste. Tudis jakmile je zmateni ci bezvwdomi volat zachranku rict ze je v bezvedomi a voni prijedou

    Kazdopadne odmitnuti vyjezdu zachranky je vazna vec a pokud se tak stane tak je treba to resit.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    CORNELA: No asi tak.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    ANICASE: Polid je to jak popisujes tak okamzity trestni oznameni.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    ANICASE: Je blbost aby nevozili lidi pod vlivem cehokoliv, to by totiz nezvladli lecit ani ty otraveny metylem. Nevim jak je to dlouho, ale pro zacatek bych si asi nazaklade InfZ vyzadal nahravku toho hovoru a podle toho bych se zaridil dal. Pokud ti odmitnou tu nahravku dat, coz by nemeli, bude nutne jit cestou oficialni stiznosti a v tomhle pripade bych se nezdrahal ani podat trestni oznameni na operatora 155, coz bude pravdepodobne o dost ucinejsi. Dulezite je, ze ty nahravky se po nejakem case likvidujou...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam